Untuvikkojen päiväunia tuijotettiin tunteella – Sääksiperheen arki keräsi yli 600 000 katselukertaa

Viime vuonna Linnansaaren kansallispuistosta lähetetyn Sääksi-liven katselukertoja kertyi 40 000, joten katselumäärä on noussut huimasti.

sääksi
Sääksenpesä Linnansaaren kansallispuistossa Haukivedellä.
Linnansaaren kansallispuistossa oli heinäkuun ajan Sääksi-livekamera, joka seurasi sääksiperheen elämää.

Sääksien elämä keräsi heinäkuussa yhteensä yli 600 000 katselukertaa. Eilen päättyneelle sääksi-livelle kertyi lähes 270 000 katselukertaa omalla sivustollaan. Kansainvälisiä katselijoita tuli lisäksi yhdysvaltalaisen The Dodon Facebook-livepostauksen kautta yli 350 000. Viime vuonna sääksien perhe-elämälle kertyi 40 000 katselukertaa, joten katselumäärä on noussut huimasti.

– Suomessa noin 58 000 ihmistä on seurannut sääksien perhe-elämää aktiivisesti, noin kahdeksan minuuttia kerrallaan. Kansainvälisen Facebook-sivuston kautta katselijat näkivät pienen otteen lähetyksestä. Siellä katselijoita kertyi ympäri maailmaa, esimerkiksi Pakistanista tuli kommentteja, sanoo WWF Suomen kehityspäällikkö Justus Hyvärinen.

Luontokuvaaja Juha Taskisen asentama kamera välitti katsojille näkymän sääksiperheen arjesta nyt toista kertaa. Juuri ennen kameran sulkeutumista poikaset olivat aloittaneet lentoharjoitukset.

Katsoja koukuttuu tunteella

Moni katsoja eli tunteella mukana perheen arjessa, ja nimenomaan tunne-elämys on se, joka koukuttaa live-kameran ääreen. Mahdollisuus seurata suoraa kuvaa luonnosta sellaisesta paikasta, johon muuten ei pääse, viehättää.

– Katsojat ovat olleet kiinnostuneita. Monelle sääksi-live on ollut jatkoa norppa-livelle. Viime vuonna sääksi-livessä oli ehkä enemmän draamaa, kun yksi poikasista oli muita heikompi ja kehittyi hitaammin kuin muut, ja muut poikaset sorsivat sitten sitä yhtä. Tänäkin vuonna parilla on kolme poikasta, mutta ne ovat olleet tasavahvoja, joten dramatiikkaa on ollut vähemmän, pohtii Hyvärinen.

Puhetta Sääksi-liven jatkosta on jo ollut.

– Suosion huima kasvu ja se, että linnut eivät kamerasta häiriinny, on saanut miettimään, että kamera asennettaisiin myös ensi vuonna, toteaa Hyvärinen.

Kuka tahansa ei voi asentaa sääksi-kameraa minne tahansa. Kameran asentaminen vaatii ELY-keskuksen luvan.

– He tekevät päätöksen luvan kestosta, ja luvan hakijan on annettava selvitys siitä, häiritseekö kamera kuvattavaa kohdetta. On loistava juttu, että on tällainen valvova viranomainen, joka on tarkkana siitä, että luontoa ei häiritä, sanoo Hyvärinen.