1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vieraslajit

Uimarannan outo möllykkä paljastui sammaleläimeksi – Lempäälän löytö ensimmäinen Vuoksen vesistön ulkopuolella

Hyytelömäisestä sammaleläimestä ei toistaiseksi tiedetä olevan haittaa muille eliöille tai vesistöille.

vieraslajit
Pectinatella magnifica -sammaleläin
Lempoisten uimarannalta Lempäälästä löytynyt sammaleläin Pectinatella magnificaMarjut Suomi / Yle

Lempoisten uimarannalta Lempäälästä löytyi tiistaina hyytelömäinen möllykkä. Paikalla olleen Ylen toimittajan Mari Vesanummen mukaan palluran sisältä valui levämäistä vettä lasten tökittyä sitä.

Kuvan perusteella Twitterissä (siirryt toiseen palveluun)arvuuteltiin möllykän olemusta ja yksi veikkauksista oli sammaleläin. Suomen ympäristökeskuksesta vahvistetaan veikkaus. Kyseessä on vieraslaji sammaleläin Pectinatella magnifica.

Tutkija Kristiina Vuorion mukaan tämä on ensimmäinen varmistettu esiintymä Vuoksen vesistön ulkopuolella. Ensimmäinen havainto lajista tehtiin Saimaan kanavalta seudulta 2006.

– Siitä ei tiedetä toistaiseksi olevan haittaa. Parhaillaan tutkitaan voiko se aiheuttaa jotakin alkuperäisille eliöille. Toisaalta, jos se kasvaa vedenottoputken ympärille, se voi tukkia sen tai olla esteettinen haitta laiturissa kiinni ollessaan, Vuorio kertoo.

Möllykän sisältä on voinut Vuorion mukaan tulla esimerkiksi sinilevää, sillä sen hyytelömäisissä sisuksissa voi hyvinkin viihtyä erilaisia leviä.

Kaikki havainnot sammaleläimistä kiinnostavat tutkijoita

Suomeen laji on todennäköisesti kulkeutunut Keski-Euroopasta laivojen mukana. Suomi on sammaleläimen pohjoisimpia esiintymisalueita.

Sammaleläin elää kasviplanktonilla, jota se siivilöi ympäristöstään. Kuvan möllykässä on useampi sammaleläin. Eläimet lisääntyvät silmikoimalla ja möllykän kasvaessa suureksi se voi jakaantua.

Uimavedet ovat tänä kesänä olleet tavallista viileämpiä, mutta riittävän lämpimiä sammaleläimelle. Se vaatii elääkseen vähintään 15-asteista vettä. Talveksi se jättää jälkeensä statoplasteiksi kutsuttuja talvehtimisvaiheita, joista se taas keväällä aloittaa kasvamisen.

Kaikki havainnot lajista kiinnostavat tutkijoita. Niistä voi ilmoittaa kuvan kera Suomen ympäristökeskukseen tai vieraslaji-portaaliin (siirryt toiseen palveluun).

Juttua on korjattu 2.8. kello 11.23: Sammaleläintä on tavattu aiemmin useilla järvillä Vuoksen vesistön alueella. Aiemmin jutussa kerrottiin, että sammaleläintä olisi varmistetusti löydetty vain Saimaalta.

Lue seuraavaksi