Sunny Car Center -tietovuodon tunnustanut perussuomalaisten valtuutettu Kari Ilkkala jättää politiikan

Hämeenlinnan kaupunginvaltuutettu Kari Ilkkala (ps.) haluaa eronpyynnöllään suojata lähipiiriään, johon on Ilkkalan mukaan kohdistunut leimaamista ja syrjintää.

Hämeenlinna
Kari Ilkkala vaalivalvojaisissa
Kari Ilkkala valittiin viime kuntavaaleissa Hämeenlinnan valtuustoon 376 äänellä. Nyt hän luopuu valtuustopaikastaan ja muista luottamustehtävistään.Ville Välimäki / Yle

Perussuomalaisten valtuutetun Kari Ilkkalan mukaan viime kuntavaalien jälkeen hänen lähipiiriinsä on kohdistunut Ilkkalan edustaman puolueen vuoksi leimaamista ja syrjintää. Hän kertoo, että syrjintä on kohdistunut "minulle läheisiin, täysin epäpoliittisiin sidosryhmiin ja henkilöihin".

Nämä tahot eivät voi mitenkään puolustautua syrjintää vastaan. Syrjintä ja leimaaminen vaarantavat heidän vapauttaan ja mahdollisuuksiaan menestyä esimerkiksi elinkeinotoiminnassa, kertoo Ilkkala medialle lähettämässään tiedotteessa. Tämä on syynä eronpyyntöön valtuustosta, kertoo Kari Ilkkala.

– Lähipiiriini kohdistuu epäasiallista käytöstä, painostusta, leimaamista sen vuoksi, että olen perussuomalainen. En lähde yksilöimään tarkemmin, keitä vastaan häirintää kohdistuu.

– Häirintä koskee ammatillista toimintaa ja elinkeinon harjoittamista ja mahdollisuutta olla mitä mieltä haluaa. Sitä loukataan tavalla, mitä vastaan täysin epäpoliittiset tahot eivät pysty mitenkään suojautumaan, sanoo Ilkkala.

Ilkkala mukaan häirintä on ollut suullista leimaamista, mutta myös toimintaedellytysten rajaamista.

– Itselleni on edellisestä valtuustokaudesta monella tavalla seurauksia, mutta sehän on oma valinta. Itselle tulevat seuraukset on kestettävä, mutta kun seurauksia tulee sellaisille, jotka eivät voi valita, niin silloin loukataan näiden ihmisten perusoikeuksia eikä tällaista pitäisi Suomessa tapahtua.

Valtuusto kokoontuu seuraavan kerran 11. syyskuuta. Hämeenlinnan valtuustoon Kari Ilkkalan tilalle nousee Teppo Turja (ps.), joka sai kuntavaaleissa 140 ääntä.

Hyllyltä takaisin valtuutetuksi

Kari Ilkkalalla on ollut värikäs taival Hämeenlinnan paikallispolitiikassa. Illkkala nousi valtuustoon vuonna 2012. Hän kuitenkin joutui jättämään kauden kesken niin sanotun Sunny Car Center -tietovuodon takia.

Hämeenlinnan kaupunki pidätti Ilkkalan luottamustehtävistään maaliskuussa 2016, kun Ilkkala oli myöntänyt olleensa tietovuodon takana ja kun häntä vastaan käynnistettiin rikostutkinta asiasta. Ilkkala on kertonut vuotaneensa sambialaiselle medialle tietoa kaupunginhallituksen kokouksesta liittyen autokauppahankkeen rahoitusmahdollisuuksiin.

Esitutkinnan perusteella Hämeen poliisi epäili kaupunginvaltuutettu Kari Ilkkalaa virkasalaisuuden rikkomisesta, virka-aseman väärinkäytöstä ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Hämeen poliisi jätti esitutkinta-asiakirjat Salpausselän syyttäjänvirastolle juhannusviikolla 2016. Syyttäjä Matti Torkkel teki tammikuussa 2017 syyttämättäjättämispäätöksen virka-aseman väärinkäyttämisestä. Muut jutut odottavat nyt käräjäoikeuden käsittelypäivän määräämistä.

Ilkkala valittiin kevään kuntavaaleissa uudelleen Hämeenlinnan valtuustoon 376 äänellä.

Päivitetty 3.8.2017 kello 10:19: Hämeen poliisi jätti esitutkinta-asiakirjat syyttäjänvirastolle juhannusviikolla 2016, ei tänä vuonna. Lisätty tieto syyttämättäjättämispäätöksestä ja kahden muun syytteen vaiheesta.