Turkissa alkoi oikeudenkäynti vallankaappausyrityksestä: Syytettyjä lähes 500

Syytettyjen joukossa on muun muassa kenraaleja ja sotilaslentäjiä – sekä saarnaaja Fethullah Gülen, joka asuu Yhdysvalloissa.

Turkki
Ihmiset osoittivat mieltään vallankaappausyrityksestä syytettyjä sotilaita vastaan Sincanin vankilan edustalla Ankarassa tiistaina.
Ihmiset osoittivat mieltään vallankaappausyrityksestä syytettyjä sotilaita vastaan Sincanin vankilan edustalla Ankarassa tiistaina.Tumay Berkin / EPA

Turkin pääkaupungissa Ankarassa alkoi tiistaina suuri joukko-oikeudenkäynti viime kesän vallankaappausyrityksestä syytettyjä vastaan. Syytettyjä on yhteensä 486, ja useita heistä uhkaa elinkautinen vankeusrangaistus.

Epäiltyjä syytetään muun muassa murhista, yrityksestä salamurhata presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja yrityksestä kaataa hallitus. Syytettyinä on muun muassa kenraaleja ja sotilaslentäjiä.

Joukko epäiltyjä tuotiin Sincanin vankilan sisällä sijaitsevaan oikeusistuimeen käsiraudoissa, pitkässä jonossa, joka kulki televisiokameroiden ohi. Oikeustalon ulkopuolelle oli kerääntynyt mielenosoittajia, joista osa vaati kuolemanrangaistuksen palauttamista. Jotkut heittelivät hirttosilmukoita epäiltyjä kohti.

Seitsemän epäillyistä on yhä karkuteillä, mutta heidät voidaan tuomita poissaolevina. Tässä joukossa on myös pääsyytetyksi nimetty Fethullah Gülen, Yhdysvalloissa asuva saarnaaja, jota Turkin hallitus syyttää vallankaappausyrityksen masinoimisesta. Gülen on kiistänyt sekaantuneensa vallankaappausyritykseen.

Viime heinäkuun vallankaappausyrityksessä kuoli noin 250 ihmistä. Kaappausyrityksen jälkeen Turkin hallitus julisti hätätilan ja aloitti Gülen-liikkeeseen ja muihin hallituksen vastustajiin kohdistuneet puhdistukset. Arviolta yli 50 000 ihmistä on pidätetty ja 150 000 on menettänyt työnsä valtion palveluksessa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, STT