1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kela asumistuen muutoksesta: "110 000 opiskelijalla tulee olemaan isompi tuki kuin aikaisemmin"

Ennen opiskelijat saivat asumiskuluihinsa opiskelijoiden asumislisää, muutoksen myötä heidän tulee hakea yleistä asumistukea.

Opiskelijoiden asumisen tuet muuttuvat merkittävästi, kun opiskelijat siirtyvät elokuun alussa yleisen asumistuen piiriin. Kuva: Edit Lindblad / Yle

Ennen opiskelija haki helpotusta asumiskuluihinsa opiskelijoiden asumislisästä, nyt opiskelijoidenkin tulisi hakea yleistä asumistukea.

Kelasta yleistä asumistukea ovat oikeutettuja saamaan Suomessa vuokralla asuvat opiskelijat. Yleistä asumistukea voidaan maksaa pienituloiselle ruokakunnalle asumismenojen helpottamiseksi.

Yleisen asumistuen hakeminen on hieman työläämpää kuin aiempi menettely. Ennen opintorahan ja asumislisän saamiseen riitti yksi hakemus, nyt opintorahaa pitää hakea omalla hakemuksellaan ja yleistä asumistukea omallaan. Jatkossa opiskelijan pitää myös seurata kahta tulorajaa, sekä yleisen asumistuen että opintorahan.

Huono muutos on heille, joilla on töissä käyvä puoliso. Kun aiemmin käytössä ollut opiskelijoiden asumislisä laskettiin opiskelijan omien tulojen mukaan, on yleinen asumistuki ruokakuntakohtainen.

Osalle opiskelijoista muutos tuo kuitenkin lisää tukea.

– Monella summat tulevat korottumaan. 110 000 opiskelijalla tulee olemaan isompi asumisen tuki kuin aikaisemmin, Kelan etuuspäällikkö Piia Kuusisto sanoo. 

Lisää selvityksiä hakemukseen

Kelassa on varauduttu opiskelijoiden asumistukiruuhkiin palkkaamalla lisää etuuskäsittelijöitä. Vaikka opiskelijoita kehotettiin hakemaan tukea ajoissa, se on jäänyt suurimmalta osalta viime tippaan.

Kelan etuuspäällikkö Piia Kuusisto sanoo, että etuutta on ollut helppoa hakea verkossa, jos asumiseen liittyvät tiedot ovat olleet tiedossa. Hakemusta varten täytyy tietää omat tulot, asumismenot ja asumisolosuhteet eli asuuko yksin vai jonkun kanssa.

Moni täyttää vasta nyt hakemusta, koska syksyn tilanne on ollut epäselvä. Yle kysyi  opiskelijoilta asiasta maanantaina Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen aulassa.

Helsingin yliopistossa englannin kääntämistä opiskelevalle Aino Suorannalle yleisen asumistuen hakeminen on vielä edessä.

– On ollut vähän ongelmallista, kun ennen tuen on voinut hakea helposti Kelalta, mutta nyt pitää saada kaikki työsopimukset ja muut hakemuksen mukaan, hän sanoo.

Sosiaalipsykologiaa opiskeleva Verena Kortelainen, 25, oli pohtinut samaa asiaa hakemusta täyttäessään.

– Teen töitä todella monessa eri paikassa ja tulot vaihtelevat paljon kuukauden mukaan. Hakusysteemi oli sekava, koska kuitit mitkä hakemuksen yhteyteen piti laittaa, eivät vastanneet tuloja, joita minulla on silloin kun opiskelen.

Kortelainen sanoo Kelaa joustavaksi ja hakemuksen käsittelyn edenneen jouhevasti.

– Tuki myönnettiin sen mukaan mitä kerroin tulevien tulojeni olevan. Asun yksin yksiössä yksityisellä ja tukeni nousi.

Vielä ehtii hakea

Kelan Piia Kuusisto sanoo, että vaikka tukihakemus on jäänyt täyttämättä, vielä ehtii. Kela pyrkii käsittelemään hakemukset  tavoiteajassa, 21 päivässä. Opiskelijan kannattaa tarttua nyt toimeen, ettei oma hakemus jää ruuhkaan.

– Tällä hetkellä keskimääräinen käsittelyaika on kahdeksan päivää ja se on erittäin hyvä yleisessä asumistuessa. Mitä enemmän hakemuksia nyt tulee sisään, sitä pidemmäksi käsittelyaika myös venyy.

Hakemuksen voi tehdä verkossa Kelan asiointipalvelussa. (siirryt toiseen palveluun)

_
1.8. 2017 11.26: Muutettu opiskelijoiden asumistuki opiskelijoiden asumislisäksi._