Orvot liito-oravan poikaset eivät selvinneet varaäidiksi ryhtyneet eläinhoitajan ponnisteluista huolimatta: "Tässä on tunteet kovasti pelissä"

Tampereella alkukesästä löytyneet kolme liito-oravan poikasta ovat kaikki kuolleet. Isoimmaksi selvinnyt Hornet ehti jo harjoitella liitoloikkia ja asumista sille rakennetussa pöntössä.

liito-orava
Liito-oravan poikanen tutustuu kiinteään ravintoon.
Tampereelta löytyineitä emottomia liito-oravan poikasia hoidettiin Pälkäneellä.Jani Aarnio / Yle

Villieläinhoitolaa kotonaan pitävä pälkäneläinen Hanna Al-Saedi muistaa kuluneen kesän lopun ikäänsä. Toisin kuin monelle muulle, hänelle ei kesästä 2017 tule ensimmäisenä mieleen sateet ja kylmyys, vaan kolme pörröpalloa, jotka veivät paitsi yöunet myös sydämen.

Nyt mieli on raskas. Alkukesästä Al-Saedin hoitoon toimitetuista liito-oravan poikasista viimeinenkin on kuollut. Siitä huolimatta, että se oli kasvanut hyvin ja harjoitteli jo kovasti kiipeämistä ja hyppäämistä.

– Se oli aivan uskomattoman kaunis eläin ja osasi tehdä mahtavia liitoloikkia, Al-Saedi kertoo.

Hornetille oli tehty ikioma pönttö, jossa asumista se jo harjoitteli. Olisin tietysti toivonut näkeväni sen pääsevän vapauteen.

Hanna Al-Saedi

Heinäkuun lopussa menehtyneen pikkuisen Hornetin kuolinsyy on täysi mysteeri. Hetkeä aikaisemmin poikanen oli kunnossa ja kurkki reippaana hoitajaansa pesän pehmikkeenä olleen pipon suojista.

Kun Al-Saedi tuli vajaan puolen tunnin kuluttua tuomaan sille ruokaa, Hornet makasi häkkinsä pohjalla katkonaisesti hengittäen ja nenä verta vuolaasti vuotaen. Näkyvää syytä kuolemalle ei ole löytynyt. Poikasta tutkitaankin nyt Evirassa.

– Hornetille oli tehty ikioma pönttö, jossa asumista se jo harjoitteli. Suunnitelmissa oli siirtää se aikanaan pönttöineen päivineen täältä Pälkäneeltä kotimetsäänsä Tampereelle. Olisin tietysti toivonut näkeväni sen pääsevän vapauteen, Al-Saedi sanoo.

Hosuminen koitui Drakenin kohtaloksi

Kolme emotonta liito-oravan poikasta löytyi alkukesästä Tampereelta. Ne toimitettiin kokeneen villieläinhoitaja Hanna Al-Saedin hoiviin Pälkäneelle. Hornetiksi, Vinkaksi ja Drakeniksi nimetyt poikaset saivat alkuun ravintoa tunnin välein ja työllistivät hoitajansa täyspäiväisesti.

Poikueen pikkuruisin, Vinka, menehtyi vain muutaman viikon ikäisenä. Asiantuntijoiden mukaan pienimmän poikasen kuolema on luonnossakin hyvin todennäköistä. Sisarukset kasvoivat hyvin, mutta heinäkuun alussa Drakenkin menehtyi vedettyään maitoa keuhkoihinsa.

– Se oli sellainen höselö alusta saakka. Tuollaisen pienen keuhkoon ei tarvitse mennä kuin muutama pisara, niin keuhkot tulehtuvat ja eläin menehtyy siihen, Al-Saedi kertoo.

Hanna Al-Saedi keittiössään, pöydällä liito-oravia
Hanna Al-Saedi syötti poikasia alkuun tunnin välein.Jani Aarnio / Yle

Kesää harvinaisten liito-oravien keinoemona Hanna Al-Saedi kuvailee todella hienoksi, mutta myös raskaaksi. Vaikka poikaset lopulta menehtyivätkin, varaäiti sanoo, että niillä oli kuitenkin hänen hoivissaan mahdollisuus selvitä – toisin, kuin jos ne olisi jätetty emottomina löytöpaikkaansa.

– Tässä on tunteet kovasti pelissä, ja mietin juuri, että otinko tämän vähän liiankin raskaasti. Luulen, ettei toista tällaista tilannetta enää tule. Mutta jos tulee, seuraavalla kerralla olen paljon viisaampi ja osaavampi.

Liito-oravan poikasia löytyy silloin tällöin emottomana. Korkeasaaren villieläinsairaalasta kerrotaan, että poikaset selviävät yleensä hyvin, jos ne saadaan sijoitettua toiseen poikueeseen sijaisemon hoitoon. Huonon pesintävuoden vuoksi Hornetille, Drakenille ja Vinkalle ei löytynyt sijaispoikuetta.

Liito-oravat pöydällä
Katso Yle Uutiset Pirkanmaan uutisjuttu liito-oravan poikasista.