1. yle.fi
 2. Uutiset
 3. työeläkkeet

Nyt voi hakea sähköisesti uutta työuraeläkettä – näiden ehtojen pitää täyttyä

Työuraeläkettä voivat saada 63-vuotiaat, jotka ovat tehneet vähintään 38 vuotta päätoimista raskasta ja kuluttavaa työtä. Keva aloitti tänään sähköisen hakumenettelyn.

Tietyömaa-merkki. Kuvituskuva. Kuva: Yle

Vuoden 2017 eläkeuudistus toi mukanaan uuden eläkelajin nimeltään työuraeläke. Se on tarkoitettu 63-vuotiaille ja pitkään raskasta työtä tehneille ennen heidän vanhuuseläkkeensä alkamista.

Julkisen sektorin eläkkeistä vastaava Keva kertoo (siirryt toiseen palveluun), että sähköinen haku työuraeläkkeen ennakkopäätökseen alkaa heillä tänään elokuun 1. päivä. Eläke voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden helmikuun 1. päivä.

Hakemuksia on kylläkin voinut tehdä aiemmin paperisesti. Näitä ei ole tullut Kevalle vielä yhtäkään. Kevan eläkejohtaja Merja Paananen perusteleekin sähköisen hakupalvelun käyttöönottoa nyt sillä, että työuraeläkkeen ennakkopäätös on voimassa kuusi kuukautta sen lainvoimaiseksi tulosta, ja tästä päivästä on kuusi kuukautta eläkkeen alkuun eli ensi vuoden helmikuuhun.

Pääkohdat työuraeläkkeen ehdoista:

 • Vähintään 63-vuotias työntekijä. Eläke voidaan myöntää vuonna 1955 ja sen jälkeen syntyneille.
 • Takana pitää olla pitkä työura, vähintään 38 vuotta päätoimista raskasta ja kuluttavaa työtä, ja työkyvyn täytyy olla pysyvästi heikentynyt.
 • Työuraeläkettä on haettava vuoden sisällä siitä, kun rasittuneisuutta ja kuluneisuutta aiheuttava työ on päättynyt.
 • Työuraeläkehakemuksessa pitää olla lääkärinlausunto B terveydentilasta, työn sisällöstä, työn rasittavuudesta ja kuluttavuudesta sekä työnantajan kuvaus työstä.

Ensimmäiset työuraeläkkeet voivat alkaa aikaisintaan 1.2.2018.

Miten oikein arvioidaan rasittuneisuutta?

Tietyt ammattit eivät automaattisesti oikeuta työuraeläkkeeseen. Eläkelain (siirryt toiseen palveluun) mukaan työn aiheuttamaa rasittuneisuutta ja kuluneisuutta arvioitaessa edellytetään, että työ on merkittävässä määrin sisältänyt yhtä tai useampaa seuraavista tekijöistä:

 • Suurta lihasvoimaa edellyttäviä tai lihaksia pitkäkestoisesti kuormittavia työliikkeitä.
 • Hengitys- ja verenkiertoelimistön erityisen voimakasta kuormittumista.
 • Kuormittavia ja hankalia työasentoja.
 • Voimaa tai suurta nopeutta vaativia toistuvia työliikkeitä taikka työliikkeitä, jotka sisältävät samanaikaisesti käsien puristusta, kiertoa ja voimaa.
 • Työskentelyä erityisen vaativassa ja poikkeuksellista henkistä kuormitusta aiheuttavassa vuorovaikutteisessa työssä.
 • Työskentelyä jatkuvaa varuillaan oloa tai erityistä tarkkaavaisuutta edellyttävässä tehtävässä, jossa on korkea tapaturman tai onnettomuuden riski taikka ilmeinen väkivallan uhka.

Arviossa otetaan myös huomioon muun muassa toistuvat pitkät työvuorot, toistuvat yötyöt ja kuormitusta lisäävien suojavarusteiden käyttö. Lisää voi lukea lukea Työeläkelakipalvelusta (siirryt toiseen palveluun).

Ei odoteta heti suurta hittiä

Kevan eläkejohtaja Merja Paananen kertoo, että koko työeläkesektorille arvioitiin eläkeuudistusta suunniteltaessa noin 2 000 hakijaa vuosittain. Paananen ei lähde tarkkaan ennustamaan, mutta uskoo Kevalle tulevan ehkä muutamia satoja hakemuksia vuodessa.

– En odota, että tämä olisi alkuvaiheessa mikään kovin suuri menestys, Paananen sanoo.

Syyksi hän luettelee muun muassa vanhuuseläkkeen alkamisen: ensi vuoden alussa kyse on käytännössä vain muutaman kuukauden pidennyksestä eläkkeeseen.

– Tosiasia on, että ne 63 vuotta täyttäneet täyttävät alimman vanhuuseläkeikänsä kolmen kuukauden päästä.

Toinen syy on eläkkeen kriteerit.

– Ovathan ne aika tiukat, kun lukee, mitä se raskas ja kuluttava työ on. Lisäksi jos on 38 vuotta sellaista työtä vain osittain kasassa, niin se ei riitä. Kyllä niitä ihmisiä varmasti on, jotka edellytykset täyttävät, mutta ei nyt ihan pilvin pimein.

Tilanne voi kuitenkin muuttua tulevaisuudessa.

– Kun vanhuuseläkeikä on hilautunut sinne 65:een ja työuraeläkettä voi hakea kaksi vuotta aikaisemmin ennen vanhuuseläkeikää, niin silloin se voi olla ehkä suositumpi.

Tällä hetkellä siis Kevan puolella katsotaan, miten hakemuksia alkaa tulla tästä päivästä alkaen.