1. yle.fi
  2. Uutiset

Sikalinja saa jo aurinkoenergiaa – ensimmäiset aurinkopaneelit käytössä Atrialla

Ensimmäinen osa aurinkosähköpuistosta tuottaa jo energiaa Seinäjoella. Nyt tuotettava sähkö ohjataan sikateurastamon ja sikaleikkaamon käyttöön.

aurinkoenergia
Aurinkosähkökentän ensimmäinen osa otettiin käyttöön 31.7.2017
Aurinkosähkökentän ensimmäinen osa otettiin käyttöön 31.7.2017Antti Kettumäki/Yle

Ensimmäinen osa Atrian aurinkosähköpuistosta on tänään otettu käyttöön.

Aurinkovoimalan muuntaja ja invertteri on saatu viikonloppuna käyttökuntoon ja maanantaina käyttöön otettiin nimellisteholtaan 600 kilowattia oleva paneelikenttä.

– Se on kytketty sikalinjan verkkoon eli aurinkoenergia menee nyt sikateurastamon ja sikaleikkaamon käyttöön, kertoo johtaja Tapani Potka Atrialta.

Solarigo Systems Oyn Jukka Muilu (vas.) ja Atrian Tapani Potka esittelemässä käyttöönotettua aurinkovoimalaa.
Solarigo Systems Oyn Jukka Muilu (vas.) ja Atrian Tapani Potka esittelemässä käyttöönotettua aurinkovoimalaa.Antti Kettumäki/Yle

Aurinkosähkökentälle on jo asennettuna 1,2 megawattia tuottavat aurinkopaneelit ja syksyn mittaan paneeleja asennetaan niin, että teho nousee 4 megawattiin.

Kaikkiaan Atrialle asennetaan 24000 aurinkopaneelia, jotka vastaavat 5600 MWh vuotuista sähköntuotantoa.

– Tälle neljän megawatin kentälle tulee 15000-16000 paneelia. Loput paneelit tullaan sijoittamaan tehdasalueelle kattoasennuksina sekä vapaana oleville nurmikentille, Tapani Potka sanoo.

– Seinäjoelta Lapualle ja takaisin paneeleja riittäisi tien molemmin puolin koko matkalle, sanoo Jukka Muilu Solarigo Systems Oy:sta.

Aurinkosähköllä on tarkoitus korvata noin 5 prosenttia Atrian tehtaan tarvitsemasta sähköstä vuositasolla.

Lue seuraavaksi