1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lääkärit ilman rajoja

Lääkärit ilman rajoja hylkäsi Italian laatimat toimintasäännöt Välimerelle

Italian hallituksen laatimat säännöt rikkoisivat perusoikeuksien humanitaarisia perusperiaatteita, sanoo Lääkärit ilman rajoja -järjestö.

Kuva: Cesare Abbate /EPA

Lääkärit ilman rajoja (MSF) kieltäytyi maanantaina allekirjoittamasta toimintasääntöjä, jotka koskevat Välimeren siirtolaisten pelastustyötä.

Italian hallitus laati uudet toimintasäännöt sen jälkeen, kun on esitetty väitteitä, että jotkut kansalaisjärjestöt olisivat tehneet yhteistyötä ihmiskauppiaiden kanssa. Myös MSF on joutunut arvostelujen kohteeksi. Vapaaehtoiset meripelastajat ovat kokeneet joutuneensa syntipukin asemaan, kun Välimerellä ylittäjien määrä on ollut kasvussa.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön Italian edustuston päällikkö Tommaso Fabrin mukaan Italian sisäministeriön laatimissa toimintasäännöissä oli kaksi ongelmakohtaa.

Ensimmäinen ongelma on, että toimintasäännöt velvoittaisivat pelastusaluksen yhteistyöhön Italian poliisin kanssa. Toiseksi ongelmaksi Fabri nimeää kiellon siirtää pelastettuja siirtolaisia aluksesta toiseen.

Tommaso Fabri sanoi, että Lääkärit ilman rajoja ei aio muuttaa toimintatapojaan pelastustoimissaan, mutta on myönteinen Italian rannikkovartioston kontrollille avoimuuden takia.

Luovutuskielto tuhlaisi arvokasta aikaa

Toimintasäännöt rajoittaisivat operaatioiden tehokkuutta ja vähentäisivät mahdollisuuksia pelastaa ihmishenkiä tämän päivän tahtiin. Tällä olisi vakavia humanitaarisia seurauksia.

Ehdotettu vaatimus, että pelastusaluksen pitäisi kuljettaa pelastetut turvalliseen paikkaa sen sijaan, että alus voi siirtää pelastettuja muihin aluksiin, huolestuttaa Lääkärit ilman rajoja -järjestöä. Edestakaiset matkat hidastaisivat pelastustyötä.

Lääkärit ilman rajoja –järjestö ei myöskään hyväksy aseistettujen poliisien pääsyä pelastusaluksilleen.

Aseistetun poliisin läsnäolo sekä avustustyöntekijöiden sitouttaminen todisteiden kokoamiseen rikkoisi perusoikeuksien humanitaarisia periaatteita: itsenäisyyttä ja puolueettomuutta.

Osa avustusjärjestöistä hyväksyi uudet säännöt

Italian sisäministeriön mukaan viisi Välimerellä toimivaa avustusjärjestöä hyväksyi uudet säännöt. Sisäministeriö kertoi, että kolme järjestöä kieltäytyi allekirjoittamasta.

Italian viranomaiset ovat sanoneet, että organisaatioilta, jotka eivät hyväksy uusia toimintasääntöjä, voidaan evätä pääsy Italian satamiin. Sisäministeriön lähde kertoo uutistoimisto Reutersille, että todellisuudessa sopimuksen hylänneet joutuisivat useammin Italian viranomaisten tarkastuksiin.

Järjestöjen pelastusveneet ovat tulleet yhä tärkeämmiksi pelastustoiminnan kannalta. Italian rannikkovartioston mukaan ne ovat pelastaneet tänä vuonna kolmanneksen Välimeren siirtolaisista.

Italia pelkää, että avustusjärjestöt ovat tehneet ihmissalakuljettajien työn helpommaksi ja että ne kannustavat siirtolaisia yrittämään vaikeaa ylitysmatkaa vesiteitse Eurooppaan.

Italiaan on tuotu kuluvana vuonna yli 85 000 Välimeren ylittäjää, mikä on noin viidenneksen enemmän kuin tähän aikaan viime vuonna. Yli 2 000 ihmistä on hukkunut pyrkiessään Eurooppaan.

Lue lisää aiheesta: Läkare utan gränser: Nya regler sätter liv i fara (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP, Reuters

Korjattu kello 2:29: Lisätty viimeinen sana ensimmäiseen lauseeseen (pelastustyötä).