Herätys: Opiskelijoiden asumistukiruuhkia, työmaiden pölyvaikutuksia ja taiteellisia kumpupilviä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Opiskelija tutkii vuokra-asuntoa.
Roni Rekomaa / Lehtikuva

Opiskelijat yleisen asumistuen piiriin

Opiskelijoiden asumisen tuet muuttuvat tänään. Nyt opiskelijoidenkin tulee hakea yleistä asumistukea. Kelassa on varauduttu opiskelijoiden asumistukiruuhkiin palkkaamalla lisää etuuskäsittelijöitä. Vaikka opiskelijoita kehotettiin hakemaan tukea ajoissa, se on jäänyt suurimmalta osalta viime tippaan.

Työmaiden pölyvaikutuksia ei tunneta

Leena Helin kulkee Kalasataman alueella hengityssuoja kasvoillaan.
Kari Ahotupa / Yle

Helsingissä on kaikkien aikojen rakennusbuumi, mutta sen vaikutusta kaupungin ilmanlaatuun ei ole tutkittu systemaattisesti – vielä. Esimerkiksi Kalasatamassa asuu jo 2 000 ihmistä keskellä valtavan rakennustyömaan pölyä. Kauppakeskus Rediä rakentava yhtiö on yrittänyt kastella maanpintaa tomuamisen estämiseksi. Helsingin uuden ilmansuojelusuunnitelman mukaan tulevien vuosien tavoitteena on seurata työmaiden pölyvaikutuksia.

Trump saneli poikansa tiedotteen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saneli henkilökohtaisesti poikansa Donald Trump nuoremman tiedotteen, kertoo Washington Post -lehti. Tiedotteessa Trump nuorempi kertoi hänen ja venäläisen asianajajan ensisijaisesti keskustelleen venäläislasten adoptoimisesta, kun he tapasivat kesäkuussa 2016. Tosiasiassa tapaamisessa oli tarkoitus saada vahingollisia tietoja Hillary Clintonista.

Trump ei kuunnellut neuvonantajia, joiden mielestä tapaamisesta olisi kannattanut kertoa totuus.

Kumpupilvet hurmaavat taiteilijoita

Seija Paasonen Ateneumissa. Ylimpänä seinällä on Albert Edelfeltin teos "Kaukolanharju auringonlaskun aikaan".
Seija Paasonen ja Albert Edelfeltin teos Kaukolanharju auringonlaskun aikaan (1890).Antti Haanpää / Yle

Ylen meteorologi Seija Paasonen on tutkinut parin vuoden ajan sään kuvaamista maalaustaiteessa. Hän on kartoittanut pilvet, myrskyt ja tuulen suunnat lähes 2 000 teoksesta. Tähän mennessä on selvinnyt ainakin se, että kuvataiteilijat rakastavat kumpupilviä. Iltapäivällä kerromme, miltä taiteilijoiden pilvet näyttävät meteorologin silmin.

Etelässä paistaa, Lapissa sataa

Sääkartta tiistaille 1. elokuuta.
Yle

Maan etelä- ja keskiosassa aamu on laajalti aurinkoinen, kertoo meteorologi Joonas Koskela. Päivällä sadekuurot yleistyvät, ja Pohjanmaalta Lappiin ulottuvalla alueella paikoin myös ukkostaa. Etelässä sää jatkuu aurinkoisena, mutta tuulisena.

Tarkemmat säätiedot löytää osoitteesta yle.fi/saa.