1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tennis

Pieni Savitaipaleen kunta hurahti tennikseen – isännöi ehkä maailman sympaattisinta ammattilaisturnausta

Maalaiskunta Savitaipale tarjoaa ulkomaisille pelaajille eksoottiset olosuhteet ja nostetta uralle.

tennis
Savitaipaleen tennisturnaus
Ukrainan Gyulnara NazarovaPyry Sarkiola / Yle

SavitaipaleMäntyjen katveessa sijaitsevat neljä tenniskenttää ovat vetäneet luokseen ammattilaispelaajia. Pienen kunnan molemmat hotellit ovat täynnä eri maiden edustajia. Pienestä kioskista saa virvokkeita.

Etelä-Karjalassa sijaitseva 3500 asukkaan Savitaipale on eksoottinen turnauspaikka ulkomaisille pelaajille. Amerikkalaiset pelaajat pohtivat, mahtaakohan viereisessä metsässä törmätä karhuun.

– Tämä on rauhoittava paikka kaupunkiturnausten lomassa, uskoo kilpailunjohtaja Esa Vaartaja Savitaipaleen tennisseurasta.

Tänä kesänä junioreiden Grand Slam -turnaukseen edennyt Oona Orpana on pelannut Savitaipaleella pariin otteeseen.

– Täällä on kiva tunnelma ja usein paljon yleisöä, siksi tänne on mukava tulla, Orpana kertoo.

16-vuotias Orpana tuli Etelä-Karjalaan hakemaan kokemusta naisten peleistä. Niitä hän alkaa tahkoamaan syksystä eteenpäin.

Savitaipaleen tennisturnaus
Pyry Sarkiola / Yle

Ponnistuslautana kohti top sataa

Savitaipaleen Ladies Open on Tampereen turnauksen ohella ainoa ulkona pelattava naisammattilaisten turnaus Suomessa. Tänä vuonna turnaus on vetänyt aiempaa kovatasoisempia pelaajia. Ykkössijoitettu Belgian Marie Benoit on maailman listan sijalla 417. Turnauksen taso on parantunut pari sataa sijaa viime vuosista.

Parempien pelaajien osallistumiseen on selvä syy.

– Turnauksen palkintorahasumma on nostettu 15 000 dollariin. Rahaa kiinnostaa, mutta myös WTA-pisteet, kertoo kilpailunjohtaja Esa Vaartaja Savitaipaleen tennisseurasta.

Kaksinpelin voittaja tienaa noin 2100 dollaria ja saa 12 WTA-pistettä.

Savitaipaleen turnaus kuuluu alimpiin ammattilaistason turnauksiin ja se on huipulle haluaville hyvä ponnistuslauta. Virolainen Anett Kontaveit, 21, voitti turnauksen kaksinpelin vuonna 2011. Tällä hetkellä hän on WTA-rankingissa sijalla 28. Kreikkalainen Maria Sakkari, 22, pelasi kaksinpelin ja nelinpelin finaaleissa kesällä 2014, ja on parhaillaan kaksinpelin maailman listan sijalla 84.

Pelaaja tenniskentällä
Pyry Sarkiola / Yle

Kunta, joka hurahti tennikseen

Turnausta järjestää noin parikymmentä vapaaehtoista. Aktiivisten ihmisten myötä pikkukunnasta on tullut tennispitäjä, jossa kansainvälisen turnauksen lisäksi järjestetään kansallisia kilpailuja ja tenniskursseja kaikenikäisille.

Savitaipaleen lukiossa on tennislinja, jonka kummina on itse Jarkko Nieminen. Opiskelijoilla on myös mahdollisuus harjoitella Jarkko Niemisen tennisakatemiassa Helsingissä. Ohjattua tennisvalmennusta lukiossa on 15 kurssia.

– Tänä vuonna valmistui linjan ensimmäinen ylioppilas. Tennislinja tuntuu kasvavan, kun siellä aloittaa ensi vuonna neljä uutta opiskelijaa, kertoo linjalla valmentava Esa Vaartaja.

Kunnasta löytyy yhteensä kuusi virallista tenniskenttää. Tämän vuoden turnausta varten yksi tekonurmikenttä muutettiin neljänneksi ulkomassakentäksi.

Tsekin KILNAROVA keltaisissa ja ranskan DE BERNARDI punaisessa asussa pelaavat välierissä.
Kare Lehtonen/Yle

Keskittyminen täysin nykyisen turnauksen kehittämisessä

Savitaipaleella järjestettiin ensimmäiset ammattilaisturnaukset vuonna 2002. Kansainvälinen tennisliitto edellyttää, että turnauksia järjestetään mahdollisimman lähellä kaksi peräkkäin. Suomen tennisliitosta kysyttiin, olisiko Savitaipale valmis järjestämään turnauksen.

Alkuvuosina pelattiin miesten otteluita, mutta ongelmallisen ajankohdan takia siirryttiin naisten turnauksiin. Ja niissä pysytään.

– Me keskitymme täysin kehittämään tätä turnausta. Tehdään tästä niin hyvä "viistoistatonninen" kuin mahdollista, Vaartaja toteaa.

Ladies Open huipentuu sunnuntain finaaleihin, joita seuraa yleensä pari sataa tenniksen ystävää.

Lue seuraavaksi