Suomi valahti työttömyydessä Itämeren maiden jumboksi

"Ei välttämättä mene kauan, että Suomi on heikoin lenkki Itämeren talousalueella", tulevaisuudentutkija varoittaa.

työmarkkinat
Työmiehiä Gdanskin satamassa Puolassa.
Työmiehiä Gdańskin satamassa Puolassa.Michal Fludra / AOP

Suomen työttömyysaste on Itämeren maiden korkein, kertoo EU:n tilastopalvelu Eurostatin maanantaina julkistama tuorein vertailu (siirryt toiseen palveluun).

Suomen kausitasoitettu työttömyysaste oli kesäkuussa 8,7 prosenttia, kun kaikki muut Itämeren maat yltävät matalampiin lukemiin. Myös merkittävistä talousvaikeuksista kärsineen Latvian työttömyys on pudonnut Suomen alle. Viron ja Ruotsin työttömyysasteet ovat pari prosenttiyksikköä Suomea matalammat.

Kärjessä on Saksa, jonka työttömyys on käytännössä lähellä nollatasoa eli 3,8 prosenttia.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Suomi tulee, mutta askelen perässä

Vaikka taloudesta tulee jatkuvasti hyviä uutisia, Suomen työttömyysaste on jämähtänyt paikalleen.

Suomen Pankin neuvonantaja Juuso Vanhala erittelee kolme syytä tähän. Työmarkkinat ovat jäykät, oikeanlaisia osaajia on hankala löytää oikeille paikoille ja työmarkkinoiden ulkopuolella olleita on palannut työmarkkinoille, sillä työllisyysaste on kuitenkin noussut. Suomi on jäänyt härmäläisesti lähtötelineisiin.

– Suomen kasvu lähti liikkeelle jälkijättöisesti suhteessa moniin Euroopan maihin. Myös työttömyys on kääntynyt laskuun myöhemmin kuin muilla, Vanhala sanoo.

Nordean euroalueen ekonomisti Tuuli Koivu nostaa työttömyyden Suomen ykkösongelmaksi eurovertailussa.

– Työttömyys on meillä liian korkea. Se on suurin haaste lähes millä tahansa mittarilla mitattuna.

Onko Suomi pian Itämeren heikoin talouslenkki?

Baltian kehitystä seuraava tutkimusjohtaja Jari Kaivo-oja Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta on kehityksestä huolissaan.

– Ei välttämättä mene kauan, että Suomi on heikoin lenkki Itämeren talousalueella, Kaivo-oja sanoo talouksien kokonaiskehitykseen viitaten.

Työmarkkinoiden imu on Suomessa naapureihin verrattuna heikko, Kaivo-oja huomauttaa. Tämä selviää Eurostatin JVR-indikaattorilla, joka mittaa suoraviivaisesti miten paljon työpaikkoja on tarjolla hakijoiden määrään nähden.

Vuosina 2014–2016 Suomen työmarkkinoiden imu heikkeni, kun samaan aikaan Baltian maissa se parani.

– Suomi on jonkin verran vähätellyt Baltian maita, muttei kannattaisi. Esimerkiksi Liettuan innovaatiojärjestelmä on pompannut monta sijaa dynaamisuudessa ohi monen EU-maan, ja maassa on Itämeren alueen merkittävin startup-yrityspuisto, Kaivo-oja jatkaa.

Euroalueen työttömyys vähenee hitaasti

Koko euroalue ja samalla EU purjehtivat positiivisessa työllisyyskehityksessä.

Euroalueen työttömyysaste oli kesäkuussa 9,1 prosenttia, eli prosenttiyksikön vähemmän kuin vuosi sitten. Lukema on samalla matalin lähes kymmeneen vuoteen eli sitten helmikuun 2009.

Esimerkiksi Espanjan työttömyys on laskenut jo runsaasti alle 20:n, 17,1 prosenttiin. Viro on ainoa jäsenvaltio, jossa työttömyys on niukasti kasvanut vuodentakaisesta.