Suomalaismies ui, pyöräili ja juoksi putkeen lähes 700 kilometriä – loukkaantui vasta palkintojen jaossa

Kokkolalainen Marko Forsell ui runsaan 40 tunnin aikana 11,4 kilometriä, pyöräili 540 ja juoksi 126,6. Siksi hänellä on rakko varpaassa.

ultrajuoksu
Marko Forsell tripla-triathlonin palkintojen jaossa käsi siteessä standin kaaduttua hänen päälleen.
Pasi Forsell

– Ajatus ei toimi nyt ihan kirkkaimmillaan, Marko Forsell nauraa puhelimessa matkalla jossain päin Ruotsia.

Takana on neljäs sija Etelä-Saksassa kisatusta tripla-triathlonista. Kisa oli Forsellille ensimmäinen laatuaan, ja hän on tiettävästi ensimmäinen suomalainen tripla-triathlonin suorittanut.

Miehellä on rankan viikonlopun jäljiltä vain joitain pieniä hiertymiä ja rakko varpaassa. Pahin vahinko syntyi vasta palkintojenjakotilaisuudessa: raskas vanerinen standi kaatui Forsellin päälle ja teki pitkän haavan kädensyrjään.

– Se piti oikein paikata. Että liikkuu melkein 700 kilometriä – ja sitten meinaa jäädä kyltin alle! nauraa Forsell taas.

Forsell juoksuosuudella.
Pasi Forsell

Tripla-triahtlon sisältää nimensä mukaisesti kolminkertaisen triathlon-matkan kaikkia kolmea lajia. Kun kisaajat ylittävät maaliviivan, takana on uintia 11,4 kilometriä, pyöräilyä 540 ja juoksua 126,6. Matkaan kului Forsellilta 40:57:43.

– Siinä vaiheessa maali tuntuu parhaalta ystävältä. Että kyllä tässä on jo ihan tarpeeksi liikuttu.

Väsymys tuntui tasapuolisesti joka puolella kroppaa. Pahiten painoi siinä vaiheessa luonnollisesti viimeinen laji, juoksu.

Ennakkoon Forsell jännitti eniten uintia, koska kokee olevansa kilpailijoihin verrattuna suhteellisen huono uimari. Harjoittelu onnistui kuitenkin talvella hyvin. Seuraavaksi jännittikin pyöräily: melkein vuorokauden polkeminen tuntui järjettömän pitkältä ajalta.

Pyöräillessä piti keskittyä suoritukseen, jota olosuhteet vaikeuttivat: kolmeen otteeseen satoi niin, että tie lainehti.

– Ajaminen oli jopa vaarallista. Takarengas lähti muutamaan kertaan asfaltista. Piti olla tosi keskittynyt suoritukseen, Forsell muistelee.

22 tunnin pyöräilyn jälkeen 126,6 kilometrin juoksu tuntui jo helpottavalta:

– Tämän satasenhan pyyhkäisee milloin tahansa!

Juoksuosuus nosti suomalaisen sijalta 9 neloseksi. Silti Forsell pettyi juuri juoksuunsa. Hän oli toivonut juoksuajan painuvan lähemmäs 13 tuntia, mutta matkaan kului melkein 14 tuntia.

– Kyllä se viimeinen maraton oli tosi rankka. Ei meinannut ravinto mennä sisään eivätkä nesteetkään lopuksi maistua.

Juoksukokemuksen ansiosta loppukin sujui silti kunnialla. Kun sijoitus alkoi parantua, mies halusi pitää siitä kiinni. Varsinkin, kun kävi selväksi, että oma tavoite, 40 tunnin alittaminen, jää haaveeksi.

Forsell laskeskeli, että loppuajasta olisi voinut puristaa vielä kymmeniäkin minuutteja. Kun minuutteja kuitenkin jäi liikaa alle 40 tunnin pääsyä ajatellen, hän päätti varmistella jaksamisensa viimeisellä maratonilla.

Pyöräosuudella maistui currywursti ja alkoholiton olut.
Pasi Forsell

Marko Forsell ei tankannut kisaa varten sen erityisemmin. Itse kilpailussa hän joi uimaosuudella neljän tunnin aikana yhden palautusjuoman kolmessa erässä. Pyöräilyosuudella onnistui tuhdimpikin syöminen: silloin maistui currywursti ja alkoholiton olut.

Muuten kisa kulki energiapatukoilla, vedellä ja colalla. Loppuvaiheessa syöminen ja juominen hankaloitui, ja parin viimeisen tunnin aikana alas meni vain vettä ja vedellä laimennettua teetä.

Tripla-triathlonissa reitit ovat huollon sujumisen takia lyhyitä: uinti tapahtuu 50 metrin altaassa, mikä on huollon kannalta ihanteellista. Pyöräillessä kisaajat kiersivät 8 kilometrin lenkin 67 kertaa ja juoksussa 1,32 kilometrin lenkin 96 kertaa.

Tiettyä yksitoikkoisuutta ja toistoja täytyy siis sietää. Kisassa onkin kyse myös pään kestämisestä. Se ei ollut nyt Forsellille ongelma:

– Useammin 24 tunnin juoksuissa tulee heikompia hetkiä: sitä miettii usein 8 tunnin kohdalla, onko tässä mitään järkeä. Tässä oli alusta asti selvää, että loppuun asti väännetään, sanoo Forsell.

Forsellille itsensä haastaminen on tuttua: hän on aiemmin suorittanut tupla-triathlonin ja muutamia triathloneja. Ultrajuoksijana tunnettu Forsell on myös edustanut Suomea 24 tunnin juoksussa EM- ja MM-kisoissa.

Useammin 24 tunnin juoksuissa tulee heikompia hetkiä: sitä miettii usein 8 tunnin kohdalla, onko tässä mitään järkeä. Tässä oli alusta asti selvää, että loppuun asti väännetään.

Marko Forsell

Hän muistuttaa, että ihmiskroppa on varsin ennakoitava. Jos on oikein huono olo, on muistettava, että 15 minuutin päästä voi olla jo parempi. Kehnoa oloa auttaa, kun laskee vauhdin ja sykkeen alas ja ottaa energiaa: sen jälkeen pian olo voi olla parempi.

– Päällä mennään tosi paljon näissä lajeissa. Pitää uskoa, että tämä paranee. Että näin se menee: tuntuu, ettei mitään enää jaksa. Silti 30 minuutin päästä voi olla toisin.

Forsell on oppinut, että muutokseen voi mennä kauemminkin: toukokuisessa Kokkolan ultrajuoksussa ensimmäinen puolisko eli 12 tuntia oli niin rankkaa, että mies sai energiaa potutuksestaan. Toinen puolisko olikin siis huippujuoksua: hieno ja ainutlaatuinen kokemus.

– Opin, että olotila voi muuttua 12 tunnin jälkeenkin!

Marko Forsell pyöräilyosuudella Saksassa.
Pasi Forsell

Palautuminen käy kisa kisalta nopeammin. Kävely ja portaissa kulkeminen ovat hyviä mittareita, ja molemmat sujuvat jo varsin hyvin. Forsell uskoo, että lihakset ovat kivuttomat 3–4 päivän kuluttua. Täydellinen palautuminen vie lihaksilta pari viikkoa ja hermostolta 3–4 viikkoa.

Viikon verran mies aikoo välttää liikuntaa, sitten kalenteriin sujautetaan kevyttä liikuntaa tunti päivässä. Sen jälkeenkin pitääkin jo palata treeniohjelmaan: syyskuun lopussa vuorossa on Spartathlon (siirryt toiseen palveluun), 246 kilometrin ultrajuoksu Kreikassa. Sen on kautta aikojen selvittänyt vain 36 suomalaista. Forsell on yrittänyt neljä kertaa ja läpäissyt kahdesti.

– Se on itselle merkityksellinen kilpailu. Vaikka sinne lähtee hyvässä kunnossa, kisa on kova. Se on tämän vuoden päätavoite.