1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsät

Kiistely Białowieżan metsän kohtalosta jatkuu: Puola hakkaa ikimetsää EU-tuomioistuimen kiellosta huolimatta

Puolassa ja Valko-Venäjällä sijaitseva Białowieżan metsä on lajinsa viimeinen suuri luonnontilainen metsäalue Euroopassa.

Białowieżan metsässä elää ainutlaatuinen määrä eri kasvi- ja eläinlajeja. Kuva: De Agostini / G. Cappelli / AOP

Puola ei aio välittää Euroopan unionin tuomioistuimen kiellosta hakata harvinaista Białowieżan metsää. Tuomioistuin määräsi perjantaina Puolan keskeyttämään laajamittaiset hakkuut tuhansia vuosia vanhassa aarniometsässä.

Maan ympäristöministerin Jan Szyszkon mukaan metsän hakkuut kuitenkin jatkuvat ja Puola valmistelee vastausta EU:n tuomioistuimelle. Puolan televisiossa on näytetty kuvaa, jossa metsää kaadetaan.

Białowieżan metsä on Unescon maailmanperintölistalla. EU-komission mukaan metsän hakkuut rikkovat EU:n luonnonsuojelulainsäädäntöä.

Szysko sanoi maanantaina tiedotustilaisuudessa, että Puola toimii EU:n lakien mukaan.

Puolan hallitus on perustellut hakkuita tuhohyönteisten torjunnalla. Sen mukaan puita on kaadettava, jotta kirjanpainajakuoriaisen leviäminen saataisiin estettyä.

Tutkijoiden mukaan metsä selviäisi itse

Ympäristöjärjestöt vastustavat hakkuita, samoin monet metsäntutkijat. Tutkijoiden mukaan metsän tulisi antaa elää luonnontilaisena, siinäkin tapauksessa, että kirjanpainajakuoriainen tekisi tuhoja. Metsä kyllä sopeutuisi tilanteeseen, tutkijat uskovat.

Monet tutkijat, aktivistit ja luonnonsuojelujärjestöt pitävätkin Puolan perusteluja peitetarinana. Heidän mielestään todellinen syy on halu hyötyä hakkuista taloudellisesti.

Metsän kohtalo on kuohuttanut tunteita vuosia. Lauantaina erään alueella toimivan raivausyhtiön työntekijä pahoinpiteli hakkuualueella liikkuneen kuvaajan.

Białowieżan aarniometsä on suurin jäljellä oleva yhtenäinen alavan maan metsäalue Euroopan lehtimetsävyöhykkeellä. Se nimettiin Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1979.

AFP, Reuters