Maavoimien uusi komentaja on huolissaan nuorten kunnosta – "Asevelvollisen tapaaminen aina huippuhetki"

Puolustusvoimain suurimman puolutushaaran tuleva komentaja Petri Hulkko on yleisen asevelvollisuuden vankka kannattaja.

komentajat
Maavoimien komentaja Petri Hulkko
Maavoimien komentaja Petri HulkkoPetri Vironen / Yle

Maavoimat jää julkisuudessa usein kalustohankintojen kalleudella paistattelevien meri- ja erityisesti ilmavoimien varjoon. Maavoimat on kuitenkin selvästi suurin puolustushaara.

Mikkelissä päämajaansa pitävällä puolustushaaralla on 4 300 palkattua henkilöä, koko ajan keskimäärin 14 000 varusmiestä ja viimeisimmän määritelmän mukaan 200 000 hengen sodanajan joukot.

Tiistaina maavoimien komentajana aloittava kenraalimajuri Petri Hulkko sanoo olevansa tyytyväinen maavoimien nykyiseen tilaan.

– Meidän kannalta on tärkeää, että muiden puolustushaarojen kalustohankinnat tehdään erillisrahoituksella. Muuten olisi vaarana, että kärsijäksi joutuisi nimenomaan maavoimat, Hulkko muistuttaa.

Asevelvollisen tapaaminen aina huippuhetki

Hulkko tuntee johtamansa joukot varsin hyvin. Mies on toiminut aiemmin urallaan maavoimissa muun muassa esikuntapäällikkönä ja operaatiopäällikkönä.

– Aina on olemassa toiveiden tynnyri, mutta Suomen resursseihin verrattuna katson luottavaisesti tämän hetken maavoimiin. Oman komentajakauteni tärkein tehtävä on suunnitella, millaiset maavoimat meillä on 2030-luvulla.

Hulkko pitää Suomen ehdottomana vahvuutena yleistä asevelvollisuutta, joka antaa mahdollisuuden puolustaa koko laajaa ja suhteellisen harvaan asuttua maata. Asevelvollisiin liittyy tulevan komentajan suurin huoli ja ilonaihe.

– Suurin haaste on nykyisen ja tulevan ikäluokan palveluskelpoisuuden lasku. Voi sitä heikoksi kunnoksikin kutsua. Sen taustalla on yleinen yhteiskunnan kehitys, johon puolustusvoimat ei yksin pysty vastaamaan. Se lähtee varhaiskasvatuksesta, koulusta ja perheistä tietenkin.

– Joka kerta kun tapaa asevelvollisen, varusmiehen tai reserviläisen, se on huippuhetki komentajalle. Onneksi emme menneet takavuosien muoti-ilmiöön ja luopuneet yleisestä asevelvollisuudesta.

Mieli lepää lenkillä ja mökkipuuhissa

Naisille asevelvollisuus on Suomessa vapaaehtoista. Siihen ei lähivuosina ole tulossa muutosta, arvioi Petri Hulkko.

– Nykyinen rakenne, esimerkiksi varuskunnat, on rakennettu miesten asevelvollisuuden ja naisten vapaaehtoisuuden varaan. Vaatisi isoja resursseja toimia toisin. Nykytilanne on mielestäni riittävä.

55-vuotias maavoimien komentaja pitää omasta kunnostaan huolta pitkillä päivittäisillä lenkeillä koiran kanssa. Mieli puolestaan lepää kesämökillä ja kotona erilaisen puuhastelun parissa.

– Kuten jokainen mökin omistaja tietää, korjattavaa riittää toisesta päässä kun toisen saa kuntoon. Viimeksi sain sunnuntaina maalattua terassit sekä mökillä että kotona. Sattui viimein poutapäivänä kohdalle.