Venäjä rankaisee Yhdysvaltain diplomaatteja – paikalliset kärsivät toimenpiteistä eniten

Yhdysvaltojen hallinnon palveluksessa on Venäjällä on vain kolmisen sataa amerikkalaista työntekijää. Suurin osa työntekijöistä on paikalta palkattuja venäläisiä.

diplomatia
Putin ja Trump nojautuvat toisiaan kohti pöydän yli. Pöydällä on kukkia maljakossa. Trump puhuu, Putin näyttää peukaloa.
Venäjän ja Yhdysvaltojen presidentit Vladimir Putin ja Donald Trump tapasivat viimeksi Hampurin G20-kokouksessa.Mihail Klimentjev / Sputnik / Kremlin Pool /EPA

Yhdysvaltojen on vähennettävä lähestystöhenkilökuntaa 755:llä, presidentti Vladimir Putin kertoi sunnuntaina Venäjän valtion televisioyhtiön haastattelussa.

Se on paljon, varsinkin kun Yhdysvalloilla ei maan entisen Moskovan suurlähettilään Michael McFaulin mukaan ole 755 diplomaattia Venäjällä.

Ketkä sitten ovat saamassa lähtöpassit Yhdysvaltojen edustustoista? Todennäköisin vastaus: venäläiset.

Näin siksi, että suurin osa Yhdysvaltojen hallinnon palveluksessa Venäjällä työskentelevistä ihmisistä ei ole amerikkalaisia vaan ulkomaalaisia, todennäköisimmin paikan päältä palkattuja venäläisiä.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö ei ole julkistanut Venäjällä parhaillaan työskentelevien henkilöiden määrää. Vuonna 2013 julkaistun tarkastusraportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Yhdysvaltojen hallinto työllisti Venäjällä tuolloin 1 200 henkilöä. Näistä enemmistö – 876 työntekijää – oli ulkomaan kansalaisia, joista suurin osa työskenteli hallinnon ylläpitotehtävissä, kuten autonkuljettajina, sihteereinä ja it-tukena.

Myös heidän määräänsä on mahdollista rajoittaa kansainvälisten sopimusten nojalla.

– Diplomaattisia suhteita koskeva Wienin yleissopimus antaa isäntämaalle mahdollisuuden määrittää edustustoissa työskentelevän henkilökunnan enimmäismäärän, Suomen ulkoministeriön protokollapalveluiden lakimies Sinikka Malmberg kertoo.

Vastaavaa viimeksi kylmän sodan aikana

Venäjän ulkoministeriö (siirryt toiseen palveluun)on ilmoittanut, että Yhdysvaltain tulee vähentää Venäjällä edustustoissa työskentelevien diplomaattien ja toimistohenkilökunnan lukumäärä 455 henkilöön. Määrä on sama kuin vastaavissa tehtävissä työskentelevien venäläisten määrä Yhdysvalloissa.

Toistaiseksi ei ole täysin selvää, missä määrin nyt annettu leikkausmääräys tulee koskemaan paikallisia työntekijöitä, missä määrin Yhdysvaltain diplomaatteja. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan "päätös on Yhdysvaltojen".

Mikäli leikkaukset kohdistuvat paikallisiin työntekijöihin ja sitä kautta eniten kansalaispalveluihin, tämä todennäköisesti vaikeuttaa venäläisten matkustamista Yhdysvaltoihin.

Yhdysvaltojen entinen Moskovan suurlähettiläs Michael McFaul on arvellut pikaviestipalvelu twitterissä, että venäläisten tulee varautua viikkojen tai jopa kuukausien jonoihin saadakseen viisumin Yhdysvaltoihin, mikäli leikkaukset toteutuvat.

Yhtä rajuja henkilöstörajoituksia Venäjän ja Yhdysvaltojen diplomaattikunnassa ei ole nähty sitten vuoden 1986. Tuolloin venäläiset määräsivät Yhdysvaltojen vähentämään maassa toimivan henkilökunnan 251 työntekijään ja kielsivät oman maan kansalaisia työskentelemästä Yhdysvaltojen lähetystössä. Taustalla oli vakoiluvyyhti, jossa kummatkin maan olivat pidättäneet toistensa kansalaisia. New York Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) tämä tiukka kiintiöjärjestely purettiin Neuvostoliiton romahdettua.

Yhdysvaltalaisten diplomaattien määrästä Venäjällä uutisoi Suomessa ensimmäisenä Verkkouutiset. (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters