Kuopiossa on nyt myynnissä ennätysmäärä asuntoja – julkkisvälittäjä Kaisa Liski: "Saattaa olla hieman ylitarjontaa"

"Kiinteistökuningattarena" tunnettu Kaisa Liski avasi tällä viikolla uuden toimipisteen Kuopioon.

kiinteistönvälitys
Kaisa Liski katsoo kameraan peilin edessä
Kiinteistövälittäjä Kaisa Liski näkee, että 60-, 70- ja 80-lukujen vanhat talot nousevat asuntomarkkinoilla uudistuotannon kovaksi haastajaksi. Sakari Partanen / Yle

Kuopion asuntomarkkinoilla on poikkeuksellisen paljon vapaita asuntoja. Myytäviä kohteita on tällä hetkellä esimerkiksi etuovi.com-palvelussa peräti 2034. (siirryt toiseen palveluun) Kiinteistönvälittäjäliiton varapuheenjohtaja Katja Määttälän mukaan voidaan puhua ennätysmäärästä.

Määttälä kertoo, että kevään aikaan markkinoille tuli yllättäen noin 300 asuntoa pysyvästi.

– Luulin, että se on hetkellinen ilmiö, kun meillä on normaalisti reilu 1 700 kohdetta markkinoilla, Määttälä kertoo.

Määttälä selittää ilmiötä sillä, että ihmisten mielestä ajat eivät ole olleet hyvät asuntokaupoille.

– Kevään aikana mediassa alettiin puhua asuntomarkkinoiden noususta, niin varmaan ihmiset ajattelivat, että nyt on meidänkin hetki, Määttälä pohtii.

Korkonsa Kuopion kaduille juuri asettanut julkkiskiinteistövälittäjä Kaisa Liski puolestaan arvioi, että kaupungissa voi olla hieman epäsuhtaiset asuntomarkkinat.

– Kuopion seudulla on niin paljon uudistuotantoa, että minusta tuntuu, että siinä saattaa olla hieman ylitarjontaa, tällä viikolla toimipisteen Kuopioon avannut Liski pohtii.

Vanhakin pärjää kilpailussa

Liski näkeekin, että uusien kohteiden sijaan vanhat kohteet alkavat jyrätä Kuopionkin asuntomarkkinoilla. Hän kertoo seuraavansa mielenkiinnolla 1960-, 70- ja 80-luvun talojen hintakehitystä, joka on hänen mukaansa positiivinen.

– Uskon, että vanhempien talojen persoonallinen ja kodikkaampi arkkitehtuuri saattaa tulla ihan kovaksikin kilpailijaksi tälle valkoiselle laatikkorakentamiselle, Liski povaa.

Vaikka vanha asunto ei pysty voittamaan uutta asuntoa, on Liskillä asiaa iäkkäimpien asuntojen omistajille.

Myynnissä oleva asunto.
Asuntomarkkinoilla pitkään jyllännyt valkoisen laatikkorakentamisen trendi on Kaisa Liskin mukaan väistymässä. Hänen mukaansa viihtyminen kotona on nyt tärkein asia.Toni Pitkänen / Yle

– Pitäkää asunnoistanne hyvää huolta. Jos välittäjä ei pidä asuntoa myyntiin laittaessa huolta siitä, että se on niin sanotusti pyhäpuvussa, pitäkää te itse huolta siitä. Kun erottuu siisteydellä ja raikkaudella, pärjää kyllä uudistuotannon rinnalla.

Tärkeintä asuntoa myytäessä on Liskin mukaan siisteys. Kun ostajaehdokas tulee paikan päälle, ei talossa saa olla esillä pyykit, päivällisestä muistuttaa pöydälle jääneet astiat tai aamun kiireistä kertova hammastahnajäämä lavuaarissa.

– On helpompi asettaa oma elämä paikan päälle, jos siellä ei ole näkyvillä liian selkeästi jonkun toisen kesken jäänyt päivä.

Asunnon hyvä sijainti on Liskin mukaan yksi selkeä valttikortti, jolla vanha asunto voi pistää kampoihin uudisrakennukselle.

Viihtyminen on uusin trendi

Alalla pitkään ollut Liski on hyvillään siitä, että rakentamisen ja asumisen saralla on tänä päivänä erilaisia trendejä.

– Onneksi trendi ei enää tarkoita pelkästään valkoista laatikkorakentamista, Liski aloittaa.

– Trendi ei minusta enää tarkoita sitä, että on jokin tietty sävymaailma tai kulmikkuus. Se tarkoittaa sitä, että mitä kotona tarvitaan, jotta siellä viihdytään ja voidaan paremmin, hän jatkaa.

Kun erottuu siisteydellä ja raikkaudella, pärjää kyllä uudistuotannon rinnalla.

Kaisa Liski

Tämä voi tarkoittaa sitä, että pihapiiri on kunttaa eli siirtovarvikkoa tai että lapsille on peli- ja harrastusmahdollisuuksia pihalla tai vanhemmille on työskentelytilat kotona.

– On paljon asioita, joita on otettu trendirakentamisessa käytännöllisyyden kautta huomioon, Liski kiittelee uutta suuntausta.