Kuurojen kesäolympialaiset päättyivät – Suomeen ammuntamitali

Deaflympics-kisat päättyivät sunnuntaina Turkin Samsunissa. Suomeen kisoista toi pronssimitalin ampuja Klaus Tupi.

Yle Uutiset viittomakielellä
Klaus Tupi pronssimitali kaulassaan.

Kuurojen 23. kesäolympialaiset (2017 Summer Deaflympics (siirryt toiseen palveluun)) päättyivät sunnuntaina 30.7. näyttävään päätösjuhlaan. Eri maista kotoisin olevat kuurot urheilijat ottivat mittaa toisistaan kahden viikon ajan kovassa helteessä. Päivälämpötilat Pohjois-Turkissa sijaitsevassa Samsunissa nousivat jopa 37 asteeseen.

Suomen ainoaksi mitaliksi kisoista jäi Klaus Tupin nappaama pronssi miesten 25 metrin pistooliammunnasta.

Suomen Kuurojen Urheiluliiton toiminnanjohtaja iloitsee ammunnan palaamisesta Suomen kuurojen urheiluun.

– Ammunnassa oli aikoinaan kuuluisia kuuroja mukana. Pitkän tauon jälkeen saatiin laji heräämään turkulaisen Klaus Tupin avulla. Hänen valmentajansa Timo McKeown on (kuulevien) maajoukkueen päävalmentaja ja töissä Suomen Ampumaliitossa. McKeownin mukaan Tupia odottaa lupaava tulevaisuus (kuulevien) ammunnan huipulla, kunhan hän harjoittelee enemmän, Kertoo toiminnanjohtaja Juha-Matti Aaltonen.

Suomalaiset kilpailivat neljässä lajissa

Suomi on ollut perinteisesti vahva keilailussa. Tällä kertaa lajista ei herunut mitaleita. Parhaiten menestyi Satu Lintula, joka ylsi Masters-kisan finaaliin. Lintula on silti tyytyväinen suoritukseensa, jota haittasi alun terveysongelmat.

– Tällä kertaa sujui hyvin, mutta minulla oli maha sekaisin ja ripulia kisan aikana. Pystyin siitä huolimatta keskittymään keilaamiseen. Loppupuolella sujui paremmin. Tulos oli hyvä, pääsin 24 parhaan joukkoon. Olin 21. sijalla, Lintula kertoo.

Yleisurheilussa suomalaiset Lycke Karlsson ja Santeri Tanner osallistuivat juoksulajeihin. Karlsson selviytyi 1500 metrin finaalliin, jossa hän sijoittui kuudenneksi. Karlsson itse olisi toivonut parempaa sijoitusta.

– Nämä olivat minulle ensimmäiset Deaflympics-kisat. Oli kivaa. En ole täysin tyytyväinen suoritukseeni. Tavoitteenani oli tehdä uusi henkilökohtainen ennätys, mutta se ei onnistunut. Tein kuitenkin parhaani, Karlsson kertaa kisakokemustaan.

Golfissa parhaiten menestyi David Barber, joka sijoittui reikäpelissä seitsemänneksi.

Venäjä rohmusi mitaleita

Deaflympics-kisojen menestynein maa oli ylivoimaisesti Venäjä, jonka urheilijat saivat kisoista yhteensä 199 mitalia. Mitalitilaston toisella sijalla on Ukraina ja kolmantena Etelä-Korea. Mm. Yhdysvallat ei lähettänyt kisoihin lainkaan urheilijoita mahdollisten turvallisuusuhkien vuoksi.

Turkin heikentynyt turvallisuustilanne oli otettu huomioon myös kisajärjestelyissä. Reilun 3 000 urheilijan turvallisuutta oli kisapaikalla valvomassa suunnilleen yhtä monta poliisia.