1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuholaiset pääsevät kotiisi yllättävillä tavoilla – myrkytys ei aina auta sitkeisiin ötököihin

Sisätilojen tuholaiset ovat taitavia selviytymään. Aina ammattilaisen tekemät toimenpiteet eivät riitä, jos tuholainen on otollisessa kehitysvaiheessa tai piilossa.

hyönteiset
Olavi Ikonen torjuu sokeritoukkia.
Olavi Ikonen kertoo, että sisätilojen tuholaisten hävittäminen tehdään aina kaksi kertaa. Kimmo Hiltunen / Yle

KajaaniSanni Kähköstä jännitti. Hän oli juuri avaamassa kerrostaloasuntonsa ovea Oulussa, eikä tiennyt mitä sisällä odottaisi.

Yli puoli vuotta aiemmin Kähkönen törmäsi kotonaan turkiskuoriaisiin: vaatteita mutustaviin sisätilojen tuholaisiin. Peitolla oli täysikasvuinen kuoriainen. Jalkalistoilta ja sängyn alta löytyi toukkia.

Kähkönen päätyi pesemään asunnon kaikki tekstiilit pesukoneessa, sillä saunaa tai pakastinta ei ollut käytössä.

– Pesin yhdeksän koneellista pyykkiä päivässä ja nukuin makuupussissa, Kähkönen muistelee.

Turkiskuoriainen on hankala tuhottava.
Tuholaistorjujan mukaan turkiskuoriainen ja sen munat tuhoutuvat pesukoneessa noin 60 asteen lämpötilassa. Kuvassa on toukka. Minna Rosvall / Yle

Myös ammattilaiset myrkyttivät asunnon kahteen kertaan vuoden alussa. Kuluvan kesän Kähkönen on asunut töiden takia toisella paikkakunnalla. Kaikesta hävitystyöstä huolimatta asunnossa odotti ikävä yllätys, kun hän avasi pitkästä aikaa kotinsa oven.

Siinä se möllötti. Eteisen lattialla makasi turkiskuoriainen, vaikka Kähkönen oli jo toivonut, että ne kaikki olisivat poissa. Hän päätti muuttaa asunnosta pois.

– Totesin, että ne asuvat varmaan talon kaikissa seinissä ja välipohjissa, eivätkä ne lähde ilman koko taloyhtiön myrkyttämistä.

Taitavia piileskelemään

Aina yksi myrkytyskerta ei riitä, kertoo Kainuun ELY-keskuksen hyönteistutkija Reima Leinonen.

– Yleensä ammattilaisen toimenpiteet hävittävät sisätilojen tuholaiset aika hyvin, mutta se riippuu siitä, missä kehitysvaiheessa ne ovat olleet, Leinonen kertoo.

– Munavaiheessa turkiskuoriainen voi sietää enemmänkin myrkkyä. Tai jos muna on vaikkapa sopivassa kolossa piilossa, se voi muodostaa uuden kannan.

Monet tuholaiset piiloutuvat tehokkaasti. Myös myrkytysaineilla on eroavaisuuksia.

– Sisätilojen tuholaiset ovat aika sitkeitä sissejä. Lutikatkin pystyvät olemaan kahdeksan kuukautta syömättä, Leinonen sanoo.

Olavi Ikonen torjuu sokeritoukkia.
Tuholaistorjujan varustukseen kuuluu muun muassa suojamaski. Kimmo Hiltunen / Yle

Myös Pohjolan desinfioinnin aluevastaava Olavi Ikonen vahvistaa, että joskus sisätilojen tuholaiset onnistuvat säilymään myrkytyksistä huolimatta. Ikosen mukaan myrkytys tehdään usein kahdesti: toinen kerta kuukausi ensimmäisen myrkytyksen jälkeen.

– Jos näiden kertojen jälkeen näkyy eläviä, niin alamme kartoittamaan, että voiko jollain muullakin naapurilla olla tuholaisia ja täytyykö laajentaa kyselyä, Ikonen sanoo.

Yleisimpiä sisätilojen tuholaisia ovat ELY-keskuksen Leinosen mukaan sokeritoukat ja muurahaiset. Myös turkiskuoriaisia ja vyöihrakuoriaisia esiintyy.

Käsilaukussa mukaan kotiin

Kodissa tuholaisia on toisinaan hankala havaita. Turkiskuoriaisen olemassaolon voi päätellä esimerkiksi reikiintyneistä vaatteista ja toukista vaatekaapissa. Esimerkiksi sokeritoukan havaitsee parhaiten yöllä, sillä eläin viihtyy pimeässä.

– Jos iltamyöhään menee käymään vessassa, laittaa valon päälle ja jokin livistää karkuun, niin se on sokeritoukka, sanoo Pohjolan desinfioinnin aluevastaava Olavi Ikonen.

Olavi Ikonen torjuu sokeritoukkia.
Esimerkiksi sokeritoukkia voi yrittää häätää kotikonstein, mutta joskus on kutsuttava ammattilainen hätiin. Kimmo Hiltunen / Yle

Sisätilojen tuholaiset löytävät tiensä ihmisten koteihin yllättäviä reittejä pitkin. Sokeritoukka voi matkata kerrostalossa asunnosta toiseen putkistojen kautta ja turkiskuoriainen voi tulla kesällä kylään omin neuvoin vaikkapa hormeista tai ikkunasta.

Kainuun ELY-keskuksen hyönteistutkija Reima Leinosen mukaan turkiskuoriainen voi tulla kotiin vaikkapa varastosta kaivettujen vaatteiden matkassa.

Yleensä aika hyvin ammattilaisen toimenpiteet hävittävät sisätilojen tuholaiset.

Reima Leinonen

– Tai jos ostetaan jotain vanhempia tavaroita ja kuljetetaan se kotiin toukkana tai aikuisena. Näin saadaan kivoja lisäasukkaita, Leinonen sanoo.

Pohjolan desinfioinnin Ikonen kertoo, että sokeritoukka voi tulla kotiin myös netistä tilattavien pahvipakkausten matkassa.

– Jos on huonolla tuurilla kyläilemässä jossain, missä sokeritoukkia on, niin ne voivat yöllä kömpiä laukkuun. Se kun on yöeläjä, niin saattaa mennä viikkojakin ennen kuin huomataan, että sokeritoukka on valloittanut talon, Ikonen sanoo.

Kerrostalossa kannattaa reagoida herkästi

Sisätilojen tuholaisten lajikirjo on laaja ja täten ovat myös haitatkin.

Esimerkiksi turkiskuoriainen tykkää popsia vaatteita. Muurahaisia puolestaan kiehtoo esimerkiksi kaapeissa säilytettävä ruoka. Sokeritoukat ovat sinällään vaarattomia, mutta ne voivat kuljettaa bakteereita mukanaan.

– Sokeritoukka elelee pääosin viemärissä, joka on aikamoinen bakteeriympäristö. Eli periaatteessa se voi kuljettaa mukanaan bakteereita viemäreistä, ELY-keskuksen Reima Leinonen sanoo.

Tuholaisten top 5, joihin luettu sokeritoukka, muurahainen, turkiskuoriainen, lutikka ja hiiri.
Vyöturkiskuoriaiset ovat tummanruskeita, pilkkuturkiskuoriaiset mustia. Yle Uutisgrafiikka

Suurin riski on, jos sokeritoukkia löytyy keittiöstä. Sielläkään läpikuultava hyönteinen ei ole kuitenkaan yhtä vaarallinen kuin ennen vanhaan, kun ruokia ei säilytetty jääkaapissa. Sama pätee muurahaisiin.

Kajaanilaisen Kerttu Sirviön taloyhtiössä hävitettiin kesällä sokeritoukkia. Sirviö on törmännyt niihin kotonaan jo vuosikymmenien ajan ja on tyytyväinen, että toimeen ryhdyttiin.

Sokeritoukka elelee pääosin viemärissä, joka on aikamoinen bakteeriympäristö.

Reima Leinonen

– Sokeritoukkia on ollut ennen kaikkea kylpyhuoneessa ja kyllä ne leviävät myös keittiön puolelle, Sirviö sanoo.

Sirviö on huomannut sokeritoukkia esimerkiksi keittiön kaapeissa. Hän on pyrkinyt hyönteisistä eroon kaatamalla kloriittia kylpyhuoneen altaaseen. Konsti on auttanut hetkeksi, mutta sokeritoukat ovat aina palanneet.

Tavallinen siisteys riittää

Mikä siis neuvoksi? Aina ei tarvita myrkkyjä ja ammattilaisia, sillä on muitakin konsteja.

Kainuun ELY-keskuksen Reima Leinosen mukaan sokeritoukkien häätämisessä kannattaa koettaa kaataa kiehuvaa vettä viemäriin.

Jos kyse on esimerkiksi turkiskuoriaisesta tai vyöihrakuoriaisesta, kannattaa selvittää, mikä ne elättää. Kaapin perällä voi olla esimerkiksi vanha näkkileipäpaketti.

– Jos löytää ja poistaa sen, ei tuholaistorjujaa välttämättä kannata kutsua, Leinonen sanoo.

Sokeritoukka
Sokeritoukka viihtyy pimeässä.AOP

Myös hevosmuurahaiset voivat koitua keskikesällä ongelmaksi. Paras keino kannan nitistämiseen on eliminoida parven kuningatar.

Pohjolan desinfioinnin aluevastaava Olavi Ikonen kertoo, että joskus huonokuntoiset asunnot ovat kauhistuttaneet, sillä sisätilojen tuholaisia on vilissyt jo silmissä.

Tuhohyönteisten torjunnassa kaikista yksinkertaisin neuvo onkin pitää huolta tavanomaisesta siisteydestä.

– Vaatekaappia kannattaa tutkia silloin tällöin: nostella vaatteita ja katsoa pohjalle, että näkyykö mitään, Ikonen sanoo.

Vilinää hotellin vessassa

Moni on törmännyt sisätilojen tuholaisiin. Kohtaamiset voivat olla ikimuistoisia.

Hyönteistutkija Reima Leinonen yöpyi aikoinaan työmatkalla eteläsuomalaisessa kurssikeskuksessa. Aamulla hän piipahti miestenhuoneessa.

– Ihmettelin, että kovasti silmissä vilisee näin aamulla ja ymmärsin, että sokeritoukkia olikin todella paljon, Leinonen sanoo.

Suursiivousta ei kannata ryhtyä tekemään. Ihan tavallisella siivouksella voi mennä.

Olavi Ikonen

Sokeritoukista kerrottiin henkilökunnalle ja ne hävitettiin. Paikka oli toukille otollinen, sillä moni kävi tilassa suihkussa. Täten toukille riitti ravinnoksi kuollutta ihosolukkoa.

Pohjolan desinfioinnin aluevastaava Olavi Ikonen kertoo, että asiakkailla voi joskus olla haasteita lajien tunnistamisessa. Esimerkiksi koppakuoriaista on luultu luteeksi.

Sisätilojen tuholaiset ovat aika sitkeitä sissejä.

Reima Leinonen

– Aloimme ihmettelemään, kun rouva sanoi, että keittiössä näkyy paljon luteita. Kun aukaisimme kaapin, niin siellä juoksi torakka.

– Joskus on myös kilautettu ja kerrottu, että pihalla juoksee fasaani ja miten voimme torjua sen. Tämmöisiin vastaamme, ettei ole meidän alaamme, kertoo Ikonen.

Lue lisää:

Muurahaisista ja sokeritoukista voi päästä eroon myös ilman myrkkyjä

Kodin kutsumattomat vieraat kuriin – "Ne kuvittelevat, että elämä jatkuu"

Lue seuraavaksi