Hyppää sisältöön

Kisa risteilymatkustajista on kovaa – kiinalaisia riittää molemmilla isoilla yhtiöillä

Viking Line rikkoi miljoonan matkustajan rajan heinäkuussa.

Viking Grace. Kuva: Viking Line

Risteilymatkustajia on riittänyt koleasta kesästä huolimatta. Viking Line kertoo päässeensä heinäkuussa ennätykseen eli miljoonaan matkustajaan. Kasvua on yhdeksän prosenttia verrattuna viime vuoden lukuihin. Kuljetettujen autojen lukumäärä kasvoi neljätoista prosenttia.

Tallink Siljalla on ollut tavallista enemmän Visbyn risteilyjä ja kokeilukohteena Riika.

Turun ja Tukholman välinen liikenne on molemmissa yhtiöissä viime vuoden tasolla. Viking Linen osalta kasvua selittää uuden laivan tuominen Helsingin ja Tallinnan väliseen liikenteeseen. 

Erittäin kovaa on kilpailu ja hintakilpailu varsinkin. Se tekee tämän koko bisneksen niin kiinnostavaksi.

Johanna Boijer-Svahnström

Tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström Viking Linelta kertoo, että kolean alkukesän aikana matkustusmäärät olivat vähäisiä katamaraanilla, mutta heinäkuu näyttää hyvältä.

Osasyy matkailijaennätykseen on juuri uuden laivan saaminen Helsingin ja Tallinna välille, jossa on kysyntää.

– Tietysti suurempi kapasiteetti on vaikuttanut matkustajamääriin. Pitkät reitit Ruotsin ja Suomen välillä ovat olleet hyvin vakaita matkustajamääriltään, kertoo Boijer-Svahnström.

Pakoon huonoa säätä laivalle

Viestintäjohtaja Marika Nöjd Tallink Siljalta kertoo, että kesä on heidän yhtiössään sesonkiaikaa, jonka aikana tehdään pääsääntöisesti vuoden tulos.

– Kolealla säällä ihmiset lähtevät ehkä helpommin pois mökiltä huonoa säätä pakoon vaikkapa risteilylle. Jos on hyvä sää, lähdetään aurinkoiseen Tallinnaan ja Tukholmaan, kertoo Nöjd.

Aasialaisille tärkeää kuumaa vettä on tarjolla vuorokauden ympäri ja syömäpuikot ovat vaihtoehtona haarukoille.

Marika Nöjd

Kilpailu matkailijoista on kovaa Viking Linen tiedotusjohtajan Johanna Boijer-Svahnströmin mukaan.

– Erittäin kovaa on kilpailu ja hintakilpailu varsinkin. Se tekee tämän koko bisneksen niin kiinnostavaksi. Ja onhan niitä muitakin varustamoja kuin me kaksi.

Kiinalaisiin satsataan

Molemmilla laivayhtiöillä on paljon kiinalaisia matkailijoita. Viking Linella kiinalaismatkailijoiden määrä on kaksinkertaistunut parin viime vuoden aikana. Heitä on vuosittain noin 100 000 ja määrä on lisääntymässä. 

Tallink Siljalla kiinalaismatkailijat ovat kuudenneksi suurin ryhmä kuluvana vuonna. Tallink on lanseerannut kiinalaisen varauspalvelun.

– Korkeasesongin aikaan meillä on asiakaspalvelijoita eri reiteillämme monilla aasian kielillä.  Aasialaisille tärkeää kuumaa vettä on tarjolla vuorokauden ympäri ja syömäpuikot ovat vaihtoehtona haarukoille, kertoo viestintäjohtaja Marika Nöjd.

– Kiinalaiset tulevat harvoin Eurooppaan vierailemaan vain yhdessä maassa. He haluavat nähdä sekä Helsingin että Tukholman, kertoo tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström.

.
.