1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Välimeren ruokavalio

Välimeren ruokavalion tutkimus yllätti: Vain varakkaat ja koulutetut hyötyvät

Laajassa italialaistutkimuksessa osoittautui, että saman ruokavalion pienet (hinta)erot ovat ratkaisevan tärkeitä.

Välimeren ruokavalio
Lautanen jolla kavaa ja kasviksia
AOP

Välimerelliseksi kutsuttu ruokavalio, joka sisältää paljon hedelmiä, vihanneksia, kokojyvätuotteita, kalaa ja oliiviöljyä, on useissa tutkimuksissa todettu hyväksi sydämen, verisuonten ja aivojen terveydelle. Tulos on uusimmassakin tutkimuksessa sama, mutta tuloksiin sisältyi myös iso yllätys.

Italialainen neurologinen tutkimus- ja hoitoinstituutti, I.R.C.C.S. Neuromed (siirryt toiseen palveluun), on seurannut 12 vuoden ajan Molisen alueen asukkaita selvittääkseen ympäristö- ja perintötekijöiden vaikutusta sydän- ja verisuonisairauksiin, syöpiin ja toimintakykyä rappeuttaviin sairauksiin. Ruokavaliotutkimuksessa oli mukana lähes 19 000 ihmistä.

Tutkimuksessa havaittiin, että välimerellinen ravinto vaatii rinnalleen varakkuutta ja korkeaa koulutusta. Hyödyt todentuvat vain, kun sosioekonominen asema on korkea; vähävaraisten terveyttä vastaava ruokavalio ei kohenna, Neuromedin tulokset osoittavat.

Ero näkyi, vaikka huomioon otettiin muun muassa se, kuinka paljon ihmiset liikkuivat, millainen heidän painoindeksinsä oli ja kävivätkö he terveystarkastuksissa.

Useiden syiden summa

Tutkijat ryhtyivät selvittämään, mistä oudolta vaikuttava tulos voi johtua. He löysivät ruoasta useita laatueroja, joiden he päättelevät vaikuttavat yhtä suuresti kuin hyviksi katsottujen elintarvikkeiden osuuden ruokavaliosta.

Varakkaiden ja koulutettujen kuluttamien hedelmien ja vihannesten kirjo osoittautui laajemmaksi kuin muilla. Varakkaat myös syövän jossakin määrin enemmän kokojyväviljaa ja valmistavat ruokansa hieman eri tavalla. Myös saatujen antioksidanttien ja polyfenolien määrä on heillä suurempi, tutkimus listaa.

Emme voi vain hokea, että välimerellinen ruokavalio on hyväksi terveydelle.

Giovanni de Gaetano

– Tulostemme perusteella on syytä keskustella vakavasti sosioekonomisen aseman vaikutuksesta ihmisten terveyteen ja heidän pyrkimyksiinsä syödä terveellisesti, sanoo Giovanni de Gaetano Neuromedistä.

Viime vuosina on tapahtunut nopeaa siirtymistä välimerelliseen ruokavalioon, mutta heikoimmassa asemassa oleville kansalaisille sekin voi tarkoittaa ravintoarvoiltaan muita heikompaa ruokaa, de Gaetano sanoo.

– Emme voi vain hokea, että välimerellinen ruokavalio on hyväksi terveydelle, ellemme voi taata kaikille sen yhtäläistä saatavuutta.

Tutkimus on luettavissa vapaasti International Journal of Epidemiology (siirryt toiseen palveluun) -lehdestä.

Lue seuraavaksi