Taksialalla jälleen iso yrityskauppa Suomessa – Näin taksiyhtiön johtaja arvelee alan kehittyvän

Cabonlinen toimitusjohtaja uskoo isompien yritysten ja yhteenliittymien pärjäävän, tosin yhden auton yrityksiäkin on myös jatkossa.

taksiliikenne
Takseja jonossa.
Pekka Sipola / AOP

Ruotsalainen taksijätti Cabonline ostaa Inva-Taksi Oy:n, yhtiö kertoo. Inva-Taksi siirtyy ruotsalaisyhtiölle Taxialta.

Taksikauppa on ruotsalaisyhtiölle jo kolmas Suomessa tänä kesänä. Cabonline osti helsinkiläiset Kovasen ja Mankkaan Taksin kesäkuussa. Koko Taxia-konsernista kauppa toteutuu vuoden päästä.

Cabonline Finlandin toimitusjohtaja Topi Simola kertoo Ylelle, että osissa tapahtuvan kaupan syynä on nykyinen lainsäädäntö, jossa vain ennen vuotta 1991 myönnetyt taksillisenssit on mahdollista siirtää yrityskaupalla. Näidenkin lupien siirtämisen määräaika loppui näinä päivinä.

Lainsäädäntö on karsinut alalta yrityskauppoja aiempina vuosina.

Sovellusten suosio kasvaa

Simolan mukaan Cabonline kehittää Suomessa toimintaansa hyödyntämällä digitaalisuutta mahdollisimman monissa ratkaisuissa.

– Voimme tulevaisuudessa esimerkiksi integroitua suoraan matkalasku- ja hankintajärjestelmiin. Ostamiimme yrityksiin tuodaan Cabonlinelta muun muassa taustajärjestelmät, jotka reitittävät autoja, Simola kertoo.

Simola uskoo erilaisten älypuhelimilla käytettävien sovellusten tulevan taksin tilaamisessa entistä suositummiksi.

– Ruotsissa kuluttaja-asiakkaista arviolta 40 prosenttia tilaa auton sovelluksella. Taksin tilaaminen soittamalla tai suoraan kadulta ottamalla tulee kuitenkin olemaan mahdollista jatkossakin.

Cabonline kilpailee muita taksisovelluksia vastaan sillä, että samalla sovelluksella voi tilata yrityksen taksin myös Tukholmassa, Oslossa ja Kööpenhaminassa.

Isompia yrityksiä ja yhteenliittymiä luvassa

Simola arvioi isompien yritysten tai yhteenliittymien pärjäävän alalla tulevaisuudessa, sillä varsinkin yritykset voivat haluta solmia sopimuksen yhden toimijan kanssa.

– Toisaalta myös yhden auton yritykset varmasti paljon säilyvät, ja taksiyrittäjät miettivät, mihin yhteenliittymään ja järjestelmiin kytkeytyvät.

Inva-Taksin ja Taxian yhteenlaskettu liikevaihto on Cabonlinen mukaan reilut 10 miljoonaa euroa, josta Inva-Taksin osuus on kaksi miljoonaa. Ne yhdessä työllistävät noin 180 ihmistä.

Cabonline haluaa mukaan julkiseen kilpailuun

Cabonline haluaa uudistaa suomalaista julkista taksiliikennettä.

– Julkisen taksiliikenteen digitaalinen kehitys on Suomessa vielä lapsenkengissä, joten koemme, että meillä on paljon annettavaa esimerkiksi tilausten välityspalvelun digitalisoinnissa, Simola sanoi tiedotteessa.

– Maakuntauudistus avaa toivottavasti julkisten taksipalveluiden kilpailutusta yhä suuremmille kokonaisuuksille ja uskomme sen tuottavan yhteiskunnan kannalta edullisempia palveluita, Simola jatkaa.

Hän pitää toiminnan tehokkuutta ajatellen tärkeänä, että taksi liikkuu koko ajan.

Inva-Taksin työntekijät jatkavat vanhoina työntekijöinä Cabonlinen palveluksessa. Yhtiö kertoo, että muutos ei näy toistaiseksi asiakkaille mitenkään.

Cabonlinella on Suomessa nyt toteutuvan kaupan jälkeen 700 työntekijää ja 270 autoa.

Pohjoismaissa yhtiöllä on vajaat 7 000 autoa ja noin 10 000 kuljettajaa, jotka ovat noin 3 500 Cabonlinen kanssa toimivan yrittäjän palveluksessa.

Lue myös

Uberin kilpailija kerää massiivista rahoitusta – haussa yli 2 miljardia euroa

Taksimarkkina vapautuu: Käykö hinnoille kuin Ruotsissa vai kuten Irlannissa?

Halpataksit aloittivat myös Turussa – matka taittuu halvimmillaan parilla eurolla

Taksiala mullistuu kohta: "Massasta erottuminen pitää tehdä nyt eikä vuoden päästä"