Venäläinen leiriperinne ei ottanut tuulta purjeisiin – Rosatom-kesäleirille 75 osallistujaa

Osallistujiin lukeutui 14 hengen suomalaisryhmä.

Rosatom
Rosatom School-logo
Rosatom School on käytännössä Venäjän valtion omistaman ydinvoimayhtiön Rosatomin projekti.Marko Siekkinen / Yle

Suomalaisten kiinnostus kansainväliselle leirille jäi lopulta vähäiseksi. 14 hengen suomalaisryhmän pääosan muodostavat suomalais-venäläiset nuoret. Useimpien perheillä on myös kytkös leirin järjestävään ydinvoimayhtiö Rosatomiin.

– Venäjällä tällaisia leirejä järjestetään hyvin paljon ja siellä on luonnollista, että lapset pääsevät pitkän kolmen kuukauden mittaisen kesälomansa aikana kesäleireille, kertoo RAOS Voiman Oy:n maajohtaja Alina Haapalainen-Kamenev.

Suomalaisia oli kuitenkin vaikea houkutella leirille. Suurin osa leirille saapuneista oli entuudestaan tuttuja venäläisen kulttuurin ja kielen kanssa.

Suomalaisryhmän koko 75 hengen leirikoulussa on 14, mutta suomen lisäksi ryhmässä puhutaan vilkkaasti myös venäjää.

Syy on yksinkertainen: suurin osa ryhmän jäsenistä puhuu joko äidinkielenään tai toisena kielenä venäjää.

Monella osallistujalla on Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuus, toinen vanhemmista on venäjänkielinen tai töissä Rosatomilla.

Julkisen kohun keskellä

Viime viikolla alkanut leiri aiheutti jo ennakkoon julkista kohua, kun epäiltiin, että venäläisyhtiö pyrkii levittämään leirin avulla omaa ydinvoimamyönteistä sanomaansa. Kritiikkiä on kuulunut muun muassa Fennovoiman ydinvoimahankkeen vastustajien suusta. (siirryt toiseen palveluun)

Rosatomin leirikoulun luova johtaja Roman Seliukovin ja Rosatomia Suomessa edustavan RAOS Voiman Oy:n maajohtaja Alina Haapalainen-Kamenevkin tästä ei kuitenkaan ole kyse.

Venäjällä tällaisia leirejä järjestetään hyvin paljon.

Alina Haapalainen-Kamenev

Kumpikin korostaa, että leiri on nimenomaan yhdessäoloa ja tärkeintä siinä on oppia tuntemaan toisia ja oppia tulemaan toimeen toisista maista kotoisin olevien ihmisten kanssa.

Kalajoen leirillä ei opiskellakaan ydinvoimaa, fysiikkaa eikä taloutta.

– Sehän olisi lasten mielestä suorastaan tylsää, toteaa Alina Haapalainen-Kamenev.

Hänen mukaansa leirin järjestäminen Suomessa tuntui luonnolliselta, koska Rosatomilla on täällä toimintaa.

Leiri osa Rosatom Schoolia

Yksi leiriläisistä on 16-vuotias raahelainen Anna Maksimov. Hän sai leiristä tiedon isältään ja tuli paikalle tutustumaan kansainvälisyyteen.

Hän toivoo saavansa leirin aikana itselleen uusia ystäviä myös muista maista.

– Lisäksi odotan, että täällä oppii myös puhumaan vähän muitakin kieliä. Leirillä on osallistujia Suomen lisäksi Venäjältä, Unkarista, Bulgariasta, Tšekistä ja Slovakiasta.

Ydinvoima-asioista ei leirillä ole Maksimovin mukaan puhuttu. Se toki on kerrottu, että leiri on osa Rosatom Schoolia.

Kalajoen leirin jatkot vielä auki

Leirikoulun järjestelyistä vastaa Rosatom School, joka on käytännössä Venäjän valtion omistaman ydinvoimayhtiön Rosatomin projekti. Siihen osallistuu kouluja ja päiväkoteja kaikilta niiltä paikkakunnilta, joissa Rosatomilla on Venäjällä toimintaa.

Projektissa on mukana opettajia ja henkilökuntaa, jotka toimivat leireillä ohjaajina. Venäjän ulkopuolella järjestettävien leirien yhteydessä he tutustuvat myös kohdemaansa koulutusjärjestelmiin, kertoo Roman Seliukov.

Venäjällä leirikouluun pääsy voi olla vaikkapa tietokilpailupalkintona. Koska Suomessa tunkua leirille ei ollut, miettivät järjestäjät vielä sitä, jääkö tämän kesän leiri lajissaan ainoaksi vai järjestetäänkö leiri myös ensi kesänä, kertoo Seliukov.

Lue lisää:

Lasten Rosatom-leiri herättää kummastusta – Tutkija: "Istuu hyvin yhtiön toimintaan"