Entiset kenraalit vastustavat presidentti Trumpin päätöstä kieltää transihmisiltä armeijapalvelus

Myös Yhdysvaltain rannikkovartioston komentaja amiraali Paul Zukunft tarjosi tukea alaisuudessaan palveleville transihmisille.

Ulkomaat
Valkoisen talon nurmikolla Trump kävelee tummansinisen päällystakin liepeet liehuen kohti tummanvihreä helikopterin portaita. Merijalkaväen sotilas tekee Trumpille kunniaa ja tämä vastaa.
Presidentti Donald Trump matkaa Newport Newsiin Virginiaan puhumaan Gerald R. Ford -lentotukialuksella.Erik S. Lesser / EPA

Kuutisenkymmentä Yhdysvaltain armeijan palveluksesta eläkkeelle jäänyttä kenraalia, laivaston amiraalia ja muuta entistä upseeria sanoo vastustavansa presidentti Donald Trumpin päätöstä kieltää asepalvelus transihmisiltä.

Yhteensä 56 eläkkeelle siirtynyttä kenraalia ja amiraalia allekirjoitti ajatushautomo Palm Centerin julkistaman lausunnon, jonka mukaan presidentin päätös on pikemminkin häiritsevä ja sotilaallista valmiutta heikentävä sen sijaan, että se parantaisi valmiutta, kuten presidentti sanoi.

Presidentti Trump on perustellut linjausta armeijakiellosta transihmisistä koituvilla terveydenhoitokuluilla ja "häiriöillä". Hän on sanonut vakuuttuneensa päätöksestä neuvoltetuaan omien kenraaliensa ja sotilasasiantuntijoidensa kanssa.

Transihmisten avoimen palvelun sallimisella asevoimissa olisi Rand-tutkimuslaitoksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin erittäin vähäinen vaikutus sotilaalliseen valmiuteen tai terveydenhoitokuluihin.

Julkilausuman allekirjoittajina on nimekkäitä entisiä kenraaleja kuten Yhdysvaltojen joukkoja Afganistanissa johtanut kenraali John Kelly, Yhdysvaltain ja YK:n joukkoja Etelä-Koreassa 1980-luvulla johtanut Robert Sennewald sekä laivaston ylilääkärinä työskennellyt amiraali Donald Arthur.

Yhdysvaltojen asevoimissa palvelee aktiivina noin 1,3 miljoonaa ihmistä, joista parintuhannen arvioidaan olevan transihmisiä.

Palm Center on transihmisiä puolustava järjestö ja ajatushautomo.

Lähde: Reuters, AFP