Liki 30 vuotta sitten Tove Slotte otti työn, joka muutti hänen elämänsä – nyt hänen kuvittamiaan astioita on lähes joka kodissa

Kun Slotte aloitti mukien kuvittajana, hän ei arvannut, että muumeista tulisi hänen elämäntyönsä.

Muumi-astiat
Muumipeikko haaveilee -muki
Tove Slotte on suunnitellut yli 70 muumimukia. Tämä muki on hänen oma suosikkinsa.Nella Nuora / Yle

Lyijykynä rapisee paperia vasten. Ensin syntyy kaari, sitten toinen hieman loivempi kaari.

Sehän on muumi!

– Muumihahmojen piirtämisessä ehdottomasti hankalinta on niskan kaaren ja selän linjan hahmottaminen, toteaa graafinen suunnittelija Tove Slotte.

– Jos piirtää vähänkin väärin, se ei enää näytä muumilta.

Slotte tietää mistä puhuu, sillä hänen kynästään ovat syntyneet lähes kaikki muumimukien kuvitukset vuodesta 1990 alkaen. Muumimukeja on ilmestynyt jo 80 kappaletta, joista Slotte on tehnyt 73. Kun Slotte aloitti mukien kuvittajana, hän ei arvannut, että muumeista tulisi hänen elämäntyönsä.

Tove Slotte
Muumit ovat työllistäneet Tove Slottea jo lähes 30 vuotta.Nella Nuora / Yle

Keraamikoksi opiskellut Slotte työskenteli Arabialla, kun yhtiössä saatiin idea aloittaa uudelleen muumiastioiden valmistus. Muumeja oli nähty astioissa jo 1950-luvulla, mutta varsinainen muumivillitys alkoi 1990, kun ensimmäiset astiat lanseerattiin. Aluksi astioiden muumihahmot hyväksytettiin Tove Janssonilla.

Myös Tove Slotte pääsi tapaamaan kaimaansa, kun ensimmäisiä astiamalleja esiteltiin.

– Jännitin aivan kamalasti vierailua. Minulla oli vatsa kipeä ja olin todella hermostunut. Mutta aivan turhaan – Tove osoittautui mitä ystävällisimmäksi persoonaksi.

Jännitys laukesi, kun Jansson suhtautui astiakuvituksiin suopeasti. Hän ei halunnut korjata kuin muutamia värisävyjä. Janssonin elämänkumppani graafikko Tuulikki Pietilä oli suorasukaisempi.

– Tuulikki tokaisi, että ihmiset tulevat kuitenkin pitämään astioita tuhkakuppeina. Joten turha niitä sävyjä on niin tarkasti pohtia, muistelee Slotte.

Slotte muistaa, että Jansson halusi tapaamisen aluksi esitellä koko asunnon perin pohjin. Mieleen jäi etenkin keittiön kananmunanmuotoinen ruokapöytä, joka oli suunniteltu varta vasten sinne, jotta Pietilän grafiikanprässi mahtuisi myös tilaan.

Työ on huippusalaista

Nykyään muumiastioiden kuvituksia valvoo Moomin Characters. Lähtökohtana on kuitenkin aina ollut, että kuvitukset tehdään Tove Janssonin alkuperäisten piirrosten pohjilta. Slotte tekee vuodessa yleensä neljä mukikuvitusta, joten kun tilaus tulee alkaa tiivis kirjojen selailu.

– Osaan muumikirjat jo ulkoa. Sarjakuvakirjat osaan lähes kuva kuvalta.

Usein kuvitus syntyy yhdistelemällä eri kuvia. Joskus kuvien hahmot ovat jopa eri tarinoista. Slotte tekee kaiken käsin. Hän luonnostelee lyijykynällä käyttäen malleina Janssonin kirjoja. Kun hahmotelma rupeaa olemaan valmis, alkaa tarkka piirtäminen tussilla. Lopuksi haetaan sopivia sävyjä ja väritetään kuva. Slotte leikkaa valmiin sapluunan irti paperista ja kokeilee, miltä kuva näyttää teipattuna mukin kyljessä.

Tove Slotte piirtää yhä käsin.
Tove Slotte piirtää ja värittää mallit käsin.Nella Nuora / Yle

Työprosessi kestää muutaman kuukauden, sillä kuvitukset täytyy hyväksyttää Arabian tuotepäälliköllä ja muumien oikeuksia valvovalla Moomin Charactersilla.

Työ on huippusalaista. Esitellessään työprosessiaan Slotte käyttää esimerkkinä viimeisintä, jo ilmestynyttä kesäsesonkimukia. Todellisuudessa kuvitukset tehdään pari vuotta etukenossa. Piratismin välttämiseksi työt pidetään piilossa julkaisuhetkeen asti.

"Välillä muumit kyllästyttää"

Muumimukeista on tullut myös suosittu keräilykohde. Kalleimmista mukeista pulitetaan tuhansia euroja. Slotten suosikkimuki, mustavalkoinen Muumipeikko haaveilee, kuuluu juuri niihin keräilyharvinaisuuksiin, joista otettiin vain parintuhannen kappaleen erä.

– Pidän tästä mustavalkoisuudesta, koska olen niin paljon tekemisissä värien kanssa.

Slotte pitää arvokkaatkin mukit käytössä. Sudit, kynät, ja tussit ovat järjestyksessä työpöydällä – tietenkin muumimukeissa.

Kuvien piirtäminen on tarkkaa työtä, joten mukeissa on myös kymmeniä silmälaseja. Kesäloman jäljiltä Slotte valittelee käden tärisevän, koska ei ole joutunut tekemään millintarkkaa viivaa viikkoihin.

Slotte on piirtänyt muumiastioita pian kolmekymmentä vuotta. Hänen omat suosikkihahmonsa ovat vaihdelleet elämäntilanteen mukaan. Lapsena hän piti Pikku Myystä, nuorena hän ihaili Nuuskamuikkusta ja vanhemmiten hänestä löytyy Muumimammamaisia piirteitä.

– Kun sain perhettä ja pihan, huomasin pitäväni hilloamisesta ja mehujen tekemisestä.

Slotte asuu Karjalohjalla omenapuiden keskellä talossa, jossa on torni. Vähän niin kuin Muumitalossa. Slotte työskentelee kotona työhuoneessaan, joka on täynnä muumiastioita. Työpöydän toisella puolella töröttää jättimäinen Muumipeikko-pehmolelu. Slotte ei kiistä etteivätkö muumit välillä kyllästyttäisi.

– Silloin teen omia töitäni savesta. Se on ihanaa vastapainoa. Olenhan koulutukseltani alun perin keraamikko.

Muumimukien teolle ei kuitenkaan näy loppua. Niistä on tullut kansansuosikkeja, joita löytyy monesta suomalaisesta keittiöstä.

– Kun aloitin muumiastioiden parissa lähes 30 vuotta sitten, en osannut aavistaa niiden nousevan tällaiseen suosioon.

Tove Slotte työskentelee kotonaan.
Tove Slotte suunnittelee vuodessa noin neljä muumimukia.Nella Nuora / Yle

Muumimukeja myydään eniten Suomessa, Ruotsissa ja Japanissa. Arabialle muumiastioista on tullut iso bisnes ja sillä oli pitkään yksinoikeus valmistaa niitä. Nykyään Japanissakin valmistetaan muumiastioita, jotka tosin ovat hyvin erinäköisiä verrattuna Arabian tuotteisiin. Japanilaiset ovat hulluna muumeihin ja myös Tove Slotte on saanut osansa siitä.

Vieraillessaan Japanissa Muumi-näyttelyn avajaisissa Slotten ympärillä tungeksi jatkuvasti innokas fanilauma.

– Jouduin useaan otteeseen tarkistamaan tulkilta, että kai nämä ihmiset ovat käsittäneet oikein, että minä en ole Tove Jansson, nauraa Slotte.

Rakkaus-muki on suosituin

Suosituin muumimukeista on ehdottomasti vaaleanpunainen Rakkaus-muki, joka on pysynyt tuotannossa vuodesta 1996 lähtien.

Kun uusia mukeja tulee tuotantoon, vanhoja malleja myös lopetetaan. Hahmomukien lisäksi Slotte suunnittelee vuosittain kuvituksen talvi- ja kesäsesonkimukeihin. Eniten Slotte nauttii talviaiheiden tekemisestä, sillä hänen suosikkimuumikirjansa on Taikatalvi.

– Jostain kumman syystä pidän todella paljon talvesta, kertoo Slotte omenapuiden alla.

Lopuksi täytyy vielä varmistaa, että juoko Tove Slotte oman kahvinsa muumimukista.

– Juon, jos on vieraita. Mutta arkisin juon kahvini itse tekemästäni mukista. Siinä ei ole muumeja.