1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Sukelluslomalle Saudi-Arabiaan? Vanhoillinen maa haluaa avata Punaisenmeren rannikon turisteille

Suunnitelma on osa Saudi-Arabian pyrkimyksiä monipuolistaa öljystä riippuvaista talouttaan.

Sukeltajia Punaisellamerellä Sharm El-Sheikhin edustalla Egyptissä heinäkuussa 2015. Kuva: Sergey Dolzhenko / EPA

Sukellusta korallien keskellä, luonnonpuistoja, luksushotelleja.

Tätä kaikkea Saudi-Arabiassa halutaan tarjota turisteille Punaisenmeren rannikolla muutaman vuoden päästä.

Äärivanhoillisena tunnettu maa nimittäin kaavailee muuttavansa kymmeniä Punaisenmeren saaria ja kymmeniä kilometrejä rannikkoa luksusmatkakohteiksi, joissa pätevät "kansainvälisten standardien mukaiset lait".

Tiistaina julkistettu suunnitelma on osa kuningaskunnan pyrkimyksiä monipuolistaa talouttaan, joka on öljyntuotannosta riippuvainen.

Belgian kokoinen alue

Turismia varten pyhitettäisiin liki 200 kilometrin kaistale Punaisenmeren rannikolta, Jeddan kaupungista pohjoiseen.

Uutistoimisto Bloombergin siteeraamassa dokumentissa (siirryt toiseen palveluun) hankkeeseen viitataan "puoliautonomisena alueena", jota hallinnoisi erityinen komitea ja jossa pätisivät muusta kuningaskunnasta erilliset lait.

Saudi-Arabian tämänhetkinen lainsäädäntö tuskin onkaan omiaan houkuttelemaan ainakaan massaturismia länsimaista. Alkoholi kun on kielletty ja pukeutumista rajoitetaan tiukasti, samoin kuin naisten liikkumista ja miesten ja naisten välistä kanssakäymistä.

Saudit itsekin lomailevat mielellään esimerkiksi vapaamielisessä Dubaissa.

Mutta Saudi-Arabian kruununperijä, 31-vuotias kruununprinssi Muhammad bin Salman ajaa vuoteen 2030 tähtäävää uudistusvisiotaan, jossa matkailu on yksi tärkeä tulonlähde. Sen toivotaan myös luovan kymmeniätuhansia työpaikkoja nuorille kansalaisille.

Punaisellemerelle kaavaillulle turistialueelle suurin osa ulkomaiden kansalaisista pääsisi mahdoliisesti ilman viisumia. Toinen vaihtoehto on, että viisumia voisi hakea netistä, uutistoimisto Bloomberg kirjoittaa.

Kansainvälisiä sijoittajia kaivataan

Hankkeen hintalappua ei ole kerrottu.

Alkusysäys tulee Saudi-Arabian omasta öljyrahastosta, ja myöhemmin hanke avataan kansainvälisille sijoittajille. Kumppaneiksi etsitään esimerkiksi kansainvälisiä hotelliyrittäjiä.

Töiden toivotaan voivan alkaa vuoden 2019 loppupuoliskolla. Ensimmäisessä vaiheessa muun muassa laajennettaisiin kotimaanlentoja hoitavaa kenttää ja rakennettaisiin hotelleja.

Jos hanke etenee, se mullistaa Saudi-Arabian matkailun täydellisesti. Nyt maassa käy lähinnä milljoonia pyhiinvaeltajia, jotka vierailevat Mekassa islaminuskon pyhillä paikoilla.

Lähteet: Reuters, AFP