1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kalastus

Kalastuksenvalvojat partioivat rantoja rakkaudesta lajiin: "Tämä ei ole mitään puskassa piilottelua"

Esimerkiksi Kymenlaaksossa jää kiinni useita kymmeniä salakalastajia. Tyypillisimmin salakalastukseen syyllistytään sulaa tietämättömyyttään.

Miika Neuvonen ja Jarmo Salo valvovat kalastajia, jotta kalakanta ei häiriintyisi luvattomasta kalastuksesta. Kuva: Yle / Klaudia Käkelä

Yleensä kalastusrike johtuu tietämättömyydestä, mutta myös tieten tahtoen salakalastavia jää Kymenlaaksossa kiinni vuosittain useita kymmeniä.

Esimerkiksi Kouvolassa Voikkaan tehtaan alueella salakalastus on vakava ongelma. Juhannusviikolla poliisi otti tehtaan alueelta kiinni seitsemän salakalastajaa. Myös Kotkassa Koivukosken voimalan alueella tapahtuu erityisen paljon salakalastusta. Padolta pyydetään luvatta siikaa, lohta ja taimenta.

– Siikakoskella Koivukosken säännöstelypato on salakalastajien suosima paikka ja siellä käy paljon ihmisiä. Viime talvena jahtasimme salakalastajia tehtaalla ja löysimme kalan verta sekä siimaa. Siellä pitäisi yhden valvojan asua, että saataisiin joku rysän päältä kiinni, kertoo kalastuksenvalvoja Miika Neuvonen.

Jarmo Salo työskentelee Miika Neuvosen aisaparina kalastuksenvalvojana. Salon mukaan töitä riittäisi helposti viikon jokaiselle päivälle.

– Suhtaudumme jokaiseen tilanteeseen tapauskohtaisesti ja kalastajan reaktio vaikuttaa paljon. Kalastajan pitää ymmärtää, että nyt tekee väärin ja ottaa neuvot vastaan.

Valvonta turvaa sen, että saalista riittää tulevaisuudessakin

Kalastuksenvalvojat tekevät tarvittaessa yhteistyötä meripelastuslaitoksen ja poliisin kanssa. Tavallisimmin poliisin antama sakko salakalastuksesta on noin 50 euron luokkaa. Suurin Jarmo Salon kohtaama sakko oli suuruudeltaan 400 euroa.

Kalastuksenvalvojat ovat Ely-keskuksen valtuuttamia vapaaehtoisia. Heidän on kyettävä esittämään Ely-keskuksen myöntämä lupa kalastuksenvalvojan tehtävissä.

– Tämä ei ole mitään puskassa piilottelua. Paikalla olo näkyvästi mahdollistaa sen, että kalastajat näkee, että valvontaa on, Neuvonen toteaa.

Tämä Karhulan Jokipuistossa virtaava Korkeakosken haara on yleinen salakalastuspaikka. Kaunis alue kylän palvelujen tuntumassa houkuttelee kalastamaan rannalta, vaikka vain veneestä kalastaminen on sallittua. Salakalastus johtuu siis vain epätietoisuudesta. Kuva: Yle / Klaudia Käkelä

– Työ on enemmän ohjaavaa ja neuvovaa, emme juokse kenenkään perässä. Jos me katsoisimme läpi sormien, se vaikuttaisi vaelluskalan määrään. Siksi valvonta on tärkeää ja se on yksi osa isoa pakettia, Salo lisää.

Parissakymmenessä vuodessa kalan määrä on Salon mukaan romahtanut Kotkan alueella. Esimerkiksi Korkeakoskessa ei ole hänen mukaansa ollut näin huonoa lohivuotta 27 vuoteen.

"Vuosikausia on tehty omaan piikkiin"

Jarmo Salo on tehnyt valvontatehtäviä noin 15 vuoden ajan. Vastikään perustettu Kymenlaakson Kalastuksenvalvojat ry mahdollistaa vihdoin tukien saamisen Ely-keskukselta ja muilta halukkailta tahoilta.

– Tätä tehdään rakkaudesta lajiin. Vuosikausia on tehty omaan piikkiin ja nyt saa bensarahat takaisin, Salo toteaa.

Tietoa sallituista kalastusalueista ja luvista löytyy verkko-osoitteesta kalastusrajoitus.fi (siirryt toiseen palveluun) ja lohikeskuskotka.fi (siirryt toiseen palveluun).