Liuta EU-maita himoitsee Britannialta vapautuvaa lääkevirastoa – Suomi uskoo itseensä takamatkasta huolimatta

EU:sta eroavalta Britannialta vapautuu kaksi virastoa, joiden uudet isäntämaat ratkeavat syksyllä.

Euroopan lääkevirasto
Vallilan Fredriksbergin havainnekuva
EMA:n käyttöön soveltuisi uusi Vallilan Fredriksbergin kiinteistö. Havainnekuva.NCC

Britannian EU-ero aiheuttaa muille jäsenmaille rutkasti päänvaivaa, mutta jaossa on myös joitain houkuttelevia palkintoja. Tällaisia ovat Britannialta vapautuvat kaksi virastoa: Euroopan lääkevirasto (EMA) ja Euroopan pankkiviranomainen (EBA).

Erityisesti lääkevirasto on himoittu. Hakemus piti jättää heinäkuun loppuun mennessä ja kisaan ilmoittautui 19 maata, myös Suomi.

Euroopan pankkiviranomaista tavoittelee kahdeksan maata. Neljä maata hakee molempia virastoja samaan kaupunkiin.

Peli on nyt auki ja ottajia riittää. Moni maa on jo aloittanut aktiivisen lobbauksen muun muassa vierailemalla nykyisessä virastossa. Politico-lehden mukaan Suomi on yksi niistä, joka ei ole tehnyt tutustumismatkaa. (siirryt toiseen palveluun)

Matka tosin oli tarkoitus tehdä heinäkuussa, mutta se peruuntui, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Esimerkiksi Ruotsin, Espanjan, Ranskan, Irlannin, Maltan, Portugalin ja Romanian terveysministerit ovat tehneet tutustumiskäynnin. Itävaltalaiset ovat käyneet kolmesti, tanskalaiset ja ranskalaiset kahdesti, Politico listaa.

Suomi vetkutteli, nyt luvassa kiri

Ministeriö tekee EMA-kampanjaa tiiviissä yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Voipio-Pulkin mukaan valtio tekee kuitenkin varsinaisen vaikuttamisjalkatyön – ja se alkaa nyt, hän lupaa.

– Lähdimme tähän takamatkalta, koska päätös Helsinki edellä hakemisesta tehtiin niin myöhään. Mutta Suomi on tässä tosissaan mukana ja hakemuksemme vastaa hyvin vaatimuksia, Voipio-Pulkki sanoo.

Suomi teki päätöksen hakea virastoa juuri Helsinkiin heinäkuun alussa, vaikka päätös lähteä kisaan oli tehty jo maaliskuussa. Ehdotettavaa isäntäkaupunkia vatvottiin useita kuukausia.

Kun asia viimein ratkesi, aikaa hakemuksen jättämiseen oli enää kolme viikkoa. Sitä ennen Helsingin pormestari Jan Vapaavuori oli jo ehtinyt ilmoittaa Helsingin laativan hakemusta valtion jahkailusta huolimatta. (siirryt toiseen palveluun)

Mutta lobbaamiseen ei ollut enää aikaa, Voipio-Pulkki sanoo.

– Keskityimme sen ajan hakemuksen laatimiseen. Mutta tämä ei jää tähän, nyt pitää suunnitella vaikuttamiskampanja.

Suomi ei tosin ollut ainoa vitkuttelija: Portugali vaihtoi Lissabonin Portoon kaksi ja puoli viikkoa ennen aikarajaa.

Valtteja kemikaalivirasto, turvallisuus ja sijainti

Suomen hakemuksessa (siirryt toiseen palveluun) korostetaan muun muassa Helsingin hyviä ja täsmällisiä lentoyhteyksiä sekä turvallista ja vakaata asuinympäristöä.

Kilpailuvalttina pidetään myös sitä, että Helsingissä sijaitsee jo Euroopan kemikaalivirasto, jonka kanssa lääkevirasto muodostaisi toimivan terveysosaamisen keskuksen.

Politicon mukaan moni maa tarjoaa hakemuksissaan virastolle täysin uutta rakennusta. Helsingin ehdotuksessa on listattu neljä kiinteistöä, jotka soveltuisivat EMA:n käyttöön.

Ensisijaisesti ehdotetaan Meiran kahvipaahtimon viereen syntyvää Vallilan Fredriksbergin alueen kiinteistöä.

Euroopan neuvosto äänestää viraston sijainnista marraskuussa. Siihen saakka 19 maata yrittää vakuuttaa paremmuuttaan, kukin tavallaan.

Millaisella kampanjalla Suomi aikoo voittaa Britannialta vapautuvan pääpalkinnon?

– Aktiivisella ja asiallisella, Voipio-Pulkki linjaa.