Roskaaminen otti miestä niin paljon päähän, että hän polki Helsingistä Nuorgamiin – roskaisinta oli Oulussa, sen jälkeen siistiytyi

Xavier Hildén polki Suomen päästä päähän vuokrattavalla kaupunkipyörällä ja siivosi roskia matkan varrelta. Niitä oli matkan puoliväliin mennessä kertynyt jo toistasataa pussillista, mutta pohjoisessa tiet olivat siistimpiä.

roskaaminen
Xavier Hilden on pyörävaelluksellaan kerännyt roskia muun muassa Qstockin jälijltä Kuusisaaresta.
Oulussa Xavier Hildén kauhisteli Qstock-festivaalin roskia.Arto Veräjänkorva / Yle

Suomen päästä päähän kaupunkipyörällä polkeneen Xavier Hildénin mielestä roskaisimpia paikkoja pääkaupunkiseudun jälkeen olivat valtateiden pysäköintipaikat ja Oulun Kuusisaari heinäkuun viimeisen viikonlopun Qstockin jäljiltä.

– Kuusisaari oli tosi törkeässä kunnossa. Otin sieltä kuvia ja autoin siivouksessa, mies kertoo.

Pohjoista kohti noustaessa pysäköintipaikat ja teiden pientareet alkoivat Hildénin mukaan olla jo siistimmässä kunnossa.

Nuorukainen paheksuu voimakkaasti roskaamista esimerkiksi pysäköintipaikoille. Pelkästään Ouluun mennessä hän oli poiminut roskia teiden varsilta toistasataa pussillista. Hän muistuttaa, että muovi ja metalli maatuvat todella hitaasti.

Haluan kertoa nuorille roskaamisen haitoista.

Xavier Hildén

Hän myös kertoo ikävästä tapauksesta maatilalla, jolla hän yöpyi aitassa. Siellä lehmä oli kuollut roskaamisen takia.

– Tuoreheinäsilppuriin oli päätynyt tölkkejä ja metallipalat repivät lehmän ruuansulatuksen, kauhistelee Hilden.

Lainapyörä herätti huomiota

Hildén lähti noin kuukauden mittaiselle reissulleen heinäkuun puolivälissä. Miehen pyörämatkan tarkoituksena oli nimenomaan kiinnittää huomiota roskaamiseen.

Hildéniä ehdittiin matkan varrella epäillä pyörävarkaudestakin, sillä hän teki reissun vuokrattavalla kaupunkipyörällä, jonka omistaa Helsingin kaupungin liikenneliikelaitos HKL.

Pyörät on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön, ja niitä on tarjolla Helsingissä katujen varsilla. Reissu kuitenkin toteutui HKL:n luvalla, ja liikelaitos myös vaimensi lainapyörän varashälyttimen Hildéniä varten.

Kaupunkipyörä on raskas polkea

Hildén ei polkenut pohjoiseen aivan joka päivä. Matkapäivinä kertyy silti 70–100 kilometriä. Esimerkiksi Hyvinkään ja Tampereen välillä päivämatka oli 140 kilometriä. Orivedellä nuorukainen piti taukoa kuumeen vuoksi.

Repussa oli vain kaikkein välttämättömin: makuupussi ja -alusta, vähän vaatteita ja sadetakki. Kolmevaihteinen kaupunkipyörä oli Hildénin mukaan aika raskas polkea.

Reppu selässä liikkuva kaupunkipyöräilijä ohitettiin helposti oikeilla retkipyörillä.

Oulussa Xavier Hilden pääsi rentoutumaan kunnolla paikallisen hotellin lahjoitettua hänelle yöpymisen.
Oulussa Xavier Hilden pääsi rentoutumaan kunnolla paikallisen hotellin lahjoitettua hänelle yöpymisen.Arto Veräjänkorva / Yle

Suomalainen auttaa aina

Makuupussiyöpymisten ja auttavaisten ihmisten ansiosta matka ei tullut järin kalliiksi.

– Yövyin yökahviloissa ja huoltoasemilla ja myös bussipysäkeillä. Muutamana yönä pääsin sisätiloihin.

Esimerkiksi Pyhäjärvellä hän vahingossa polki parikymmentä kilometriä ohi sovitusta yöpaikasta, mutta pääsi sateen alta eräälle camping-alueelle mökkiin yöksi.

– Ihmiset ovat olleet tosi mukavia ja ystävällisiä. Kyllä ovat ennakkoluulot karisseet, Hildén vakuuttaa.

Tällä viikolla kotiin palannut Hildén purkaa lähipäivinä matkakokemuksiaan kirjalliseen muotoon. Muistin tukena hänellä on valtava määrä valokuvia.

– Reissu todellakin kannatti tehdä. Nyt alkaa olla jo ikävä takaisin tien päälle.