1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Walesin prinsessa Diana

Brittikanava aikoo esittää prinsessa Dianan yksityisiä äänitteitä

Videoilla Diana puhuu kaunistelematta onnettomasta avioliitostaan.

Lady Diana Spencer ja prinssi Charles julkistivat kihlauksensa Buckinghamin palatsin puutarhassa 24. helmikuuta 1981. Kuva: STR / EPA

Britannianssa Channel 4 aikoo esittää kiistellyn dokumentin prinsessa Dianasta. Diana: omin sanoin -dokumentti on herättänyt voimakkaita mielipiteitä, koska dokumentissa esitetään Dianan henkilökohtaisia nauhoitteita.

Videoilla Diana puhuu epäonnistuneesta avioliitostaan, seksielämästään ja prinssi Charlesin suhteesta Camilla Parker–Bowlesiin. Videot on kuvattu Kensingtonin palatsissa vuosina 1992–1993, eli samoihin aikoihin, kun Diana erosi prinssi Charlesista.

Lisäksi Diana kertoo videoilla syömishäiriöstään ja viileästä suhteestaan Britannian hoviin.

Videot ovat osa kaikkiana 12 videon sarjaa. Videot kuvasi brittiläinen näyttelijä Peter Settelen, joka työskenteli Dianan puheilmaisun opettajana. Kuvatuista videoista viisi on yhä kadoksissa.

Videoiden sisältö ei ole salaisuus, sillä videot on julkaistu Yhdysvalloissa vuonna 2004. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun brittiläinen televisiokanava julkaisee videot.

Dianan lähipiiri ja tukijat ovat syyttäneet kaupallista neloskanavaa hyväksikäytöstä ja rahastuksesta. Tv-kanava on puolustanut päätöstään Dianan historiallisella merkityksellä.

– Videot antavat Dianan itsensä puhua. Hän itse on keskiössä, kun Britannia arvioi hänen elämäänsä ja kuolemaansa, kanava sanoo lausunnossaan.

Prinsessa Diana kuoli 20 vuotta sitten auto-onnettomuudessa Pariisissa vain 36-vuotiaana. Diana pakeni miesystävänsä kanssa valokuvaajia, kun hänen autonkuljettajansa menetti auton hallinnan.

Lue myös: William ja Harry äidistään Dianasta: "Viimeinen puhelumme jäi lyhyeksi"