Salama pimensi Pietarsaaren ja pysäytti sellutehtaan – jopa 40 000 taloutta oli ilman sähköjä

Runkoverkon ollessa poikki maanantai-iltana vaikutukset tuntuivat myös muun muassa Kaustisella, Vetelissä, Halsualla ja Ullavassa.

sähkökatkot
UPM Pietarsaaren tehdas.
Chanette Härus / Yle

Alholman sähköaseman pääkatkaisijaan osunut salama pimensi maanantai-iltana yli tunniksi Pietarsaaren kaupungin ja osan Oravaisista, Uudestakaarlepyystä ja Ähtävästä.

Vaikutukset tuntuivat myös muun muassa Kaustisella, Vetelissä, Halsualla ja Ullavassa, missä 3300 taloutta oli ilman sähköä. Kaikkiaan maanantai-iltana sähköt olivat poikki 30 000 – 40 000 taloudelta.

– Herrforsin 110 kilovoltin linjasta tulee sähkö myös Kaustisen päämuuntoasemalle ja Vetelin asemalle. Kun siellä ei ole sähköä, myös meidän asiakkaamme ovat ilman sähköä. Alueet ovat myös reuna-alueita, joten emme pysty syöttämään muualta sähköä kuin murto-osan silloin, kun molemmat asemat ovat ilman sähköä, selvittää käyttövastaava Toni Saarnio Korpelan Voimasta.

Energiayhtiö Herrforsin mukaan sähköjen palauttamista vaikeutti tekninen vika, minkä vuoksi pääkatkaisijaa oli vaikea saada takaisin päälle. Herrforsin mukaan teknisten ongelmien syiden selvittely jatkuu.

– Ukonilma ei itsessään ollut niin kova, mutta yksittäisen salaman isku oli. Ukkonen oli sillä hetkellä aivan Alholman kentän yläpuolella, kertoo päivystäjä Tomas Lundqvist Herrforsilta.

UPM:n tuotanto pysähtyi

Salamanisku Alholman sähköaseman pääkatkaisijaan pysäytti myös UPM:n sellutehtaan tuotannon.

Tuotantopäällikkö Tero Virkkalan mukaan tehdas ajettiin alas ja kestää 1–2 päivää ennen kuin tuotanto pyörii jälleen normaalisti. Näyttää kuitenkin siltä, että sähkökatkos ei aiheuttanut suurempia vahinkoja sellutehtaalle.