Hyppää sisältöön

Ranuan konepajalta vyöryy pieniä metsäkoneita eri puolille Eurooppaa

Ranuan konepajalla valmistuu vuosittain kymmenkunta pientä metsäkonetta.

Ranualla valmistettava Jarcrac-metsäkone on tehty työskentelemään nuorissa kasvatusmetsissä, missä koneelta vaaditaan keveyttä ja ketteryyttä. Kuva: Esko Puikko / Yle

Ranualla suunnitellut ja valmistettavat pienet metsäkoneet vyöryvät nuoriin kasvatusmetsiin eri puolille Eurooppaa. Koneen päämarkkinat ovat Baltian maissa ja Ruotsissa. Suomessa Jarcracien kysyntä on ollut suurinta Oulun eteläpuolella, mutta nyt niistä ollaan innostumassa myös Lapissa.

Ranualainen konepajayrittäjä Jari Konttila on kehittänyt Jarcrac-metsäkoneesta käytännöllisen laitteen nuoriin kasvatusmetsiin. Kuva: Esko Puikko / Yle

Kone- ja rakennusalan yrittäjä Ahti Kemi osti ranualaiskoneen Kolariin Sieppijärvelle. 

– Jo pitkään olen haaveillut tuollaisesta pienemmästä metsäkonheesta. Kuulin, että Ranualla niitä valmistetaan ja otin yhteyttä. Jarcrac on osoittautunut hyväksi ja tietysti valintaan vaikutti myös sen lappilaisuus. Hyvin tehty kone.

Hakkuita piisaa

Ahti Kemin mukaan nuorten metsien hakkuita piisaa niin Kolarissa kuin muuallakin.

– Paljolti ovat hoitamatta. Kun hirvimetsällä kävelee, niin kyllä siellä näkee metsiä, joissa pitäisi tällaista konetta ja kirvestä käyttää.

Sieppijärveläinen Ahti Kemi arvostaa Jarcrac-metsäkoneen ominaisuuksia ja sen lappilaisuutta. Kuva: Esko Puikko / Yle

Pienen virittelyn jälkeen ranualaiskone pääsi täyteen työntouhuun pienessä leimikossa. Koneen valmistaja Jari Konttila seurasi työn sujumista ja antoi vielä henkilökohtaista ajo-opetusta nuorelle kuljettajalle. Konttila uskoo, että pienellä metsäkoneella on käyttöä nuorissa kasvatusmetsissä myös Lapissa.

Mies kertoo, että maasto-ominaisuuksiin on kiinnitetty kovasti huomiota konetta kehitettäessä yhdessä käyttäjien kanssa.

Ketteryys valttina

Ranualaiskoneen valtiksi nimetään sen ketteryys.  Myös koneen myyntihinta on pyritty pitämään edullisena – sellaisena, että asiakas pystyy sen työllään myös maksamaan.

– Alihankinnasta tulee runko-osia, hydrauliikkaa ja sorvattuja osia. Ohjaamo tulee nivalalaiselta valmistajalta, hakkuupää ja nosturi Nisulalta. Kone on kaikin puolin EU:n vaatimien normien mukainen.

Kasvatusmetsien harvennus käy nopeasti ja tehokkaasti Nisulan valmistamalla hakkuupäällä. Kuva: Esko Puikko / Yle

Konttilan mukaan pienen metsäkoneen kysyntä kasvaa jatkuvasti.

– Metsäpuolella toimii sukupolvi, joka ei enää edes päästä isompaa kampetta metsäänsä mäskäämään.

Siisti ja mukava

Visa Koivumaa odottaa innolla, että pääsee käyttämään Ahti Karin Sieppijärvelle hankkimaa konetta. 

– Konehan on tosi siististi tehty ja se antaa mukavan työympäristön; ohjaamo on ilmastoitu ja kaikki hallintalaitteet ovat selkeät ja hyvin esillä. Kyllä tätä on mukava käyttää, hän kiittelee.

Visa sanoo paljon touhunneensa erilaisten koneiden ja laiteiden kanssa. Metsäkone vain on hieman oudompi, mutta hän luottaa siihen, että työ opettaa.

Koneenvalmistaja Jari Konttila kouluttaa sieppijärveläistä Visa Koivumaata Jarcracin kuljettajaksi. Kuva: Esko Puikko / Yle
.
.