1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Afganistan

Jihadismitutkija Atte Kaleva suomalaisen naisen sieppauksesta: Rahan pyytäminen on hyvä merkki

Lunnasvaatimus todistaa Atte Kalevan mukaan sen, että sieppaajat eivät ole ääri-islamisteja. Julkaistu somevideo on myös osoitus siitä, että siepattu nainen on hengissä.

Afganistan
Helsingin kaupunginvaltuutettu Atte Kaleva
Atte KalevaYle

Afganistanissa siepatusta suomalaisesta avustustyöntekijästä julkaistiin eilen maanantaina video sosiaalisessa mediassa. Facebook-videolla nainen pyytää apua kristilliseltä yhteisöltä. Hän pyytää antamaan sieppaajilleen rahaa, tai muuten tapahtuu jotain hyvin pahaa.

Jihadismin tutkijan Atte Kalevan mukaan rahalunnaiden pyytäminen todistaa sen, että sieppaajat eivät kuulu ääri-islamistiseen, hyvin fundamentalistiseen ryhmittymään.

– Nyt näyttäisi siltä, että kyse on rahasta. Se on hyvä asia, sillä fundamentalistiset järjestöt kokevat usein kristillisten järjestöjen toiminnan käännytykseksi ja heidän motiivinaan voi olla kristillisen organisaation toiminnan lopettaminen, Kaleva kertoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Kertooko rahapyyntö halukkuudesta neuvotella siepatun vapauttamisesta?

Kalevan mukaan pyyntö viittaa siihen.

– Monesti sieppaaja haluaa rahalunnaita tai muita hyödykkeitä, esimerkiksi vankien vaihtoa, Kaleva sanoo.

"Tyypillinen proof of life -video"

Kalevan mukaan videoiden julkaiseminen on yleistä kidnappaustilanteissa.

– Tämä on aika tyypillinen proof of life -video. Se on osoitus siitä, että nainen on hengissä, mikä on erittäin hyvä asia, Kaleva kommentoi siepatun avustustyöntekijän videota.

Videolla on Kalevan mukaan myös toinen tarkoitus: se todistaa sen, että taho, jonka kanssa neuvotellaan, on oikea. Kun neuvottelut vapauttamisesta ovat käynnissä, täytyy olla varma, että neuvotellaan sen tahon kanssa, joka oikeasti pitää naista.

Afganistanissa siepattu nainen työskenteli Kabulissa kristilliselle avustusjärjestölle Operation Mercylle. Kaleva kertoo, että monilla avustusjärjestöillä on selkeät toimintatavat sieppaustilanteiden varalle.

– Toivottavasti myös Operation Mercyllä, Kaleva sanoo.

Julkisuus on aina turvallisuusriski

Ulkoministeriö on tiedottanut hyvin niukasti siepatun suomalaisnaisen tilanteesta. Ministeriö ei kerro tapauksen yksityiskohtia. Viranomaiset pyytävät, ettei sieppaukseen liittyvää materiaalia levitetä julkisuudessa.

Kaleva ymmärtää niukan tiedotuslinjan. Hän kertoo, että julkisuus on aina turvallisuusriski sieppaustapauksissa.

– Kun käydään neuvotteluja siepatun vapauttamisesta, on kovin tärkeää, ettei neuvotteluihin sisälly julkisuuden painetta. Se vaikeuttaa neuvottelujen käymistä, Kaleva sanoo.

Suomalainen avustustyöntekijä on ollut siepattuna jo monta kuukautta. Sieppaus tapahtui Kabulissa 20. toukokuuta.

Kalevan mukaan kidnappaus on tapahtumasarja, joka etenee hitaasti.

– Kidnappauksen jokainen vaihe kestää aika kauan aikaa. Pelkästään neuvottelukontaktin luomisessa menee pitkä aika. Elokuvateollisuus on opettanut meille, että kaikki tapahtuu äkkiä. Oikeasti se ei mene niin, Kaleva sanoo.

Lue seuraavaksi