1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiedustelulainsäädäntö

Risikko: "Perustuslakia ei tietenkään voi kiireellä muuttaa mistä syystä tahansa"

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) vie syksyllä tiedustelulait eduskunnalle ja esittää kiireellistä säätämistä. Risikosta poikkeusmenettely tarvitaan, koska terrorismin uhka kasvaa ja Suomi on liian riippuvainen muiden maiden tiedusteluavusta.

Paula Risikko Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Tiedustelulakipaketin vaatiman perustuslain muutoksen vieminen läpi  5/6:n enemmistöllä eli 166 kansanedustajan voimin on poikkeuksellinen menettely.

Vuonna 2000 voimaan tullut nykyinen perustuslaki on pyritty kirjoittamaan niin, ettei sitä yksi eduskunta ja hallitus helposti horjuta. Kynnys muutoksiin yhden vaalikauden aikana on korkealla. Nopeutetulla menettelyllä lakeja ei ole säädetty vielä kertaakaan.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on linjannut vuonna 2005, ettei nopeutettua menettelyä tulisi käyttää, "ellei perustuslain sanamuodon kiireelliselle muuttamiselle ole poikkeuksellisesti välttämätöntä tarvetta".

Myös valtiosääntöasiantuntijat ovat muistuttaneet, että perustuslain muuttaminen kiireellisesti vaatii jykevät perustelut: poikkeuksellisen uhkan tai kriisin. Tilanteen, jossa Suomi ei kerta kaikkiaan voi odottaa.

Lue: Tutkijat nihkeinä tiedustelulakien kiireelliselle säätämiselle – "En näe Suomeen kohdistuvaa poikkeuksellista uhkaa tai kriisiä"

"Esitän itse eduskunnalle kiireellistä säätämistä syksyllä"

Sekä pääministeri Juha Sipilä (siirryt toiseen palveluun) (kesk.) että sisäministeri Paula Risikko (siirryt toiseen palveluun)(kok.) ovat jo keväällä sanoneet ajavansa perustuslain muutosta eduskunnassa kiireellisenä. Oikeusministeri Antti Häkkänen (siirryt toiseen palveluun)(kok.) taas on suhtautunut lain nopeutettuun säätämiseen kriittisesti.

Sisäministeri Paula Risikko perustelee poikkeusmenettelyä mm. Suomen "muuttuneella toimintaympäristöllä".

– Suojelupoliisi on nostanut uhkatasoamme.  Vaikka Suomi ei näyttäisi olevan minkään terroristijärjestön ykköskohdemaa, terrorismin uhka on kasvanut. Jopa viime kuukausina.

Sisäministeri Risikko sanoo toki ymmärtävänsä, ettei perustuslakeja hetken mielijohteesta muutella.

– Perustuslakia ei tietenkään voi kiireellisesti muuttaa mistä syystä sattuu. Perustelut pitää olla erinomaisen hyvät. Toimintaympäristön muutos on nimenomaan sellainen.

Ministeri sanoo tarttuvansa toimeen heti syksyllä.

– Esittelevänä ministerinä vien itse tiedustelulakeja ja perustuslain muutosta eteenpäin kiireellisenä. Olemme jo 20 vuotta myöhässä. Näillä perusteilla tulen esittämään nopeutettua säätämistä. Mutta haluan korostaa: eduskunta päättää.

Risikko sanoo, että Suomi tarvitsee uusia työkaluja. Suojelupoliisi haluaa mahdollisuuden seurata verkkoviestintää uhkien varalta.

– Kansalaisten turvallisuuden vuoksi meidän olisi päästävä ehkäisemään uhkia ennalta. Tällä hetkellä pystymme seuraamaan luottamuksellista tietoa ainoastaan, jos kyseessä on rikos tai sen suunnittelu. Meidän pitäisi saada työkaluja kansallisen turvallisuuden lisäämiseksi.

Ja juuri tässä piilee se kohta, joka pakottaa perustuslain muuttamiseen: puuttuminen syvälle kansalaisten yksityisyyden suojaan – perustuslain pykälään 10 eli ns. kirjesalaisuuteen. 

"Olemme liian riippuvaisia muiden maiden antamista tiedoista"

Sekä pääministerin että sisäministerin hoppua muuttaa perustuslakia kiireellisessä järjestyksessä on hämmästelty myös siksi, että vaalikautta on enää alle puolet jäljellä.

Valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen on ihmetellyt Ylelle, miksi ei ole varaa odottaa runsasta vuotta ja uutta eduskuntaa päättämään.

Sisäministeri Paula Risikon mukaan kiire johtuu siitä, että nykyisellään olemme liian riippuvaisia tiedonsaannista muilta mailta.

–  Jokainen hetki, jona nyt olemme riippuvaisia siitä, antavatko muut maat meille tietoa, on käytettävä hyväksi. Muistutan taas, että olemme 20 vuotta muita jäljessä, huomauttaa ministeri Risikko.