Puolukan suurostaja pisti luukun kiinni – Ridan perheeltä jäävät reissurahat metsään

Pohjalaiset 4H-yhdistykset eivät avaa perinteisiä puolukanostopisteitään tänä vuonna, koska suurin ostaja ei tarvitse niiltä marjaa. Viime vuonna marja-asemille tuotiin 460 000 kiloa puolukkaa.

puolukka
Riina Rita ja pojat puolukkareissun evästauolla.
Riina Rita ja pojat puolukkareissun evästauolla.Riina Rita

Kälviäläinen Ridan perhe on poiminut itsensä vuosittain reissuun puolukoiden avulla. Äiti Riina ja perheen lapsista kaksi tai kaikki kolmekin ovat urakoineet syksyisin metsässä ja myyneet marjat paikallisen 4H-yhdistyksen marja-asemalla.

Lisäansioiden käytöstä ovat saaneet päättää lapset, ja tieneisteillä on käyty esimerkiksi kylpylämatkoilla. Parhaimmillaan mättäältä on saatu rahat viikon reissuun.

Tänä syksynä 4H:n pitkäaikainen puolukanostaja Polarica Oy ei osta 4H:n puolukoita. Lähes 40 marja-asemaa Keski-, Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä parissa Pirkanmaan kunnassa jäävät siis nyt avautumatta. Viimeksi näin kävi kolme vuotta sitten.

Myös Ridan perheen syksystä tulee erilainen:

– Marjaämpärit ja poimurit pysyvät todennäköisesti varastossa, ja marjaa haetaan vain omiin tarpeisiin, sanoo Riina Rita.

Pienempiä ostajia lienee liikkeellä tänäkin syksynä, mutta Riina Rita ei aio ajaa naapurikuntaan marjoja viemään.

– Todennäköisesti käy niin, että marjakilon hinta ei ole euroa suurempi. Marjaa ei löydy ihan tienvarresta, vaan sitä pitää hakea kauempaa. Ei ole enää kannattavaa lähteä ensin hakemaan marjat metsästä ja ajaa sitten viemään ne kauemmas ostajalle, Rita sanoo.

Ridan perheen puolukkasaalis.
Ridan perheen puolukkasaalis.Riina Rita

Yleensä Ridan perhe on poiminut myyntiin yli 1000 kiloa, parhaana vuonna 1300. Viime vuonna määrä jäi noin 500:aan, kun ostohinta tippui 80 senttiin.

– Marjan hinnan pitää olla euron kilo, alle sen ei kannata selkäänsä kipeäksi kykkiä, sanoo Riina Rita.

Marjaan perhe kyllä menee tänäkin vuonna: mustikkaa poimitaan omaan käyttöön. Reissurahat taas on löydettävä esimerkiksi villasukkien myynnistä.

Viime vuonna marjaa ostettiin lähes puoli miljoonaa kiloa

4H-liitolla on valtakunnallinen sopimus marjanvälityksestä vain Pohjanmaalla. Yksittäisiä marja-asemia on 4H-yhdistyksillä eri puolilla maata.

Viime vuonna pohjalaispisteet ostivat ja välittivät Polaricalle 460 000 kiloa puolukkaa. Keski-Pohjanmaalla marjaa kertyi eniten, 156 000 kiloa. Innokaita poimijoita löytyy erityisesti Kokkolasta, Kaustiselta, Kannuksesta ja Toholammilta. Poimijat ovat usein uskollisia ja tuovat marjaa pidemmänkin matkan takaa, sanoo Pohjanmaan alueen 4H-yhdistysten aluejohtaja Riitta Huhtala.

Marjan hinnan pitää olla euron kilo, alle sen ei kannata selkäänsä kipeäksi kykkiä

Riina Rita

Poimijoille maksettiin vajaan euron kilohinnalla lähes 400 000 euroa. 4H puolestaan on saanut yritykseltä välityspalkkion omasta työstään. Välityspalkkiot vaihtelevat marja-aseman läpi kulkevan sadon mukaan sadoista euroista jopa useisiin tuhansiin 4H-yhdistystä kohti. Nuo rahat ovat poissa arkitoiminnasta, työstä lasten ja nuorten parissa.

– Jos yhdistykseltä jää saamatta tuhansia euroja, se näkyy väkisinkin loppuvuoden toiminnassa. Sitten pohditaan vaihtoehtoista rahoitusta tai tarkastellaan toimintaa, sanoo Riitta Huhtala.

Polarican päätös ei tullut Huhtalan mukaan yllätyksenä, sillä markkinoiden kehitystä tarkkaillaan yhteistyössä. Viime vuosi oli hyvä marjavuosi, ja se näkyy yrityksen varastotilanteessa.

Huhtalan mukaan poimijoissa on paljon varttunutta väkeä, mutta myös nuoria kännykkärahojen ja työssäkäyviä etelänmatkojen tienaajia. Huhtala muistuttaa, että pienemmän mittakaavan ostajia on liikkeellä myös, joten ostajan saattaa löytää tänäkin syksynä.

Huhtala sanoo myös, että 4H pitää silmiä auki mahdollisten muiden ostajien löytymiseksi joillekin paikkakunnille.