Monet Yhdysvaltojen hallinnon avainpaikoista ovat yhä täyttämättä

Valkoisen talon näyttävät henkilöstövaihdokset peittävät alleen suuremman ongelman: Trumpin hallinto ei löydä tarpeeksi päteviä ja poliittisesti sitoutuneita virkamiehiä.

Donald Trump
Donald Trump tiedotustilaisuudessa Varsovassa.
Presidentti Donald Trumpin hallinnossa on edelleen lukuisia paikkoja täyttämättä.Saul Loeb / AFP

Presidentti Donald Trumpin hallinto oli kesäkuun loppuun mennessä täyttänyt vain hieman alle puolet maan korkeimmista poliittisista viroista. Ministereitä avustavien virkamiesten nimitykset ovat edelleen suurimmaksi osaksi auki.

Tiedot selviävät New York Timesin tekemästä selvityksestä (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan Trumpin hallinto on täyttänyt huomattavasti vähemmän paikkoja kuin hänen edeltäjänsä Barack Obama samassa ajassa.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Yhdysvaltojen poliittisen historian tutkija Markus Kantola pitää tilannetta poikkeuksellisena. Yleensä suurin osa nimityksistä on hoidettu syksyyn mennessä ja loppuvuodesta uusi hallinto pyörii jo täysillä kierroksilla.

– On tämä erittäin poikkeuksellista. Näin hidasta nimittämistä ei ole nähty maan modernissa historiassa, Kantola sanoo.

Presidentin kokemattomuus hidastaa

Yhdysvalloissa korkeimmat poliittiset nimitykset vaativat yleensä senaatin hyväksynnän. Senaatti on vastustanut joitain Trumpin nimityksiä, mutta tutkijan mukaan suurin yksittäinen syy nimitysten viivästymiseen löytyy Valkoisesta talosta.

– Trumpin hallinto ei ole yksinkertaisesti ehdottanut ihmisiä näihin tehtäviin.

Kantolan mukaan hitaus voi johtua presidentin kokemattomuudesta. Vaalikampanjansa aikaan Trump kehuskeli toistuvasti tulevansa politiikan ulkopuolelta.

– Nyt ulkopuolisuus kostautuu. Trumpin lähipiirillä ei ole kokemusta poliittisen organisaation rakentamisesta tai rekrytoinnista, tutkija analysoi.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola muistuttaa, että virkoja on hankala täyttää, jos ei ole tarpeeksi päteviä ja poliittisesti sitoutuneita ehdokkaita.

– Yhdysvaloissa asiantuntijat siirtyvät hallinnon vaihtuessa usein yliopistoihin ja ajatushautumoihin odottamaan parempia tuulia. Nyt kaikki ovat vähän odottelevalla kannalla ja pyrkyä Trumpin hallintoon ei ole, Aaltola arvioi.

Periaatteessa ministerit saavat Yhdysvalloissa itse valita alaisensa, mutta käytännössä keskeisille nimityksille pitää saada Valkoisen talon tuki. Aina sitä ei ole saatu.

– Käsittääkseni jotkut ulkoministeri Rex Tillersonin ehdottamat nimitykset ovat kaatuneet presidentin vastustukseen, Aaltola sanoo.

Lakien valmistelu viivästyy

Kantolan mukaan henkilöstövaje vaikeuttaa lakien valmistelua ja toimeenpanoa.

– Muslimimaihin suunnattu matkustuskielto on esimerkki huonosti suunnitellusta ja toteutetusta uudistuksesta. Siinä nähty linjattomuus vaivaa Trumpin hallintoa laajemminkin.

Aaltolan mukaan erityisesti Yhdysvaltain ulkoministeriö on joutunut tuuliajolle.

– Ministeriön virkanimitykset junnaavat ja samaan aikaan rahoitusta on leikattu jyrkästi, Aaltola summaa.

Ulkoministeriön ahdinko näkyy Aaltolan mukaan esimerkiksi siinä, että Yhdysvalloilla on edelleen täyttämättä lukuisia suurlähettiläiden paikkoja. Muun muassa Suomessa ei ole Trumpin hallinnon nimeämään suurlähettilästä.

– Suurlähetystöt voivat toki toimia puhtaasti virkamiesvoiminkin. Nyt ei kuitenkaan ole ketään viestintuojaa, joka edustaa selvästi Trumpin hallinnon kantaa. Tämä on omiaan lisäämään kansainvälistä epävakautta.

Ulkoministeriön vastakohta on puolustusministeriö. Pentagonin avainpaikat on täytetty ja asevoimille on luvattu lisää rahaa.

– Puolustusministeri James Mattisin ehdotukset ovat menneet hyvin läpi, Aaltola arvioi.

Lue myös:

Tapaus Scaramucci käy esimerkkinä siitä, miten voi tuhota uransa näyttävästi ja salamavauhtia

"Saat potkut!" – Donald Trumpin hallinnossa väki vaihtuu tiuhaan