Kaakon Viestintä: Karjalan prikaatin varusmiesten teloitusvideo joutuu tutkintaan

Tutkinnan aikana selviää, käsitelläänkö juttu puolustusvoimien sisäisesti vai siirretäänkö juttu syyttäjälle.

puolustusvoimat
Varusmiehen kädet.
Toni Pitkänen / Yle

Kaakon Viestinnän lehtien, esimerkiksi Kouvolan Sanomien (siirryt toiseen palveluun), haltuunsa saamasta videosta aloitetaan tutkinta. Video on kuvattu tänä kesänä.

Videolla näkyy, kuinka yksi Karjalan prikaatin varusmies osoittaa rynnäkkökiväärillä seitsemää muuta ja ampuu jokaista vuorollaan paukkupatruunalla. Ampujasta noin 15—20 metrin päässä rivissä seisovat miehet kaatuvat maahan kuin osuman saaneina.

Videolla näkyy, että ampujan rynnäkkökiväärin piippuun on kiinnitetty sysäyksenvahvistin eli sysäri. Se rikkoo paukkupatruunan puisen luodin.

–  Älytöntä touhua. Aloitamme asiasta tutkinnan. Selvitämme, missä ja milloin video on kuvattu. Tutkimme myös, ketkä sillä esiintyvät. Tällainen toiminta ei ole missään nimessä hyväksyttävää, vahvistaa Kaakon Viestinnälle joukko-osaston oikeusupseeri yliluutnantti Jouni Kautonen.

Hänen mukaansa jo videon lähtöasetelma on vääristynyt: sotilas leikkii teloittavansa henkilöitä, jotka eivät tee vastarintaa.

– Se rikkoo sodan oikeussääntöjä. Teloitustilanteen lavastaminen on muutenkin väärin ja vastoin yleisesti hyväksyttyjä tapoja. Palvelustehtäviin tarkoitettuja aseita ja ammuksia ei voi käyttää tuollaiseen ilveilyyn, Kautonen painottaa Kaakon Viestinnälle.

Kautosen mukaan videolla nähty toiminta on erittäin harvinaista. Hänen tietoonsa ei ole tullut viime vuosina vastaavanlaisia tekoja Karjalan prikaatista.