Ilmatieteen laitos: Heinäkuu näin kylmä kerran 10 vuodessa – alin lämpötila 1,6 astetta pakkasta

Oulu, Rovaniemi ja Utsjoki olivat helteisimmät paikkakunnat heinäkuussa.

Kotimaa
Pilviä järven yllä.
Sää muuttuu epävakaaksi.Henrietta Hassinen / Yle

Heinäkuu oli maan etelä- ja keskiosassa paikoin harvinaisen kalsea, kertoo Ilmatieteen laitoksen tuore tilasto (siirryt toiseen palveluun).

Näin viileä heinäkuu koetaan keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa tai harvemmin, kertoo Ilmatieteen laitoksen tiedote. Viimeksi tätä koleampi heinäkuu oli maan etelä- ja länsiosassa vuonna 1996 ja maan itä- ja pohjoisosassa vuonna 2015.

Keskilämpötila heinäkuussa vaihteli noin 13 ja 16 asteen välillä. Lämpimintä oli maan etelä- ja itäosassa ja Lounais-Lapissa sekä Oulun seudulla.

Koleinta oli Pohjois-Lapissa ja paikoin maan länsiosassa. Maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun eteläosissa kuukauden keskilämpötila oli 1–2,5 astetta keskimääräistä alempi.

Itä- ja Pohjois-Lapissa puolestaan oli 0,5–1 astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Heinäkuun ylin lämpötila, 27,6 astetta, mitattiin Utsjoen Kevolla 28. päivä. Alin lämpötila, -1,6 astetta, mitattiin puolestaan Kittilän Lompolonvuoman havaintoasemalla 7. päivä.

Keskimääräistä vähemmän hellettä

Helleraja rikkoontui jossain päin Suomea heinäkuun aikana kymmenen kertaa, mikä on kuusi päivää pitkän ajan keskiarvoja vähemmän. Koko maan tasolla hellepäivien vähäisyys ei ole harvinaista, edellisen kerran tätä vähemmän hellepäiviä on heinäkuussa 2015.

Heinäkuun helteet painottuivat pääasiassa maan pohjoisosaan, ja maan etelä- ja keskiosassa helleraja ylitettiin kuukauden aikana vain kolmena päivänä.

Helteisimmät paikkakunnat heinäkuussa olivat Oulu, Rovaniemi ja Utsjoki, missä helleraja ylitettiin kuukauden aikana neljä kertaa. Pohjanmaalta Kainuuseen ulottuvalla vyöhykkeellä taas hellepäiviä ei ole ollut vielä lainkaan koko kesänä.

Pohjois-Lapissa sademäärät runsaita

Sateet jakautuivat heinäkuussa epätasaisesti, mikä on kesäsateille tyypillistä. Sademäärä vaihteli Lounais-Suomen vajaasta 30 millimetristä Pohjois-Lapin yli sataan millimetriin.

Pohjois-Lapissa sademäärät olivat paikoin harvinaisen suuria, ja maan lounais- ja länsiosassa taas oli paikoin harvinaisen kuivaa.

Eniten heinäkuussa satoi Utsjoen Kevolla, missä kuukauden sademäärä oli 161 millimetriä. Tämä oli kyseisen havaintoaseman suurin heinäkuun sademäärä sitten vuodesta 1962 alkaneen mittaushistorian.

Suurin vuorokauden sademäärä, 56,5 millimetriä, mitattiin Kittilän Puljussa 5. päivä.

Heinäkuussa salamoi vähänlaisesti. Maasalamoiden määrä oli noin 12 000, mikä on kolmanneksi alhaisin luku vuodesta 1960 lähtien.

Ukkosia esiintyi Suomessa heinäkuussa lähes päivittäin, mutta viileän säätyypin vuoksi rajuja ukkosia ei päässyt syntymään. Eniten salamoi 4. päivä, jolloin havaittiin 2000 maasalamaa.