Tuulivoimapuiston rakentuminen näkyy taas liikenteessä Pohjanmaalla – kuljetukset kesäsäiden armoilla

Erikoiskuljetukset Vaasasta Kristiinankaupunkiin ovat jopa 80-metrisiä ja vaikuttavat liikenteeseen. Isoimpien myllynosien kuljetuspäivät määräytyvät sään mukaan.

tuulipuistot
Tuulivoimala Simon Leipiössä.
Antti Heikinmatti / Yle

Kristiinankaupungin Metsälän tuulivoimapuiston rakentuminen näkyy taas liikenteessä, kun Vaasan ja Kristiinankaupungin välillä kulkee erikoiskuljetuksia, joiden pituus saattaa olla jopa lähes kahdeksankymmentä metriä.

Tuulivoimaloiden osat viedään erikoiskuljetuksina Vaskiluodon satamasta Sundomin kautta Maalahteen, sieltä edelleen Långåminneen ja Kasitielle kohti määränpäätä.

Etenkin isojen tuulimyllynosien kuljetuspäivät määräytyvät kuitenkin sään mukaan. Rakennuspaikalla Metsälässä nosturin tuuliraja on kymmenen metriä sekunnissa.

– Jos tuulee yli kymmenen metriä sekunnissa, niin nosturilla ei nosteta mitään. Siellä yläilmoissa tuulee aina kovaa, sanoo urakkaa EPV Tuulivoimalle tekevän Silvasti Oy:n projektipäällikkö Kimmo Saukkonen.

Metsälässä rakennetaan jo viidettä myllyä. 34-myllyisestä tuulivoimapuistosta on tulossa maan toistaiseksi suurin. Tuulimyllyjen napakorkeus on 144 metriä.