Hyppää sisältöön

Suomen ilmatilaa on loukattu 35 kertaa yhdessätoista vuodessa – asialla pääosin Venäjän koneet

Vieraan maan lentokoneet ovat loukanneet Suomen ilmatilaa muutamia kertoja vuodessa.

Antonov-72 loukkasi Suomen ilmatilaa vuonna 2014. Kuva: Lars Plougmann

Vuosina 2005–2016 on todettu kaikkiaan 35 Suomen ilmatilan loukkausta, kerrotaan puolustusministeriöstä. Ennen vuotta 2004 ilmatilan loukkauksia ei ole julkistettu, koska ne on tulkittu vähäisiksi.

Vieraan maan lentokoneet ovat loukanneet ilmatilaa muutamia kertoja vuodessa. Useimmiten ne ovat viipyneet Suomen ilmatilassa vain minuutteja.

Yhdentoista viime vuoden aikana Suomen ilmatilaa ovat loukanneet Venäjän, Ruotsin, Yhdysvaltojen, Norjan, Belgian, Ranskan ja Tanskan koneet. Kaikista eniten ilmatilan loukkauksia ovat tehneet Venäjän koneet.

Suomi on ollut rajanaapureihinsa verrattuna varsin säntillinen ilmatilaloukkausten suhteen. Puolustusministeriöstä kerrotaan, että tällä vuosikymmenellä Suomi on loukannut vieraan maan ilmatilaa vain kerran. Tapaus sattui toukokuussa 2010, kun suomalainen F-18 Hornet-hävittäjä loukkasi Ruotsin ilmatilaa Perämerellä.

Alla olevasta listasta näkee, mitkä maat ovat milloinkin Suomen ilmatilaa loukanneet. Listasta puuttuvat tiistaina ilmitulleiden kahden epäillyn espanjalaisen hävittäjän ilmatilan loukkaukset, koska tapauksia ei ole vielä vahvistettu.

Ilmatilan loukkaukset 2005-2016. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Lue myös:

.
.