T-paitakin voi johtaa pidätykseen Turkissa – “Yhteiskuntamme on menettänyt järkensä”

Turkissa on pidätetty joukko ketjuliikkeen t-paitoja käyttäneitä ihmisiä epäiltynä terrorismin tukemisesta. Monet pelkäävät, että yhteiskunnan ilmapiiri on muuttumassa yhä vainoharhaisemmaksi.

Turkki
Poliisi otti kiinni "Hero" -paitaisia ihmisiä Antalyassa 22. heinäkuuta.
Poliisi otti kiinni "Hero" -paitaisia ihmisiä Antalyassa 22. heinäkuuta.STR / AFP

*ISTANBUL *Vääränlaiseen t-paitaan pukeutuminen voi johtaa Turkissa pidätykseen. Tai tarkemmin, vääränlaisella tekstillä varustettu t-paita.

Useiden ihmisten pidätyksiin johtanut "Hero"-tekstillä varustettu t-paita nimittäin riittää epäilyksi terrorismin tukemisesta.

Pidätykset alkoivat, kun yksi viime vuoden heinäkuun vallankaappausyrityksestä epäillyistä sotilaista esiintyi oikeudessa kyseisessä t-paidassa. T-paidan käyttö oikeudessa aiheutti kohun ja suututti Turkin viranomaiset.

Oikeudenkäynnin jälkeen maassa alettiin pidättää samanlaista t-paitaa käyttäviä ihmisiä. T-paitaa käyttäneitä syytetään “terrorismipropagandan levittämisestä”.

Muun muassa Turkin etelärannikolla Antalyassa pidätettiin moottoripyörällä ajellut pariskunta, joka oli käyttänyt kyseistä paitaa. Pariskunnalla ei ilmeisesti ollut hajuakaan, että paidan käyttö yhdistettiin Gülen-liikkeseen.

– Emme seuraa politiikkaa eikä meillä ollut mitään tietoa t-paitaan liittyvistä asioista, pariskunta kertoi viranomaisille.

Pidätettyjen määrästä ei ole tarjolla viranomaisten antamia tietoja, mutta turkkilaismedioiden mukaan heitä arvioidaan olevan kymmenestä kahteenkymmeneen. Osa pidätetyistä on ilmeisesti myöhemmin vapautettu. Pidätettyjen joukossa on ollut myös 13-vuotias poika.

Turkkilainen asianajaja Gulan Cavil kertoi CNN-uutiskanavalle, että Hero-paidan käyttöä voidaan pitää rikollisena, jos se tunnustetaan terrorijärjestön symboliksi. Mutta tässä tapauksessa paidan ei pitäisi olla virallisen pidätyksen syy.

“Yhteiskuntamme on menettänyt järkensä”

T-paitoja myynnissä kadulla.
Turkissa vääränlaisen t-paidan käyttö voi nykyisin johtaa ongelmiin.Emily Mahringer

Epäonninen t-paita on alun alkaen turkkilaisen ketjuliikkeen halpa, muutaman euron maksama paita. Liike on nyt lopettanut t-paidan myymisen.

Pidätykset ovat nostaneet keskustelua turkkilaisessa mediassa ja sosiaalisessa mediassa. Niitä pidetään kulminaationa vainoharhaisesta ilmapiiristä, joka Turkissa on vallinnut viime vuoden vallankaappausyrityksen jälkeen.

– Ihmiset mollaavat Hero-paitoja käyttäviä ja poliisi pidättää heitä. Yhteiskuntamme on menettänyt täysin järkensä, totesi eräs turkkilainen Twitter-keskustelija.

Turkissa on pidätetty tai erotettu 200 000 ihmistä vuosi sitten tapahtuneen vallankaappausyrityksen jälkeen.

Puhdistusten uhreiksi on joutunut erityisesti valtion virkamiehiä, tutkijoita ja toimittajia. Joukossa on monia hallitukseen kriittisesti suhtautuneita ihmisiä. Turkin opposition ja kansalaisjärjestöjen mukaan pidätysten tarkoitus on vain keino hiljentää hallinnolle kriittiset ihmiset.

T-paita tai dollarin seteli kelpaa todisteeksi Gülen-liikkeen jäsenyydestä

Pidätetyksi voi kuitenkin joutua mitä erilaisimmista syistä, vaikkei olisi edes sekaantunut politiikkaan.

Mediat ovat raportoineet esimerkiksi tapauksista, joissa Gülen-liikkeen omistamiin pankkeihin tilinsä avanneita ihmisiä on pidätetty.

Myös Yhdysvaltojen dollareiden omistaminen on kelvannut todisteeksi liikkeen jäsenyydestä. Turkin poliisin mukaan F-sarjanumerolla alkavat setelit ovat Gülen-liikkeen jäsenten “salainen koodi” viestiä, että ovat järjestön jäseniä.

Myös viestintään käytetyn mobiiliapplikaatio ByLockin käyttö on aiheuttanut pidätyksiä. Viranomaisten mukaan Gülen-liikkeen jäsenet käyttivät sitä viestintävälineenä vallankaappausyritystä suunnitellessaan.

Taksi Istanbulin yössä.
Osa turkkilaisista on huolissaan osiin takseista asennettavista valvontakameroista. Niitä perustellaan turvallisuudella, mutta osa pitää niitä keinona valvoa kansalaisia.Emily Mahringer

Monia on huolestuttanut myös hallituksen uusin päätös asentaa osaan Istanbulin takseista palvelu, jonka avulla voidaan kuvata matkustajia. Käyttöä perustellaan turvallisuussyillä, mutta monia pelottaa, että kyseessä on lisäkeino valvoa ihmisiä.

Osa turkkilaisista onkin lopettanut politiikan puhumisen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai julkisilla paikoilla pidätyksen pelon takia. Useita ihmisiä on pidätetty Turkissa presidentti Recep Tayyip Erdoğanin loukkaamisesta.

Monet on myös pakotettu hiljenemään, sillä useita kriittisiä sanomalehtiä on suljettu ja niiden toimittajia vangittu. Myös monille nettisivustoille, kuten Wikipediaan, on Turkissa pääsy estetty.

Lue myös: Turkki haluaa eroon vieraskielisistä sanoista – "Kieltämme pommitetaan joka päivä"