Valtioneuvoston viestintäjohtaja Venäjän informaatio-operaatiosta: Suomalaiset eivät ole helposti huijattavissa

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila kertoo, että korkea sivistystaso suojaa suomalaisia valeuutisilta.

informaatiosodankäynti
Markku Mantila
Päivän kasvo -haastattelussa valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila

Venäjä on jälleen aktivoitunut "vaihtoehtoisten uutistapahtumien" levittämisessä.

Venäjän puolustusministeriön perustama ja kontrolloima valtakunnallinen tv-kanava uutisoi maanantaina (siirryt toiseen palveluun), että se olikin Suomi, joka ampui Mainilan laukaukset, ja että talvisota oli suomalaisten provosoima.

Asiasta kertoi (siirryt toiseen palveluun) ensimmäisenä Suomessa Ilta-Sanomat.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila vahvistaa Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa, että kyse oli Suomea vastaan tehdystä informaatio-operaatiosta.

– Kyllä selkeästi haluttiin tehdä juttu siitä näkökulmasta, että aggressori Talvisodan alkaessa olikin Suomi, hän sanoo.

Mantila johtaa Suomen hallituksen iskuryhmää, joka pyrkii torjumaan erilaisia informaatio-operaatioita. Hänen mukaansa Venäjän tekemä informaatiovaikuttaminen on "uusi normaali" ja täysin arkipäiväistä, ei mikään yllätys.

Se kuitenkin oli Mantilan mukaan yllättävää, että viestin lähettäjä oli tällä kertaa Venäjän puolustusministeriön oma julkaisu.

Sivistys suojaa valeuutisilta

Miten informaatiohyökkäyksiä sitten voisi oikein torjua? Mantilan mukaan Venäjän mediaan oikaisujen lähettäminen on "vähän kuin puhaltaisi pahvihevosen korvaan".

– Se ei kauheasti tuota mitään, hän hymähtää.

Tärkein tapa informaatiovaikuttamisen torjumiseen on Mantilan mukaan sivistys. Hän nostaa esiin kolme näkökohtaa: sivistyksen, koulutuksen ja mediakriittisyyden.

– Sanon usein, että hyvä peruskoulu ja peruskoulun opettaja on se ensimmäinen puolustuslinja informaatiovaikuttamista kohtaan. Mitä sivistyneempää porukkaa meillä Suomessa on, sitä vaikeampi meitä on huijata, Mantila pohtii.

Mantilan mukaan suomalaiset eivät ole helposti huijattavissa valeuutisilla. Ja se johtuu korkeasta koulutustasosta. Syytä huoleen ei siis ole.

– Mikään mittaus ei tue sitä, että meillä väki menisi lankaan valeuutisista, Mantila sanoo.

Mantila kertoo huolestuneensa sen sijaan Tšekissä tehdyn mielipidetutkimuksen tuloksista.

– Siellä joka neljäs uskoi valeuutisiin ja noin joka kolmas uskoi, että Ukrainan kriisi on Naton tai Yhdysvaltojen aiheuttama.

– Tärkeintä on huolehtia siitä, että meillä on väkeä, jotka tietää mitä maailmassa tapahtuu, Mantila summaa tärkeimpiä keinoja valetiedolta suojautumiseen.

Lue lisää: Valheenpaljastaja: Mitä valeuutiset ovat ja mitä ne eivät ole

Lue lisää: Holokausti on myytti ja muita väitteitä – näin toimii suomalainen vastamedia

Lue lisää: "Kansa on kyllästynyt manipulointiin, kontrolliin ja valehteluun" – tämän vuoksi MV-lehteä luetaan

Lue lisää: Näin somehuhusta tulee "totta" – tarkastelussa kolme vastamedian uutista