Hyppää sisältöön

Kantojen poistattaminen ammattilaisella on nykypäivää – nurmikko voi kasvaa paikalla jo parin viikon päästä

Kotipihojen kunnostuksessa turvaudutaan nykyään yhä enemmän ammattilaisten apuun. Varsinkin uudisrakennusten pihoista halutaan kerralla näyttäviä eikä tonttien viherrakentamisesta haluta vuosien urakkaa.

Tapani Himola jyrsii kantoja pihoilta sivutyönään. Kuva: Jutta Huovinen / Yle

Kemiläisellä kotipihalla satakiloinen kantojyrsin tekee suuresta männyn kannosta purua noin kahdessakymmenessä minuutissa. Tuula Järvelä on tilannut ammattilaisen pihalleen sekä kaatamaan puut että poistamaan niistä jääneet kannot.

– Näinhän se on paljon helpompaa, kun he kaataa puut ja vie roskat pois ja jyrsii vielä kannotkin, niin jää siisti ja hyvä jälki, Järvelä kertoo.

Yhä useammat haluavat kotipihalleen ammattilaisen poistamaan kannot. Jyrsiminen on tehokas keino, eikä se pilaa nurmikkoa kuten kaivinkone. Jyrsimen jäljiltä voi esimerkiksi nurmikon kasvua odottaa jo parin viikon päästä.

Sesongit ennen juhannusta sekä syksyllä

Meri-Lapissa sivutyönään kantojen jyrsimistä tekevä Tapani Himola kertoo, että kysyntä on lisääntynyt viime vuosina. Enää ei haluta itse kaivaa tai yrittää lahottaa kantoja.

– Ennen vanhaan ne kaivettiin, mutta se ei ole tätä päivää. Kyllä siinä saa selkänsä kipeäksi. Kaivinkone on yksi mahdollisuus, mutta se repii nurmikon pahimmanpäiväisesti. Tästähän jää jäljelle vain kannon kokoinen reikä.

Jyrsimistyöt rytmittyvät selkeästi sesonkeihin ja tämän on Himolakin huomannut kuuden vuoden aikana, kun hän on näillä töin ollut.

– Pihat halutaan saada aina juhannukseksi kuntoon, niin silloin on paljon kysyntää. Toinen piikki tulee syksyllä, kun ilmat viilenevät ja puita kaadetaan, Himola kertoo.