Viipuri aikoo laittaa historiallista vanhaa korttelia matalaksi – viime kerralla syntyi suuri kohu

Venäjällä kerätään nimiä purkua vastaan. Leningradin alueen kuvernöörin mukaan rakennuksia ei voi enää pelastaa.

Viipuri
Vanhaa rakennusta puretaan Viipurissa.
Vuonna 2013 Viipurissa purettiin jo kortteli vanhassa kaupungissa.Yle

Viipurissa aiotaan ainakin osittain purkaa yksi vanhan kaupungin kortteleista. Kysymyksessä on Vahtitorninkadun, Linnankadun, Pamppalankadun ja Mustainveljestenkadun sisään jäävä kortteli.

Purkuaikomuksesta kerrotaan Leningradin alueen johtajan Aleksandr Drozdenkon haastattelussa Interfax-uutistoimistolle (siirryt toiseen palveluun). Drozdenkon mukaan korttelin rakennukset ovat liian huonossa kunnossa pelastettaviksi.

– Historiallinen kortteli voidaan valitettavasti pelastaa vain yhdellä tavalla: Siivoamalla se raunoista ja rakentamalla uudet nykyaisia vaatimuksia vastaavat talot vanhojen piirustusten mukaan, Drozdenko sanoo Interfaxin haastattelussa.

Rakennusten osia säilytetään

Viipurin aluehallinnon mukaan kysymys ei kuitenkaan ole rakennusten täydellisestä purkamisesta vaan rakenteita aiotaan myös säilyttää.

– Esimerkiksi pystyssä olevia seiniä ja rakennusten perustukset sekä korttelin rakennusten sijoittelu aiotaan säilyttää, Viipurin alueen varajohtaja Natalia Nikolajeva kertoo.

Hänen mukaansa korttelin rakennukset ovat käytännössä raunioita. Kortteli on tarkoitus raivata rakennusjätteestä ja jäljelle jäävät rakenteet turvata vuoden loppuun mennessä.

Huonokuntoinen vanha rakennus Viipurissa.
Viipurin vanhassa kaupungissa on paljon huonossa kunnossa olevia rakennuksia.Yle

Nikolajevan mukaan paikalle on tarkoitus rakentaa kulttuuri- ja turismikeskus, jossa olisi ainakin teatteri, näyttelytilaa ja turismitoimintaa. Ainakin osittain rakennukset olisivat vanhojen näköisiä.

– Haluamme säilyttää korttelin historiallisen ilmeen, mutta ottaa huomioon paikan nykyaikaisen käytön, Nikolajeva vakuuttaa.

Suunnitelman korttelin käytöstä ja suojelusta on tarkoitus valmistua elokuussa.

Nimiä kerätään

Venäjällä kerätään nimiä vetoomukseen (siirryt toiseen palveluun) historiallisen korttelin rakennusten säilyttämiseksi. Vetoomuksessa on jo yli tuhat nimeä.

Vetoomuksen alulle panija pietarilainen Grigori Gudrjavtsev ei ole samaa mieltä siitä, että korttelissa on vain korjauskelvottomia raunioita.

– Korttelissa on neljä taloa, jotka voidaan restauroida, Gudrjavtsev vakuuttaa.

Leningradiin alueen kuvernööri Drozdenko on kutsunut korttelin kohtalosta huolestuneet bloggarit kokoukseen keskustelmaan asiasta 6. elokuuta.

– Yritämme saada asialle mahdollisimman paljon julkisuutta, Gudrjavtsev kertoo.

Yksi kortteli purettiin jo

Viipurin vanhan kaupungin kohtalo on herättänyt huomiota jo aiemmin Venäjällä ja Suomessa. Vuonna 2013 vanhassa kaupungissa purettiin yksi kortteli. Ilman julkista keskustelua tehty purkaminen sai paljon arvostelua sekä Venäjällä että Suomessa.

Leningradin alueen johtaja Aleksandr Drozdenko ilmoitti tuolloin, että kaikki purkutyöt Viipurin vanhassa kaupungissa pysäytetään (siirryt toiseen palveluun) toistaiseksi.