1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työttömyys

Työttömyystilastoissa yhä tuhansia "kuolleita sieluja"

Työvoimavirkailijat ovat pyytäneet turhaan tuhansia työttömiä aktivointihaastatteluihin, sillä nämä eivät ole olleet työttöminä enää pitkään aikaan.

Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Pitkäaikaistyöttömyystilastojen merkittävä kohennus (siirryt toiseen palveluun) on paljastunut osin kortistojen puhdistukseksi.  (siirryt toiseen palveluun) Helsingin Sanomien mukaan TE-toimistojen haastatteluissa on löytynyt tuhansia henkilöitä, jotka eivät ole enää työttömänä.

Kesäkuun lopussa pitkäaikaistyöttömiä oli  21 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Vaikeasti työllistettävinä pidettyjä yli 50-vuotiaita oli hävinnyt tilastoista 14 600.

Työmarkkinoita tutkiva Mika Tuomaala työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM) oli huomannut jo aiemmin, että  TE-toimistojen haastatteluissa moni työttömäksi tilastoitu ei ollutkaan työtön. TE-toimistot haastattelevat hallituksen päätöksen mukaisesti työttömiä kolmen kuukauden yhtäjaksoisen työttömyyden jälkeen.

– Huomasin, että niillä alueilla, joissa haastatteluja oli tehty eniten, siellä oli eniten myös työttömyyden päättymisiä.

Tilastot kuukausikaupalla jäljessä

Työttömyystilastoissa on ollut tuhansittain työpaikan jo saaneita, eläköityneitä, sopeutumispaketteja saaneita, opiskelemaan lähteneitä tai työmarkkinoilta muuten poistuneita.

Tämä johtuu TEM:in tutkimusjohtajan Heikki Räisäsen mukaan siitä, että tieto muuttuneesta tilanteesta ei ole kulkeutunut TE-rekisteriin.

Tiedon pitäisi siirtyä työttömyystuen maksajalta eli työttömyyskassalta TE-toimistoon. Räisäsen mukaan tarkkoja tietoja on vain siitä, milloin henkilö on todettu työttömäksi työnhakijaksi.

Tieto työttömyyden loppumisesta ei kulje TE-toimistoihin myöskään työttömäksi tilastoiduilta itseltäänkään.

– Työttömyyden loppuminen saattaa selvitä vasta, kun henkilöllä on seuraava ilmoittautumispäivä TE-toimistoon. Koska nämä ilmoittautumiset ovat nykyisin harvassa, niin työttömyys saattaa näkyä aiheetta tilastoissa pitkään, Räisänen kertoo.

Haastattelut hävittävät tilastoista vielä tuhansia työttömiä lisää

Työttömyystilastoihin aiheetta jääneet eivät rasita maan taloutta, useimmiten päinvastoin.  Mutta turhaa työtä nämä "kuolleet sielut" (siirryt toiseen palveluun) ennestäänkin kuormitetuissa TE-toimistoissa tuottavat.

Työttömyystilastot kaunistuvat lähikuukausina lisää, kun TE-toimistot saavat haastattelu-urakkansa tehtyä eli saavat kortistonsa ajan tasalle.

Näin voi ennustaa käyvän varsinkin Kaakkois-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa, joissa on haastateltu vasta puolet työttömistä.

Sen sijaan esimerkiksi Kainuun ja Keski-Suomen todelliset työttömät tiedetään jo aika tarkkaan, sillä haastatteluista on tehty 80%.

Juttua korjattu 31.7. klo 21.15: Muutettu TE-keskukset TE-toimistoiksi. Lisäksi korjattu haastateltavan sukunimi.