Hyppää sisältöön

Tungos on festarien painajainen – Ratkaisuna aikataulun suunnittelut ja vessajonot pois kulkureiteiltä

Festivaalit yrittävät hillitä ruuhkia muun muassa rakentamalla leveitä kulkureittejä. Viime vuonna paikoitellen ruuhkautunut Flow Festival saa käyttöönsä lisää tilaa.

Flow Festivalin taiteellinen johtaja Tuomas Kallio kertoo, että tänä vuonna festivaali saa käyttöönsä lisää tilaa Helsingin Suvilahdessa. Kuva: Ilkka Loikkanen / Yle

Keskelle tungosta joutuminen on painajainen monelle festivaalivieraalle. Vaikka paperilla näyttäisi siltä, että jokaiselle vieraalle on tilaa useampi neliömetri, hetkittäin tunnelma voi tiivistyä liikaa.

– Keikalta toiselle siirryttäessä voi syntyä ruuhkia. Aikataulun suunnittelu on tärkeää, sanoo Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä.

Samalla linjalla on Ilosaarirockin vastaava tuottaja Petri Varis. Hän lisää, että festivaalialuetta suunniteltaessa mietitään myös sitä, mihin mahdollisia jonoja voi muodostua eli esimerkiksi vessajonot halutaan ohjata pois yleisiltä kulkureiteiltä.

Tänä vuonna sekä Ilosaarirock että Ruisrock tekivät kävijäennätyksensä: Ilosaaressa päiväkävijöitä oli 24 000, Ruisrockissa 35 000.

Tungoksen ehkäiseminen on astetta haastavampaa tiiviimmin pakatuilla kaupunkifestivaaleilla. Elokuussa Helsingissä järjestetään viime vuosien tapaan Weekend Festival ja Flow Festival, joista ensiksi mainittuun odotetaan 30 000:ta päiväkävijää ja jälkimmäiseen 25 000:ta.

Turhat esteet pois kulkureiteiltä

Helsingin Suvilahteen nouseva Flow saa tänä vuonna lisää tilaa puolitoista hehtaaria, joka vastaa suunnilleen kahta jalkapallokenttää. Samaan aikaan yleisömäärä pidetään samana kuin viime vuonna.

Viime vuonna Flow sai kritiikkiä paikoitellen liian kovaksi äityneestä tungoksesta. Yksi ruuhkapaikoista oli jättimäisen pallon alla sijainnut Balloon-lava.

– Kun tapahtuma myydään loppuun, jossainhan aina on paljon ihmisiä, ei sitä voi kokonaan välttää. Ongelma oli viime vuonna nimenomaan meidän Balloon-lava, aika spesiaali ja intiimi lavakokonaisuus. Se on nyt siirretty uudelle tontille, omalle piha-alueelle. Sen istumakapasiteetti itse asiassa tuplaantuu eli 1 600 istumapaikkaa plus seisomatilat, sanoo Flow Festivalin taiteellinen johtaja ja hallituksen puheenjohtaja Tuomas Kallio.

Kallion mukaan tänä vuonna Flow'n alueella on mietitty paljon sitä, miten festareilla oleminen ja kulkeminen olisi yhä mutkattomampaa.

Flow Festivalin alue rakentuu vanhan kaasukellon ympärille. Tapahtumaan odotetaan 25 000:ta päiväkävijää. Kuva: Ilkka Loikkanen / Yle

– Esimerkiksi täällä päälavakentällä olemme poistaneet kaikki rakenteet, mitä tuossa oli keskellä ja viistämme nuo penkereet, jotka ovat tavallaan estäneet kulkemista. Eli pääsee joka suunnasta kulkemaan missä ei ole rakennusta ja se helpottaa aika mittavasti.

Meluongelmaa yritetään ratkaista

Tänä viikonloppuna Helsingissä juhlitaan toisen ison festivaalin tahtiin, kun Kyläsaaressa vietetään Weekend Festivalia. Sinne päiväkävijöitä on odotettavissa 30 000. Weekendillä tilaa on käytössä yhtä paljon kuin viime vuonna, mutta muuten koko alue on suunniteltu uusiksi.

Merkittävimpiä muutoksia on se, että päälavan paikka on uusi. Aiempina vuosina lähialueen asukkaat ovat valittaneet Weekendistä kantautuneesta melusta, ja nyt ongelmaa yritetään ratkaista suuntaamalla lava kokonaan uuteen suuntaan.

Yleisöruuhkaa Weekend purkaa järjestämällä esimerkiksi festarilipun ostaneille mahdollisuuden vaihtaa lippu sisäänpääsyrannekkeeseen jo hyvissä ajoin ennen festivaalia.

– Sitten on riittävän isot portit ja turvaa on ohjeistettu siten, että kaikki ihmiset päästettäisiin mahdollisimman nopeasti sisään, kuvailee Weekend Festivalin markkinointijohtaja Jyri Heikkinen.

Toinen salamyhkäinen tulevaisuudesta

Weekendin lähitulevaisuudesta eli siitä, missä festivaali järjestetään ensi vuonna, markkinointijohtaja Heikkinen ei vielä halua kertoa.

Flow sen sijaan jatkaa ainakin lähitulevaisuudessa entisellä paikallaan.

– Tosi hyvältä näyttää Flow'n tulevaisuus. Meillä on Helsingin kaupungin kanssa oikein positiivinen keskustelu siitä, miltä tämän alueen tulevaisuus voisi näyttää pidemmällä aikavälillä. Uskomme, että tässä alueessa on paljon potentiaalia, että siitä pystyisi ottamaan vielä enemmän irti kuin mitä Helsinki siitä tällä hetkellä saa, Flow'n taiteellinen johtaja Tuomas Kallio kertoo.

– Tämä (Suvilahti) on Flow'n koti täällä Helsingissä. Tuleeko sitten jotain sivujuonteita joihinkin muihin maihin, se on toinen tarina, mutta Helsingissä me ollaan Suvilahdessa, Kallio jatkaa.