Tämä Helsingin yliajajasta tiedetään – 51-vuotias mies poltti isänsä asunnon ja ajoi huomattavaa ylinopeutta aikaisemminkin

Viisikymppisellä perjantain yliajosta epäillyllä miehellä on taustallaan myös aikaisempia rikostuomioita.

poliisitutkinta
Poliisi tutkii autoa, jolla ajoi jalankulkijoiden päälle.
Poliisi tutki perjantaina Annankadun ja Lönnrotinkadun risteyksessä autoa, jolla ajettiin jalankulkijoiden päälle.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Viime perjantaina 51-vuotiaan miehen epäillään ajaneen päihtyneenä Mannerheimintien ja Lönnrotinkadun risteyksessä Helsingin keskustassa. 51-vuotias nainen kuoli ja viisi loukkaantui yliajon seurauksena. Mies kertoi aikaisemmin poliisille ajaneensa ylinopeutta välittämättä siitä, jääkö joku auton yliajamaksi.

Tänään on selvinnyt, että epäillyn mahdollinen vangitseminen siirtyy myöhemmäksi ja poliisi ei kommentoi epäillyn terveydentilaa.

Trafin ajoneuvoliikennerekisteristä saadun tiedon mukaan punainen Jaguar-auto, jolla hänen epäillään ajaneen ihmisten yli, on epäillyn miehen omistama auto. Auto ehti olla hänen omistuksessaan vain noin kuukauden.

Yliajosta epäillyllä miehellä on myös aikaisempia rikostuomioita.

Kaahasi Helsingin keskustassa

Helsingin käräjäoikeuden tuomiosta käy ilmi, että mies on aiemmin syyllistynyt törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Mies ajoi toukokuussa 2013 huomattavaa ylinopeutta Helsingin keskustassa. Vauhtia oli kolmenkympin nopeusrajoitusalueella ainakin seitsemänkymmentä kilometriä tunnissa.

Mies myönsi teon ja syytteen oikeaksi. Hänet määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon ja sakkorangaistukseen.

Sytytti isänsä asunnon – oli ymmärrystä vailla

Imatran käräjäoikeuden aiemmasta tuomiosta käy puolestaan ilmi, että hän myös sytytti isänsä asunnon Imatralla heinäkuussa vuonna 2003. Asunnossa olivat sisällä miehen isä ja hänen 10-vuotias poikansa, jotka onnistuivat pakenemaan talosta ennen tulen syttymistä.

Palo syttyi räjähdysmäisesti ja paloi pahasti eteisestä ja koko asunto kärsi savu- ja vesivahinkoja ennen kuin palo saatiin sammumaan. Mies pakeni isänsä autolla paikalta, kunnes poliisi sai hänet kiinni.

Epäilty mies sai jalkoihinsa palovammoja ja hänet vietiin sairaalahoitoon palovammojen johdosta.

Imatran käräjäoikeuden tuomiolauselmasta käy ilmi, että syyksi luetut rikokset olivat ymmärrystä vailla tehty tuhotyö sekä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus. Käräjäoikeus katsoi terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen tavoin, että vastaaja oli tekohetkellä ymmärrystä vailla ja miehen teot jäävät siten rankaisematta. Mielentilatutkimusta koskevien asiakirjojen mukaan vastaaja oli mielisairas.

Mies määrättiin tahdosta riippumattomaan hoitoon Vanhan Vaasan sairaalaan ja todettiin syyntakeettomaksi. Hänet määrättiin maksamaan korvauksia asianomistajille ja vakuutusyhtiölle.

Tuomioista kertoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).