Mätänevätkö mustikat jo metsään? Selvitimme, milloin marjametsään kannattaa lähteä

Kokosimme suosittujen marjojen kypsymisajat eri puolilla Suomea.

marjat
Nainen poimii mustikkaa.
Ismo Pekkarinen / AOP

Marjat kypsyvät tänä kesänä muutamaa viikkoa tavanomaista myöhemmin. Sadot ovat keskinkertaisia ja hieman keskimääräistä parempia, arvioi Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Rainer Peltola.

– Monilla paikoilla mustikan ja suomuuraimen satokausi on jo alkanut. Puolukkaa odotellaan syyskuulle, mutta sitä poimitaan hyvin vielä lokakuussa.

Tälle vuodelle on tyypillistä, että sadot ovat eriaikaisia, sanoo Peltola. Käytännössä ei siis välttämättä kypsy isoa pääsatoa, vaan sato kypsyy asteittain. Se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi lakan ja mustikan keräämissesonki on hieman tavanomaista pidempi.

Koostimme mustikan, puolukan, vadelman ja lakan kypsymisajat Suomessa.

Mustikka on jo valmis poimittavaksi

Mustikoita.
Julia Sieppi / Yle

Etelä- ja Keski-Suomessa mustikka on poimittavissa juuri nyt, ja Oulun korkeudella viikonloppuna. Lapissa mustikka on keruukypsää noin puolentoista viikon päästä, arvioi Luken Peltola.

– Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä enemmän on myös raakaa mustikkaa joukossa.

Sadosta odotetaan keskinkertaista, mutta tilanne vaihtelee alueellisestikin paljon. Sesonki kestää muutamasta viikosta kuukauteen.

– Mustikalla on tänä vuonna eriaikaisuutta, eli ensin poimitaan ne lämpimien paikkojen mustikat ja sitten viileämpien, peitteisempien alueiden mustikat.

– Mustikka kasvaa selvästi kosteammille alueilla kuin esimerkiksi puolukka: harvahkossa puustossa ja varttuneessa metsässä. Hakkuuaukeiden reunametsät ovat yleensä aika hyviä siinä mielessä.

Puolukkaan päästään syyskuussa

Puolukoita metsässä
Heli Mansikka / Yle

Puolukka on muiden marjojen tapaan muutaman viikon tavanomaisesta myöhässä. Puolukkametsään päästään etelässä syyskuussa. Kypsyminen riippuu kuitenkin säistä. Lämpimien säiden myötä puolukkaan päästäisiin kenties syyskuun alussa.

Pohjois-Suomessa ja Lapissa poimintakausi alkaa paria viikkoa myöhemmin, eli näillä näkymin syyskuun lopun tietämillä.

– Sadosta saattaa tulla keskimääräistä parempi, sillä kukkia oli enemmän kuin pitkäaikaisen keskiarvon mukaan. Mustikallakin pölytys onnistui kohtuullisen hyvin. Voisi ajatella, että se onnistui puolukallakin vähintään kohtuullisesti ja silloin runsaasta kukinnasta tulisi keskimääräistä jonkin verran runsaampi sato.

Puolukkaa kuitenkin poimitaan pitkälle lokakuuhun asti. Mehupuolukkaa voidaan kerätä melkein lumen tuloon asti, sanoo Peltola.

– Puolukka on kuivempien metsien marja. Se sietää kuivuutta ja auringonvaloa paljon paremmin kuin mustikka. Se kasvaa siis harvapuustoisilla, kuivahkoilla kankailla.

Vadelma kypsyy juuri paraikaa

vadelma
Elina Kaakinen / Yle

Luonnonvarakeskus ei seuraa vadelman kypsymistä ja satoa, joten vatun tietoja on vaikeampi koota kuin muiden marjojen. Jotain voidaan kuitenkin päätellä esimerkiksi kasvatetun vadelman kypsymisestä ja sadosta.

Etelässä voi pikku hiljaa lähteä vattumetsään, pohjoisempana vadelma alkaa olla kypsää elokuun puolessa välissä.

– Vadelma alkaa kypsyä tällä viikolla, Lounais-Suomessa poimittiin ensimmäisiä viime viikolla. Lämpimien paikkojen kypsyminen alkaa näin, ja Sisä-Suomessa, missä on ollut viileämpää, menee lähemmäs kuun puoltaväliä ilmasta riippuen, sanoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton viljelyneuvoja Tuija Tanska.

Tanskan mukaan Oulun eteläpuolella oli joitakin hellepäiviä, jotka jouduttivat sadon valmistumista Oulun ja Kainuun alueella, missä vadelmaa päästään keräämään samoihin aikoihin kuin Keski-Suomessa.

Sadosta odotetaan keskivertoa. Jos sateet eivät tuhoa kasvustoja, kerätään vadelmaa vielä syyskuun puolella.

– Riippuu sästä. Paras ilma olisi poutaa, eikä kauhean kasteisia öitä, jotta ei tulisi homeongelmaa kasvustoihin. Poutapäiviä ja pientä tuulta.

Vattua kannattaa etsiä alueilta, joilla on ollut hakkuu muutamia vuosia sitten.

Etelässä lakka melkein mennyttä, pohjoisessa sesonki käynnissä parhaillaan

Hilla.
Kimmo Hiltunen / Yle

Lakkaa, eli hillaa eli suomuurainta seurataan vain Pohjois-Suomessa ja Lapissa, sillä hillaa ei ojitusten takia juuri Etelä- ja Keski-Suomessa kasva.

Lakka on kypsää eteläisessä Suomessa, ja sesonki onkin jo melkein ohi. Poimintakypsää lakka on Rovaniemelle saakka, Ylä-Lapissa marja on vielä raakaa.

– Tämän vuoden erikoisuutena on, että aika pienilläkin aloilla on hyvin eriaikaista marjaa. Samalla jängällä voi olla kypsiä marjoja ja raakoja marjoja. Jos aikoo jonkin jängän tyhjentää, niin on käytävä useampaan kertaan, sanoo Luken Peltola.

Kun lakka on kypsynyt, se on poimittava viikon sisällä. Eriaikaisuuden takia sesonki on kuitenkin parin viikon luokkaa.

– Kukinta oli runsasta tai erittäin runsasta, mutta kukinnan aikaiset lämpötilat olivat vähän sellaiset, että se ei pölyttynyt ihan niin hyvin kuin olisi toivonut. Tulossa on keskinkertainen sato.

Lähteet: Luke, Arktiset Aromit ry ja Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto