1. yle.fi
  2. Uutiset

Lounais-Suomen talousvauhti alkaa näkyä myös autokaupassa: "Tuntuu siltä, että loppua ei näy"

Autokauppiaat uskovat, että piristynyt työllisyystilanne on saanut asiakkaat purkamaan patoutumiaan.

autokauppa
Tämä auto on myyty.
Tuomo Rintamaa / Yle

Lisää tehoja kaipaava turkulainen Lari Lieskivi on saapunut autokauppaan etsimään manuaalivaihteista menopeliä. Dieselit eivät ole hänen makuunsa, joten bensakone on vaatimuslistan kärjessä. Sähköllä ja maakaasulla toimivat autot hän ohittaa toistaiseksi. Sitten, kun latauspisteiden verkosto on kattavampi, voi Lieskivi muuttaa mieltymyksiään.

Säkyläläinen Anne Lunden ei vielä tiedä, millaisen auton hän ostaisi. Uusi olisi toki kiva, mutta hinnan pitää olla kohdillaan. Käytettykin siis kelpaa, kunhan joku helpotus autokuumeeseen löytyy.

Kun takana on huonompia vuosia, alkavat patoutuneet ostotarpeet vihdoin purkautua.

Olli Arnivaara

Liikkeellä on paljon asiakkaita, jotka hakevat lääkettä tähän kuumeeseen. Kauppakin näyttää käyvän, sillä myyntiluvut pesevät viime vuoden tilastot kirkkaasti.

– Turun toimipisteessä ollaan viime vuotta edellä reilusti yli 15 prosenttia. Vauhti on kiihtynyt alkuvuoden muutaman hiljaisen viikon jälkeen ja nyt tuntuu siltä, että loppua ei näy, kertoo Rinta-Joupin myyntijohtaja Olli Arnivaara.

Työllisyys vaikuttaa ostointoon

Yritykset ovat tehneet Lounais-Suomessa tänä vuonna valtavia rekrytointeja. Esimerkiksi Uudenkaupungin autotehdas avasi tänä keväänä ovet yli tuhanteen uuteen työpaikkaan. Olli Arnivaara näkee yhteyden työllisyystilanteen ja autokaupan välillä.

– Ihmiset uskovat nyt omaan tulevaisuuteensa ja talouteensa paremmin. Tällainen näkyy autokaupassa. Kun takana on huonompia vuosia, alkavat patoutuneet ostotarpeet vihdoin purkautua.

Tarjouksia odottaa pino pöydällä

Vaikka suurimmat rekrytoinnit ovat osuneet Varsinais-Suomen puolelle, on kasvutahti ollut tilastojen valossa suurempi naapurimaakunnan puolella Satakunnassa. Autojen ensirekisteröintien määrä kasvoi Satakunnassa tammi-kesäkuun aikana 4,1 prosenttia vuotta aiemmasta. Varsinais-Suomessa, samoin kuin koko maassa kasvuluku jäi 1,1 prosenttiin.

Tarjouksia on tehty paljon ja syksyn aikana kauppoja lyödään varmaankin lukkoon.

Jukka Pelttari

Tähän lukuun ei ole laskettu vaihtoautokauppaa, joka on käynyt ainakin Huittisissa erityisen vilkkaasti.

– Se on ollut selvästi vilkkaampaa kuin viime vuonna. Uusien myyntimäärä ei ole kasvanut yhtä voimakkaasti, mutta uskon, että tämäkin tilanne muuttuu. Tarjouksia on tehty paljon ja syksyn aikana kauppoja lyödään varmaankin lukkoon, toteaa Autotalo Pelttarin toimitusjohtaja Jukka Pelttari.

Lue seuraavaksi