Hyppää sisältöön

Suomen Ilmailuopisto vastaa Finnairin lentäjätarpeeseen: Valmistuvien määrä aiotaan tuplata

Finnair on ilmoittanut rekrytoivansa yli sata uutta lentäjää. Ilmailuopiston kautta voi valmistua jatkossa 70 lentäjää vuosittain.

Suomen Ilmailuopistossa lennetään muun muassa Diamond DA42:lla. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Suomen Ilmailuopisto lisää merkittävästi ammattilentäjien koulutusmääriä. Opiston tavoitteena on nostaa valmistuvien lentäjien määrä Porissa viiteenkymmeneen vuosittain. Lisäksi se suunnittelee ulkoistetun koulutuksen järjestämistä noin 20 oppilaalle.

Käytännössä suunnitelmat tuplaavat ilmailuopiston kautta valmistuvien ammattilentäjien määrän.

Työllistymisnäkymät kirkastuivat

Kaksi kertaa vuodessa järjestettäville kursseille on tähän mennessä jäänyt tyhjiä paikkoja.

– Kursseilla on ollut osallistujia välillä vain 15. Huonoina vuosina kaikki eivät ole ottaneet opiskelupaikkaa vastaan, kun työllistymisnäkyvät ovat olleet niin huonoja, kertoo Suomen Ilmailuopiston toimitusjohtaja Juha Siivonen.

Tällä hetkellä näkymät ovat huomattavasti lupaavammat. Finnair ilmoitti juuri palkkaavansa 100 uutta lentäjää.

Huonoina vuosina kaikki eivät ole ottaneet opiskelupaikkaa vastaan, kun työllistymisnäkyvät ovat olleet niin huonoja.

Juha Siivonen

Suomen Ilmailuopisto on reagoinut tarpeeseen nopeasti. Nyt käynnistyville kursseille valitaan 24 oppilasta kaksi kertaa vuodessa. Kahden vuoden kuluttua Porista valmistuu siis lähes 50 lentäjää. Jos ulkoistettu kurssikin toteutuu, on valmistuvien määrä jopa 70.

– Olemme päättäneet järjestää omien kurssiemme lisäksi yhden ulkoistetun kurssin. Vielä ei ole tietoa, missä kaupungissa tätä koulutusta järjestetään. Se riippuu kilpailutuksen voittajasta, Siivonen toteaa.

Hakuryntäystä odotetaan

Suomen Ilmailuopistossa odotetaan nyt suurta hakuryntäystä. Edellinen Finnairin kanssa yhteistyössä järjestetty kampanja tuotti yli 2 000 hakemusta.

– Odotamme nyt vastaavaa hakijamäärää. Se ei tietenkään kerro kaikkea. Tärkeintä on, että saamme laadukkaita hakijoita. Viimeksi hyviä opiskelijoita löytyi pitkälti toista sataa, Juha Siivonen kertoo.

Opiskelijoita odottaa ilmailuopiston tiloissa jo halli täynnä lentokoneita. Myös koneiden määrä on lähes tuplaantunut aiemmasta. Käytössä on nyt ainakin 10 Cessnaa ja neljä Diamondia. Viideskin on tilauksessa.

Vaikka koulutus on muuttanut muotoaan ja osa siitä suoritetaan simulaattoreissa, näkyy tulevien lentäjien harjoittelu jatkossa entistä vahvemmin Porin taivaalla.

– Koska väkimääräkin kasvaa, lennetään Porin taivaalla jatkossa varmaan 30 prosenttia enemmän kuin viime vuosina, Siivonen arvelee.

Opettajiakin palkataan lisää

Finnairin rekrytointikampanja on antanut Suomen Ilmailuopistolle selkeän piristysruiskeen, mutta myös haittapuolia on. Kun lentäjän paikkoja on tarjolla, ovat opiston opettajat päättäneet kokeilla siipiään Finnairin leivissä. Juha Siivonen arvioi, että lähtijöitä on muutama.

– Opettajat ovat hyvin kriittinen resurssi. Lentokoneita saa rahalla lisää ja ilmatilaa riittää Porissa, mutta opettajat ovat koulutuksen avain. Kun lentoyhtiöt rekrytoivat, käy ovi väärään suuntaan.

Pelko siitä, että talo tyhjenisi opettajista, näyttää silti ennenaikaiselta. Osa kokeneista opettajista on päättänyt jäädä ja uusiakin on löydetty.

Opettajat ovat hyvin kriittinen resurssi. Kun lentoyhtiöt rekrytoivat, käy ovi väärään suuntaan.

Juha Siivonen

Suomen Ilmailuopistolla on käynnissä opettajien jatkuva rekrytointi.

– Jatkuvakin haku vaatii aika ajoin herättelyä. Ihmisiä pitää muistuttaa tällaisesta mahdollisuudesta. Otammekin mielellämme hakemuksia vastaan ja palkkaamme lisää opettajia, jos vastaan tulee sopivia henkilöitä, Siivonen toteaa.